Cele mai cunoscute programe de slăbire prin reducerea carbohidraților sunt dietele Keto, Paleo și Atkins. Dar, oamenii care obțin în mod regulat mai puțin de 45% din caloriile lor zilnice din carbohidrați au un risc mai mare cu 18% de a dezvolta fibrilație atrială decât cei care consumă o cantitate moderată de carbohidrați (aproximativ 45% pana la 52% din caloriile lor fiind obținute din aceștia).
Orice fel de dietă cu puțini carbohidrați e periculoasă
Cercetătorii chinezi au constatat că riscul de fibrilație atrială a fost crescut indiferent de ce tipuri de proteine sau grăsimi au fost folosite pentru a înlocui carbohidrații în dietă.
„Extremele din orice nu sunt bune, prea mulți carbohidrați fac rău și prea puțini, la fel", a explicat Dr. Laurence Epstein, director unui departament de electrofiziologie de la Northwell Health în Manhasset, New York, citat într-un material al Colegiului American de Cardiologie. Dr. Epstein nu a fost implicat în noul studiu.
Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac. Deoarece inima nu pompează corect, sângele se întoarce în inimă și poate forma cheaguri. Dacă un cheag de sânge se desprinde, poate ajunge la creier și poate provoca un accident vascular cerebral, potrivit American Heart Association.
Afectează inima pe mai multe căi
Deși studiul actual a fost conceput doar pentru a găsi o asociere, și nu o relație de tip cauză - efect, dr. Epstein a subliniat că, din mai multe motive, o dietă săracă în carbohidrați ar putea avea consecințe negative. El a spus că un mod prin care o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați provoacă o slăbire atât de rapidă este eliminarea lichidelor din organism, iar deshidratarea poate provoca fibrilație atrială. Aceste diete pot provoca, de asemenea, anomalii ale electroliților, care pot afecta ritmul inimii.
Cercetătorii au subliniat faptul că persoanele care au diete cu conținut scăzut de carbohidrați tind să mănânce și mai puține legume, fructe și cereale - alimente legate de niveluri mai scăzute de inflamație. De aceea, ele pot prezenta mai multe inflamații, care au fost legate și ele de apariția fibrilației atriale.
Epstein a spus că și motivul pentru care cineva ține o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate conta. „Dacă ești diabetic, spre exemplu, și încerci să-ți controlezi zahărul din sânge, îți poate fi recomandată această dietă. Diabetul este un factor de risc pentru afibrilație atrială", a subliniat el.
Aproape 14.000 de oameni incluși în studiu
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele dintr-o bază de date a Institutului National de Sănătate din SUA, care a inclus aproape 14.000 de persoane. La începutul studiului, niciunul dintre acestea nu avea fibrilație atrială.
De-a lungul a 22 de ani (medie de urmărire), însă, aproximativ 1.900 dintre participanți au dezvoltat tulburări de ritm cardiac.
Toți participanții la studiu au completat chestionare detaliate privind dieta, iar cercetătorii i-au împărțit în trei grupuri: cu aport scăzut, moderat și ridicat de carbohidrați. Grupul cu dietă cu conținut scăzut de carbohidrați obținea mai puțin de 45% din calorii zilnice din carbohidrați. Cel cu consum moderat între 45% și 52%, iar grupul cu aport mare de carbohidrați a inclus oameni care obțineau, din dieta lor, 52% dintre calorii lor din carbohidrați.
Prea mult sau prea puțin, efecte negative
Cercetătorii au spus că rezultatele lor completează alte studii care sugerează că atât dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați, cât și cele cu prea mulți carbohidrați sunt legate de un risc mai mare de deces prematur.
Samantha Heller, nutriționist la NYU Langone Health din New York, a declarat că orice extreme pot duce la consecințe grave asupra sănătății.
„Există numeroase variații ale dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați. Uneori, oamenii nu mănâncă multă pâine, paste sau deserturi și asta e bine, dar, alteori dietele nebunești elimină alimente sănătoase, cum ar fi legumele, fructele și legumele, și nu obțineți suficiente substanțe nutritive și fibre", a arătat ea.
Toată lumea are nevoie de un stil alimentar mai echilibrat, care include fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, a continuat Heller.
„O dietă mai bazată pe plante scade riscul pentru multe boli cronice", a punctat ea.
Dr. Xiaodong Zhuang, autorul principal al studiului și un cardiolog la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou, China, este programat să prezinte concluziile acestui studiu pe 16 martie la Congresul Colegiului American de Cardiologie, de la New Orleans.
Rezultatele prezentate la astfel de întâlniri sunt de obicei considerate preliminare până când ajung să fie publicate într-un jurnal de specialitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.