Dieta săracă în carbohidrați arde mai multe calorii

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Dieta săracă în carbohidrați arde mai multe calorii și poate ajuta oamenii să-și mențină greutatea obținută, este concluzia unui studiu. Majoritatea oamenilor își recapătă greutatea pe care o pierd în urma ținerii unui regim alimentar în decurs de unul sau doi ani,  deoarece organismul se adaptează încetinind metabolismul și arzând mai puține calorii.

Spitalul de Copii din Boston, în parteneriat cu Universitatea de Stat Framingham, a derulat o cercetare, denumită Studiul alimentar de stat Framingham sau (FS) 2, prin intermediul căreia a controlat strict ceea ce oamenii mâncau timp de 20 de săptămâni. Cercetătorii au urmărit cu atenție greutatea participanților și a măsurat secreția de insulină, hormonii metabolici și consumul total de energie (caloriile arse).

"Carbohidrații procesați care au inundat dietele noastre în timpul erei cu grăsimi reduse au crescut nivelurile de insulină. Cu mai puține calorii disponibile pentru restul corpului, crește foamea și metabolismul încetinește, fiind o rețetă pentru creșterea în greutate", a declarat dr. David Ludwig, co-investigator principal în cadrul studiului.

După o examinare atentă a unui număr de 1.685 de potențiali participanți, cercetătorii au înscris 234 de adulți supraponderali, cu vârste între 18 - 65 de ani, indice de masă corporală de 25, într-o o dietă care dura aproximativ 10 săptămâni.

164 dintre ei au realizat obiectivul de a pierde între 10 și 14 procente din greutatea corporală și au continuat faza de întreținere în cadrul studiului. Acești participanți au fost apoi puși să urmeze diete cu conținut mare, moderat sau scăzut de carbohidrați pentru încă 20 de săptămâni.

Carbohidrații reprezentau 60, 40 și, respectiv, 20% din totalul caloriilor. Carbohidrații furnizați tuturor celor trei grupe au fost de bună calitate, conform cu liniile directoare pentru reducerea la minimum a zahărului. În toate cele trei grupe, cantitatea totală de calorii a fost ajustată pentru a menține scăderea în greutate, astfel încât greutatea participanților nu s-a schimbat în mod semnificativ.

În această fază, obiectivul a fost acela de a compara cheltuielile cu energia - cum au ars caloriile grupurile diferite la aceeași greutate. Cheltuielile cu energia au fost măsurate printr-o metodă standard de aur. De-a lungul celor 20 de săptămâni, consumul total de energie a fost semnificativ mai mare în dieta cu conținut scăzut de carbohidrați față de dieta bogată în carbohidrați. La aceeași greutate corporală medie, participanții care au urmat dieta cu conținut scăzut de carbohidrați au ars cu aproximativ 250 kilocalorii pe zi mai mult decât cei din dieta bogată în carbohidrați.

"Dacă această diferență persistă - și nu am văzut scăderea în timpul celor 20 de săptămâni de studiu - efectul s-ar traduce într-o pierdere de 20 de kilograme în greutate după trei ani, fără nici o schimbare în consumul de calorii", a declarat dr. Ebbeling, celălalt co-investigator în cadrul studiului.

Cel mai mare și mai lung studiu

Acesta este cel mai mare și cel mai lung studiu efectuat pentru a testa carbohidrații. Cercetarea  oferă un nou mod de a gândi și a trata obezitatea, informează Medicalxpress.com. La persoanele cu cea mai mare secreție de insulină la momentul inițial, diferența în ceea ce privește consumul de calorii între dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și cele cu conținut ridicat a fost chiar mai mare, aproximativ 400 kilocalorii pe zi. Grelina a fost semnificativ mai mică în cazul dietei sărace în carbohidrați.

Ludwig și Ebbeling au lansat recent un alt studiu clinic numit FB4, în care 125 de adulți cu obezitate trăiesc într-un centru rezidențial timp de 13 săptămâni. Participanții urmează una din cele trei diete: dieta foarte bogată în carbohidrați, carbohidrați cu conținut scăzut de zahăr sau alimente bogate în carbohidrați și alimente bogate în zahăr, cu aportul lor caloric adaptat individual la cheltuielile cu energia. Rezultatele sunt așteptate în 2021.
Studiul alimentar de stat Framingham sau (FS) 2 poate fi consultat aici. Citește și Câte calorii arzi, depinde de ora din zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel