Cercetătorii au descoperit încă din Epoca de Piatră că dreptacii domină lumea, prin măsurarea oaselor brațului de la scheletele antice și examinarea modelelor de uzură din instrumentele preistorice. În țările occidentale, stângacii reprezintă doar aproximativ 10% din populație. Oamenii care favorizează mâinile diferite pentru sarcini diferite (mâna mixtă) sau care folosesc ambele mâini cu o abilitate egală (ambidextri) sunt mai puțin întâlniți.
Rădăcini genetice
Oamenii de știință au știut de mult că preferința pentru o mână sau alta este parțial modelată de gene. Dar abia în 2019 au identificat diferențe între părțile ADN ale stângacilor și ale dreptacilor. Studiul, care a analizat și scanarea creierului a 9.000 de subiecți britanici, a constatat că la stângaci, părțile din partea dreaptă și stângă a creierului care procesează limbajul funcționează în tandem mai bun. Dacă acest lucru face ca vorbitorii stângaci să fie mai fluenți, rămâne de văzut.
Primele mișcări în pântecul mamei
Fetușii încep să-și miște brațele când au în jur de 9-10 săptămâni. Până la începutul celui de-al doilea trimestru, bebelușii manifestă o preferință clară pentru a suge un deget mare față de celălalt. Deci, mâna preferată este probabil stabilită înainte de naștere. Cu toate acestea, cei mai mulți experți în dezvoltare afirmă că părinții probabil nu vor observa bine mâna dominantă a copilului lor până la vârsta de 2 sau 3 ani. Mulți copii continuă să schimbe mâinile pentru diferite sarcini în timpul copilăriei timpurii.
Citește și: Creier: stângacii au creierul diferit. Ce rol joacă asta în limbaj
Mâini dominante amestecate
Studiile arată că elevii care nu sunt dreptaci sunt mult mai susceptibili să se lupte în școală și să aibă simptome de ADHD. Acest lucru poate fi valabil în special pentru cei cu mâna mixtă sau ambidextră. Un studiu a descoperit că acei copii care schimbă mâinile, ba dreapta, ba stânga, au un risc de aproximativ două ori mai mare să aibă dislexie. Cercetătorii nu știu exact de ce. Dar ei suspectează că a avea o mână dominantă inconsistentă poate fi o problemă mai mare decât a fi stângaci.
Stângacii sunt superiori?
Partea dreaptă a creierului controlează mușchii din partea stângă a corpului și determină în mare parte abilitățile muzicale și spatiale. Acesta este motivul pentru care stângacii se regăsesc în număr mai mare în profesiile creative. Scrierea în oglindă, unde literele sunt inversate și scrise înapoi, se face aproape întotdeauna cu mâna stângă. Unele studii arată că de fapt copiii stângaci au un scor mai mare în ceea ce privește raționamentul verbal sau sunt mai susceptibili să fie în programe pentru supradotați. Dar alte cercetări neagă aceste afirmații.
Mâna dominantă și vârstă
Într-un experiment interesant cu persoanele în vârstă dreptace, cercetătorii au descoperit că subiecții mizau din ce în ce mai puțin pe mâna lor dominantă, cu cât erau mai în vârstă. Pe măsură ce mâinile drepte deveneau mai încet și mai nesigure, persoanele în vârstă se ocupau la fel de bine de sarcinile de zi cu zi cu mâinile stângi. Dar toți s-au declarat a fi dreptaci.
Mâna dominantă și atletism
Stângacii par să aibă un avantaj în sporturi precum boxul sau scrima, unde ar putea surprinde adversarii obișnuiți să se confrunte cu mai mulți dreptaci. În câțiva ani, aproape jumătate din clasamentul All-Star al Baseball-ului Major League a reprezentat lovituri date de stângaci. Dar acest lucru se poate datora mai puțin talentului atletic și mai mult avantajelor practice, cum ar fi faptul că cei care lovesc din stânga stau mai aproape de prima bază.
Tulburări ale creierului
Există o legătură bine stabilită între stângaci și condiții mentale precum schizofrenia, care poate provoca halucinații și gândire afectată. Un studiu recent realizat în U.K. a găsit o legătură puternică între regiunile creierului implicate în predare și cât de probabil e să ai schimbări de dispoziție, neliniște și nevrotism, un tip de personalitate marcat de anxietate și frică care uneori poate degenera în tulburări mentale, notează experții de la MedicineNet.
Oameni vs. maimuțe
Nu suntem singurele animale cu o mână dominantă. Cercetătorii care urmăreau cimpanzei sălbatici au descoperit că aceștia favorizează mâinile stângi de două ori mai des atunci când culeg termite. Și același lucru a fost valabil în mare parte pentru cimpanzeii crescuți în captivitate. Dar rezultatele au fost diferite la spargerea nucilor. Pentru acea sarcină, care necesită forță pură în loc de abilitățile motrice fine necesare extragerii insectelor, cimpanzeii sălbatici erau mult mai susceptibili să favorizeze mâinile drepte.
Instrumente pentru stângaci
Dacă ești dreptaci și ai folosit vreodată mâna stângă pentru a tăia cu foarfeca, știi cât este de greu și de ciudat. Stângacii pot găsi un număr tot mai mare de produse pentru bucătărie, birou și altele, care sunt concepute special pentru ei. Puteți cumpăra cuțite cu marginea ascuțită pe partea dreaptă a lamei pentru o tăiere mai bună. Sau o ceașcă ori o cană de măsurare cu etichete unitare care se văd când le ții în mâna stângă.
Forțarea stângacilor să scrie cu dreapta
Stângacii au fost nedreptățiți de-a lungul istoriei. În Evul Mediu, spre exemplu, se credea că diavolul era un stângaci. În Japonia, China și alte țări din Asia, procentul de stângaci este mult mai mic decât în Occident. Profesorii și medicii americani, la începutul anilor 1900, credeau că stângacii erau mai predispuși la tulburări mentale și îi forțau pe elevii în cauză să scrie cu mâna dreaptă.
Stângaci faimoși
Patru dintre cei mai recenți șase președinți ai SUA au fost stângaci: Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama. Printre personajele celebre care sunt stângace se numără și Oprah Winfrey, Bill Gates, Tom Cruise, Paul McCartney, Prințul Charles și fiul său, Prințul William.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.