Dietele low-carb: între beneficii și deficiențe nutriționale. Cum influențează aportul scăzut de carbohidrați starea de sănătate

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
diete low carb Foto: Freepik @vetre
diete low carb Foto: Freepik @vetre

Dietele sărace în carbohidrați pot oferi beneficii anumitor grupuri de populație, însă prezintă riscuri în ceea ce privește deficitul de nutrienți esențiali, conform cercetărilor recente.

Vezi și: Apa alcalină și efectele sale pe termen lung. Ce spun ultimele studii

Dietele sărace în carbohidrați, care furnizează mai puțin de 130 de grame de carbohidrați pe zi, sunt adesea considerate deficitare în nutrienți din cauza naturii lor restrictive. Cu toate acestea, un studiu recent a analizat nivelurile calorice și nutritive furnizate de planurile de dietă cu conținut scăzut și foarte scăzut de carbohidrați bine planificate, sugerând că acestea pot satisface unele nevoi nutritive ale anumitor populații, în special ale femeilor de vârstă mijlocie.

Deși aceste diete pot oferi unele beneficii, ele nu par să satisfacă în mod egal nevoile nutritive ale tuturor persoanelor. Pentru o sănătate optimă, medicii recomandă un consum moderat până la ridicat de carbohidrați din alimente bogate în nutrienți, pe bază de plante.

Dietele sărace în carbohidrați sunt din ce în ce mai populare, în ciuda dezbaterilor continue cu privire la valoarea lor nutrițională și efectele pe termen lung asupra sănătății.

Comitetul consultativ pentru orientările dietetice 2020-2025 a raportat dovezi insuficiente privind impactul asupra sănătății al variației nivelurilor de macronutrienți în afara intervalelor de aport acceptate și a ales să nu includă dietele cu conținut scăzut de carbohidrați ca model alimentar recomandat.

Un nou studiu publicat în Frontiers in Nutrition a evaluat conținutul caloric și nutritiv al trei planuri de dietă cu conținut scăzut de carbohidrați de 7 zile bine planificate.

Un studiu finanțat de Simply Good Foods USA a urmărit să determine dacă diferite niveluri de restricție a carbohidraților ar putea oferi o nutriție adecvată. Studiul a utilizat modelarea modelului alimentar și a fost revizuit inter pares pentru a asigura integritatea științifică.

Scopul a fost acela de a demonstra atât nutrienții adecvați, cât și nutrienții problematici atunci când se urmează aceste tipuri de modele alimentare, ceea ce poate contribui la avansarea dialogului științific privind dietele sărace în carbohidrați. Transparența studiului și utilizarea modelării modelelor alimentare fac din acesta un proces repetabil pentru comunitatea de cercetare.

Valoarea nutrițională a planurilor alimentare de masă cu un conținut scăzut de carbohidrați

Cercetătorii au dezvoltat trei planuri alimentare specifice pentru a ajuta persoanele să mențină o dietă sănătoasă. Aceste planuri furnizează zilnic 20, 40 sau 100 g de carbohidrați nete și cantități variate de alți nutrienți și calorii.

Carbohidrații propriu-zisi sunt calculați prin scăderea fibrelor și a alcoolilor de zahăr din totalul carbohidraților de pe eticheta unui aliment. Produsele alimentare au fost alese pentru a răspunde preocupărilor legate de sănătatea publică identificate în orientările dietetice 2020-2025 pentru americani și se încadrează în orientările găsite în studiile clinice privind dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și în societățile profesionale.

Cercetătorii au evaluat capacitatea planurilor de a respecta ratele dietetice recomandate pentru bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 31 și 50 de ani și între 51 și 70 de ani utilizând Food Data Central al USDA.

CItește și: Mituri și adevăruri despre zahărul din fructe. De ce fructoza din fructe nu este la fel de dăunătoare ca zahărul

Foto: Freepik @azerbaijan_stockers

Chiar și dietele bine planificate pot să ducă lipsă de nutrienți

Cele trei planuri de masă de 7 zile cu conținut scăzut de carbohidrați pentru femei au îndeplinit sau au depășit, în general, necesarul zilnic de calorii, dar numai planul cu 100 de grame de carbohidrați a acoperit pe deplin necesarul de calorii pentru femeile de vârstă mijlocie și l-a depășit pentru femeile în vârstă. Pentru bărbați, toate planurile de masă nu au atins aportul zilnic de calorii recomandat.

