Invitatul Interviurilor DC News și DC Medical de vineri, 5 martie, a fost profesorul și medicul Patriciu Achimaş-Cadariu. Acesta este medic primar, cu o supraspecializare pe Ginecologie oncologică şi Chirurgie oncologică și un master în Advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în Știinţe Medicale.
Una dintre primele teme de discuție cu o pacientă bolnavă de cancer este mâncarea. ”Ce să mănânc? Știți, am mâncat aia și aia și am citit că aia mi-ar face rău. Oare cum ar trebui să-mi modific alimentația. Și populația generală te întreabă: ce să mănânc, cum să mănânc”, afirmă prof dr Patriciu Achimaș-Cadariu.
Acesta ține să sublinieze că ”nu există rețete minune” oricât de pline sunt rețele sociale de ele.
”Mâncarea, în mod evident, ne afectează pe toți și toți mâncăm de 2-3 ori pe zi. Depinde. Dar dincolo de asta, antropologic vorbind avem o istorie lungă a omului care, în ultimul secol, a fost brutal afectat de intervențiile alimentare. Mâncăm tot mai mult, cu calorii tot mai multe, cu proteine tot mai multe. Să ne gândim că în urmă cu poate 100 de ani din istoria omenirii - nu înseamnă foarte mult - înseamnă câteva generații - aveam o piramidă a alimentației în care baza era reprezentată de mai multe legume, cereale, fructe și carnea era undeva în vârful piramidei, într-o cantitate relativ redusă din cauză că nu exista, dar organismul nu apucă să se adapteze într-un timp atât de scurt la schimbări atât de brutale”, consideră prof dr Achimaș-Cadariu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.