Consumul de carne de cinci ori sau mai puțin pe săptămână este asociat cu un risc general mai scăzut de cancer, potrivit unui studiu publicat în jurnalul cu acces deschis BMC Medicine (link direct studiu).
Cody Watling și colegii săi de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, au investigat relația dintre dietă și riscul de cancer analizând datele colectate de la 472.377 de adulți britanici care au fost recrutați la Biobank din Marea Britanie, între anii 2006 și 2010.
Participanții la studiu, are aveau vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, au raportat cât de des au mâncat carne și pește, iar cercetătorii au calculat incidența cazurilor noi de cancer diagnosticate într-o perioadă medie de 11 ani, folosind fișele de sănătate ale subiecților.
Ei au luat în considerare starea diabetului zaharat și factorii socio-demografici, socioeconomici și de stil de viață în analizele lor.
247.571 (52%) dintre participanți au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână, 205.382 (44%) dintre participanți au mâncat carne de cinci sau mai puține ori pe săptămână, 10.696 (2%) au mâncat pește, dar nu și carne și 8.685 (2%) au mâncat vegetarian sau vegan. 54.961 de participanți (12%) au dezvoltat cancer în timpul perioadei de studiu.
Cu cât mănânci mai puțină carne, cu atât riscul de cancer scade
Cercetătorii au descoperit că riscul general de cancer a fost cu 2% mai mic în rândul celor care au mâncat carne de cinci ori sau mai puțin pe săptămână, cu 10% mai mic în rândul celor care au mâncat pește, dar nu și carne și cu 14% mai mic în rândul vegetarienilor și veganilor, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână.
Când au comparat incidența unor tipuri de cancer specifice cu dieta participanților, autorii au descoperit că cei care au mâncat carne de cinci ori sau mai puțin pe săptămână au avut un risc cu 9% mai mic de cancer colorectal, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână.
Ei au descoperit, de asemenea, că riscul de cancer de prostată a fost cu 20% mai mic în rândul bărbaților care au mâncat pește, dar nu și carne, și cu 31% mai mic în rândul bărbaților care au urmat o dietă vegetariană, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână.
Femeile aflate în postmenopauză care au urmat o dietă vegetariană au avut un risc cu 18% mai mic de cancer de sân decât cele care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână.
Cu toate acestea, descoperirile sugerează că acest lucru s-a datorat faptului că femeile vegetariene tind să aibă un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât femeile care consumă carne.
Cercetătorii avertizează că natura observațională a studiului lor nu permite concluzii despre o relație cauzală directă între dietă și riscul de cancer. În plus, deoarece datele dietetice din UK Biobank au fost colectate la un moment dat, mai degrabă decât pe o perioadă continuă de timp, este posibil să nu fie reprezentative pentru dietele participanților de-a lungul vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.