Planurile de masă, care au înlocuit carbohidrații cu grăsimi, au conținut în mod natural niveluri mai ridicate de grăsimi și mai scăzute de carbohidrați decât cele recomandate în general. Aportul de proteine a fost mai mare decât doza zilnică recomandată pentru ambele sexe, dar s-a încadrat în intervalul de macronutrienți acceptabil. Atât bărbații, cât și femeile din aceste planuri au primit mai mult decât suficiente vitamine, dar nu suficient pentru adulții în vârstă.

Aportul de fier a fost adecvat pentru bărbați și femei în vârstă, dar femeile de vârstă mijlocie nu au primit suficient fier, cu excepția planului cu 100 de grame de carbohidrați. Planurile de masă cu conținut scăzut de carbohidrați au depășit nivelurile recomandate de sodiu și grăsimi saturate, în timp ce nivelurile de potasiu au fost scăzute.

Cu toate acestea, acestea au menținut un raport favorabil sodiu-potasiu sub unu, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea inimii. Consumul de fibre a avut rezultate variate, bărbații de vârstă mijlocie nerespectând recomandările minime privind fibrele în cadrul acestor planuri de masă, în timp ce femeile le-ar depăși în cadrul dietelor cu 40 și 100 de grame de carbohidrați.

Beneficiile și dezavantajele planurilor de masă cu un conținut scăzut de carbohidrați

Un plan de masă cu 100 de grame de carbohidrați, care include produse de origine animală la aproape fiecare masă, poate îndeplini obiectivele nutriționale pentru femeile de vârstă mijlocie, dar este deficitar în ceea ce privește unele substanțe nutritive cheie și depășește limitele recomandate în cazul altora.

Thomas M. Holland, medic-cercetător și profesor asistent la RUSH Institute for Healthy Aging, explică faptul că beneficiile unui plan de masă similar pot proveni în primul rând din includerea unor surse de proteine de înaltă calitate, cum ar fi peștele gras de culoare închisă, care furnizează omega-3 sănătoși pentru inimă, legați de scăderea declinului cognitiv și reducerea riscurilor de boli de inimă. 

Cu toate acestea, grăsimile saturate din lactatele grase și carnea roșie, care au depășit limitele recomandate, ar putea crește colesterolul LDL și riscurile de boli cardiovasculare. Holland subliniază că, deși proteinele animale oferă beneficii, tipul de proteine animale și compoziția generală a dietei contează semnificativ.

O dietă bazată pe plante, care pune accentul pe alimente integrale de înaltă calitate, este, în general, superioară pentru sănătatea cardiovasculară, în special datorită conținutului său mai ridicat de fibre și fitochimicale.

Studiul privind dietele cu conținut scăzut de carbohidrați are limitări, inclusiv faptul că nu utilizează date reale privind aportul alimentar și nu ia în considerare suplimentele alimentare.

Autorii recomandă ca planurile de masă să fie personalizate pentru grupuri specifice de populație și să ia în considerare factori precum vârsta, sexul, activitatea fizică și afecțiunile preexistente.

Dieteticianul înregistrat Alyssa Simpson subliniază importanța construirii unor diete de înaltă calitate și bine echilibrate în viața reală, deoarece multe diete cu conținut scăzut de carbohidrați se bazează pe produse ultra-procesate care pot să nu ofere aceleași beneficii pentru sănătate ca alimentele întregi, dense în nutrienți.

Alyssa Simpson subliniază necesitatea ca dietele cu conținut scăzut de carbohidrați să fie atât complete din punct de vedere nutrițional, cât și alcătuite din alimente de înaltă calitate, minim prelucrate, pentru rezultate optime asupra sănătății.

Dieteticianul concluzionează că, deși dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot oferi beneficii, durabilitatea lor pe termen lung și aderența pot fi o provocare. Este posibil ca planurile de masă ale studiului să nu abordeze pe deplin dificultățile practice cu care se confruntă persoanele în menținerea unor astfel de diete pe perioade lungi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel