Dieta vegană, adică bazată doar pe produse vegetale, are beneficii pentru sănătate, ca de exemplu un nivel mai scăzut al colesterolului și a tensiunii arteriale, decât al celor cu o dietă diversificată, omnivoră, deci și un risc scăzut de boli de inimă.
În timp ce riscul de boli de inimă ese unul scăzul, cel al accidentelor vasculare cerebrale este unul ridicat în rândul veganilor, notează BBC.
Însă o dietă vegană poate avea un impact major asupra sănătății creierului, dat fiind faptul că anumiți nutrienți importanți pentru creier se găsesc preponderent sau chiar în exclusivitate în produsele de origine animală.
”Sunt efecte asupra sistemului nervos, pentru că dieta vegană se asociază cu posibile carențe de anumiți nutrienți care sunt foarte importanți pentru sănătatea creierului”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist și specialist în diabet, la Digi 24.
Astfel, medicul a precizat care sunt nutrienții necesari pentru sănătatea creierul, nutrienți de care un om are nevoie încă din faza embrionară.
”Trebuie să amintesc fierul, care poate să lipsească dintr-o dietă fără produse animale sau să fie prost asimilat doar din vegetale.
Nu în toate cazurile, însă în marea lor majoritate, poate să lipsească zincul, pot să lipsească cu desăvârșire acizii grași Omega 3, care vin din pește și care sunt extraordinari de importanți încă din momentul nașterii, pentru cum se formează creierul încă din uter. Bebelușul își formează substanța nervoasă și depinde de acest aport de Omega 3.
În general, fierul, vitamina B12, vitamina D și Omega 3 sunt principalii nutrienți care sunt în deficit în dieta vegană”, a mai spus nutriționistul.
Dieta vegană, la ce trebuie să fiți atenți
Pentru a contracara efectele pe care dieta vegană le poate are asupra sănătății creierului, în cazul în care alegeți acest stil alimentar, medicul nutriționist că este importantă verificarea ”capitalului de nutrienți”, lucru ce se poate realiza în urma unui set de analize medicale.
”Dacă alegi să fii vegan, pentru că pot să înțeleg acest lucru, din dragoste pentru animale, uneori sunt motive să nu mai consumi carne, totuși, fă-ți un set de analize înainte, vezi cum este capitalul de nutrienți, pentru că în tipul nostru de hrană, de tip vestic, cu foarte multe alimente procesate, există posibilitatea ca flora intestinală să fie profund afectată și atunci, deja să pornești la drum cu o proastă absorbție pentru nutrienți, deja să ai carențe de nutrienți și dacă le accentuezi cu o astfel de dietă, nu imediat, însă în ani de zile, poți să ai chiar probleme ireversibile în ceea ce privește de exemplu deficitul de vitamina B12 și sănătatea sistemului nervos. Vorbesc dintr-o practică de peste 10 ani, în care am văzut numeroase cazuri”, a mai spus nutriționistul.
Alimente cu acizi grași Omega 3. FOTO: Freepik @jcomp
De altfel, dr. Ruxandra Pleșa a subliniat că acest trend al veganismului este unul în creștere în România, în timp ce la nivel mondial este în scădere, tocmai pentru că au fost observate aceste efecte pe termen lung, mai mult, că indiferent de tendințele în materie de diete, ”trebuie să fii flexibil pentru acest lucru și să recunoști semnele pe care ți le dă propriul organism”.
Semnele deficitului de nutrienți
Potrivit medicului, deficitul acestor nutrienți se poate vedea cu ușurință, suficient cât să ne alarmeze, iar semnele includ:
- oboseala
- tenul cu paloare
- căderea părului,
- unghiile care nu mai sunt cum trebuie
- deficite de imunitate, răceli frecvente
- pierderea de masă musculară
- ceață pe creier, ”care se asociază e fapt cu o memorie proastă, cu o viteză de procesare a informațiilor scăzută, cu concentrare, creativitate scăzută, greutate în a lua decizii, toate acestea se pun sub această umbrelă de ceață pe creier, trebuie să recunoști că te-ai schimbat și că sunt neplăceri cu care te confrunți și să mergi la medic”, a mai spus nutriționistul.
Dacă însă, cineva dorește să urmeze în continuare dieta vegană, având în vedere efectele pe care le are deficitul de nutrienți asupra sănătății creierului, medicul afirmă că este necesară suplimentarea acestor nutrienți, prin prescrierea unui protocol de suplimente.
”În primul rând Omega 3, noi toți suntem deficitari în a avea un bun aport de Omega 3, așa este dieta, așa au evoluat lucrurile, cu atât mai mult cei care sunt vegani, trebuie să aducă din pastile Omega 3, purificat dacă se poate, trebuie să aducă fier, nu prea mult, pentru că și prea mult fier, și prea puțin fier poate să afecteze sănătatea creierului, zinc, B12.
Sunt multe voci care spun că totuși producem B12 cu flora noastră intestinală, însă ea trebuie să fie de foarte bună calitate. Am văzut și persoane vegane care aveau nivele bune, însă marea majoritate era cu deficit de vitamina B12, iar acest lucru se asociază cu anemie megaloblastică, cu tulburări de sistem nervos, memorie, învățare, și atunci suplimentarea se impune.
Poți fi vegan, poți avea și masă musculară bună, dacă mănânci proteine vegane, însă sunt anumiți nutrienți pe care neapărat trebuie să îi suplimentezi, și la timp”, a mai spus nutriționistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.