O dietă constând în principal din alimente cu un indice glicemic (IG) mare poate crește riscul de boli cardiovasculare și de deces, sugerează un studiu care a analizat obiceiurile alimentare ale a aproape 138.000 de oameni din întreaga lume.
Indicele glicemic este o scală care clasifică cantitatea de carbohidrați din alimente de la zero la 100. Cu cât cifra este mai mare, cu atât carbohidrații sunt digerați mai repede. Consumul de alimente cu indice glicemic mare poate determina creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge - obligând pancreasul să elibereze mai multă insulină - și apoi să scadă rapid.
Acest lucru poate promova pofta și mâncatul excesivă. Repetarea frecventă a acestui ciclu poate duce la creșterea în greutate și la rezistența la insulină, factori asociați cu diabetul de tip 2 și risc cardiovascular mai mare.
Cercetătorii au colectat date cu privire la ce alimente au consumat persoanele din studiu, dar și cât de des au mâncat. Au organizat alimentele menționate în șapte categorii și au acordat fiecărei categorii un scor pentru indicele glicemic.
La o monitorizare ce a avut loc nouă ani mai târziu, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau diete cu indice glicemic mare au avut mai multe atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și deces decât cele care consumau diete cu indice glicemic mai scăzut.
Acest lucru a fost relevant indiferent dacă oamenii au avut boli cardiovasculare la începutul studiului sau nu. Rezultatele au fost publicate online, de The New England Journal of Medicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.