Dietele restrictive nu sunt indicate în cazul copiilor. Medicii nutriționiști atrag atenția asupra faptului că dietele pot avea consecințe grave asupra copiilor, mai ales dacă aceștia au o vârstă fragedă. Monica Sânpălean, medic nutriționist demontează un mit potrivit căruia dietele în cazul copiilor sunt benefice.
”În 90% din cazuri, înainte de a ajunge la mine un copil, sau un adolescent cu probleme de greutate, acesta a fost supus unor diete fade, restrictive. Prin ce se caracterizează aceste tipuri de diete pentru scădere în greutate? Desigur, promit rezultate miraculoase într-un timp scurt și au un aport mic/foarte mic de carbohidrați (pâine, cereale, paste, cartofi, fructe, dulciuri); aport mare de proteine (carne, pește, ouă), aport scăzut de grăsimi”, explică medicul nutriționist Monica Sânpălean.
Vezi și: Alimentele dăunătoare pentru creier. Care alimente ucid inteligența
Efecte negative
Aceste reguli și restricții, de cele mai multe ori, ajung să aibă un impact negativ asupra procesului de creștere și dezvoltare a copiilor și adolescenților și anume:
- aport inadecvat de nutrienți și carențe importante, în funcție de dietă adoptată
- constipație și probleme digestive
- stări de tristețe, depresie
- dezvoltarea unei relații deficitare cu mâncarea
- impact negativ asupra vieții lor sociale, mai notează medicul nutriționist.
Greutatea poate cauza probleme de sănătate
Kilogramele în plus favorizează apariţia unor afecţiuni grave – diabet, hipertensiune arterială, colesterol mărit, precum şi tulburări psihologice, care vin la pachet cu lipsa încrederii în forţele proprii şi depresie. Pentru a reduce excesul ponderal şi afecţiunile asociate, dar şi pentru a preveni instalarea obezităţii, părinţii trebuie să ofere copilului un regim alimentar adecvat, însoţit de modificări privind stilul de viaţă.
Recomandări pentru o masă sănătoasă
Medicii vin cu recomandări pentru o masă sănătoasă, în cazul copiilor de 7-13 ani. Aceștia trebuie să consume:
- Lapte sau iaurt
- Carne (pui, peste, vita fiartă, friptă, grătar, la cuptor, nu prăjită, pane sau şniţele)
- Ouă fierte, nu prăjite
- Brânza de vaci, telemea, caş, urda de vaci
- Legume
- Fructe
- Cartofi copţi sau fierţi
- Paste fierte
- Pâine integrală
- Lichide
- Miere
Copiii care au probleme cu greutatea pot consuma dulciuri
Dulciurile nu sunt interzise în cazul copiilor care au probleme cu greutatea. Medicii nutriționiști recomandă deserturi cu fructe, ciocolată simplă sau neagră cu moderație, înghețată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.