DIETĂ: Secretul cântarului și de ce variază greutatea în timpul zilei?

Dana Lascu |
Data publicării:
Motive pentru care poți să câștigi în greutate
Motive pentru care poți să câștigi în greutate

DIETĂ: Probabil că ați observat că de-a lungul zilei cântarul vă poate arăta o greutate mai mică sau mai mare. Aflați de ce fluctuează greutatea și când să vă cântăriți ca să vă știți greutatea exactă!

Motivele modificării greutății pe tot parcursul zilei:

Dieta

Echilibrul dintre aportul de energie (caloriile din alimentele consumate) și energia consumată (caloriile arse de organism) este motivul pentru care greutatea dvs. fluctuează în timpul zilei. Dacă mâncați mai mult decât ardeți, câștigați în greutate - uneori imediat. Pierderea acestei greutăți poate fi și ea dificilă. Pentru a pierde o jumătate de kilogram, spun experții WebMD, trebuie că consumați cu 500 de calorii mai puțin, zilnic, timp de o săptămână!

Modul în care vă cântăriți

Nu puteți doar să vă urcați pe câtarul din baie și să așteptați o măsurare corectă de fiecare dată. Podeaua pe care se află cântarul (trebuie să fie pe o suprafață tare și dreptă), modul cum stați pe cântar (greutatea trebuie distribuită uniform pe ambele picioare) și hainele pe care le purtați (sau mai bine nu!) contează. Dacă respectați aceste reguli, este posibil să vedeți numere diferite de fiecare dată.

Cântarul utilizat

Știm cu toții că puteți să săriți pe un cântar în cabinetului medicului, să mergeți apoi acasă, unde vă urcați pe cântarul personal, și să constatați o mare diferență între cele două măsurători. Cântarele diferă. Cele digitale sunt de obicei mai precise. Indiferent de tipul pe care îl utilizați, asigurați-vă că, înainte să vă urcați pe el, cântarul arată 0 kilograme.

Când vă cântăriți

Dimineața este, de obicei, cel mai bun moment pentru a face cea mai corectă cântărire. Ați dormit și probabil că n-ați mâncat peste noapte (dacă nu v-ați trezit poftind la prăjituri pe la 2 noaptea). Pe parcursul zilei, însă, veți mânca. După masă, cântarul arată evident mai mult. Trebuie să treacă 4-5 ore de la o masă ca organismul să consume caloriile ingerate și să vă arate greutatea reală.

Exercițiile

Unii sportivi pot să slăbeasco cu 6% până la 10% din greutatea corporală după un singur antrenament intens (cel mai adesea din cauza transpirației). Slăbirea la un om care nu face exerciții intense poate să nu fie la fel de drastică. Dar o slăbire de jumătate de kilogram (poate chiar un kilogram) după ce faceți sport la sală nu este neobișnuită.

Sănătatea dumneavoastră

Boala poate aduce schimbări neașteptate în greutate. Cancerul, diabetul zaharat, insuficiența cardiacă și chiar răceala sau gripa pot avea efecte asupra greutății. Dacă vă pierdeți pofta de mâncare sau rețineți apă, acest lucru poate schimba datele de pe cântar. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați modificări bruște de greutate la care nu v-ați așteptat.

Medicamentele pe care le luați

Multe medicamente, inclusiv antiinflamatoare, antihistaminice și opiacee, pot provoca o pierdere rapidă în greutate. Alte medicamente, cum ar fi insulina, antidepresivele și unele medicamente antiepileptice, vă pot face să câștigați rapid în greutate. Întrebați întotdeauna medicul despre efectele secundare ale medicamentelor pe care le luați, cu sau fără prescripție medicală.

Beți prea multă apă

Un litru de apă din acesta cântărește aproximativ 1 kilogram. Dacă tocmai ați băut-o - și nu faceți exerciții - aceasta va apărea imediat pe cântar. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la apă. Pe termen lung, apa (mai ales în loc de băuturi zaharoase cu conținut ridicat de calorii) vă poate ajuta să pierdeți în greutate, adică să slăbiți.

Dacă nu consumați suficientă apă

Undeva între 55% și 75% din organism este apă. Scăderea sub nivelul natural de apă din organism poate provoca dureri de cap sau piele uscată. În caz de deshidratare severă se ajunge la probleme cu gândirea, halucinații, întrucât creierul și restul organelor nu mai primesc suficient sânge. Totul poate culmina cu o stare comatoasă, cedarea, rând pe rând, a tuturor organelor, și moarte. Așa că, chiar dacă slăbiți brusc când nu beți suficientă apă, nu încercați așa ceva dacă puneți preț pe propria viață.

Cafeaua zilnică

Studiile arată că o ceașcă de cafea (sau trei) vă poate ajuta să vă păstrați greutatea sub control. Cafeina ar putea ajuta la stăpânirea poftei de mâncare sau arderea unor calorii. Dar aveți grijă: o băutură bogată în calorii și în grăsimi ar putea împinge cântarul și în sens invers.

Sarea

Prea multă sare în dietă ta face rău inimii. Vă poate determina să rețineți (retenție) și apă. Acest lucru vă poate crește greutatea. În plus, persoanele cu diete bogate în sodiu tind să mănânce mai multe alimente prelucrate și gustări. Toate acestea sunt bogate în grăsimi și calorii. Toate acestea duc la o creștere rapidă în greutate.

Pauzele de mers baie - sau lipsa lor

Greutatea dvs. se poate schimba în funcție de cât de des mergeți la baie. Mănâncați o masă bogată, dar nu mergeți la toaletă? Se vede (se numește greutate fecală)! La fel e și în cazul în care beți prea mult dar nu urinați. De cealaltă parte, diareea poate duce la deshidratare și la scăderea rapidă în greutate.

Obiceiurile de somn

Studiile arată că greutatea se poate modifica în funcție de cât de mult - sau cât de puțin - dormiți. De exemplu, după nopțile nedormite, vă puteți simți mai amețit decât de obicei. Acest lucru vă poate determina să mâncați mese mai bogate, ceea ce poate duce o creștere în greutate.

Vârsta

Este posibil să nu observați o modificare a greutății în ziua în care împliniți 30 (sau 40 sau 50) de ani. Dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, mulți dintre noi câștigă în greutate în mod natural (putem deveni mai puțin activi sau avem alte schimbări, cum ar fi menopauza). După aproximativ 60 de ani, puteți începe să vă pierdeți pofta de mâncare (poate fi mai greu să mestecați ori puteți fi bolnav sau deprimat). Asta vă poate face să slăbiți, dar nu e o regulă universal valabilă. Alții se îngrașă foarte mult la bătrânețe.

Starea mintală

Dacă vă cântăriți de mai mult ori pe zi, evident grutatea va varia. Și nu trebui să vă faceți prea multe griji din cauza asta! Nu intrați în panică, nu vă deprimați și nu vă enervați. Cel mai bine este să vă cântăriți doar o singură dată pe zi, dimineața, ca să fiți conștientă de fluctuațiile reale ale greutății, și să puteți lua măsuri pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel