Dieta pesco-vegetariană, opțiunea potrivită pentru vârstnici. Prelungește durata de viață

Monika Baciu |
Data publicării:
dieta - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan
dieta - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Acestea sunt alimentele care prelungesc durata de viață. Aceste alimente oferă o protecție sporită împotriva mortalității și afecțiunilor neurologice la vârstnici.

Vezi și: Nivelurile ridicate de cadmiu, asociate cu deteriorarea cognitivă. Are și efect cancerigen

Un studiu recent arată că o dietă pesco-vegetariană, în principal vegetariană, dar care include și pește, ar putea oferi beneficii semnificative pentru sănătatea persoanelor în vârstă, în special în ceea ce privește longevitatea și protecția împotriva anumitor boli.

Realizat de cercetătorii de la Loma Linda University Health, studiul sugerează că acest tip de dietă poate ajuta populațiile vârstnice să trăiască mai mult și să rămână mai sănătoase în comparație cu cei care urmează diete vegetariene stricte.

Cercetarea a descoperit că diverse diete vegetariene contribuie la un risc redus de mortalitate din orice cauză și la reducerea multor afecțiuni de sănătate, în special în cazul bărbaților și al adulților de vârstă mijlocie.

Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii trec de vârsta de 80 de ani, beneficiile unei diete vegetariene stricte pot să scadă, în special în ceea ce privește afecțiunile neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, demența și boala Parkinson. Cu toate acestea, cei care urmează o dietă pesco-vegetariană continuă să experimenteze un avantaj mic, dar notabil, chiar și la vârste înaintate.

Dieta pesco-vegetariană - FOTO: Freepik@saalim5226

Vârstnicii vegetarieni, riscuri neurologice

Gary Fraser, MBCHB, PhD, investigatorul principal al studiului și profesor la Loma Linda University School of Public Health, a subliniat că, deși dietele vegetariene protejează oamenii de riscul de deces în anii de vârstă mijlocie, aceste beneficii pot slăbi pentru persoanele care ajung la vârsta de 80 de ani.

Datele sugerează că vegetarienii foarte în vârstă prezintă un risc ușor mai mare de a dezvolta afecțiuni neurologice. Cu toate acestea, Fraser menționează că aceste riscuri crescute nu sunt masive, dar trebuie luate în considerare de cei care doresc să mențină beneficiile vegetarianismului și la bătrânețe.

"Aceste riscuri crescute de afecțiuni neurologice în rândul vegetarienilor în vârstă de 80 de ani nu au fost mari, dar se întâmplă ceva acolo, iar acest lucru nu ar trebui ignorat dacă dorim ca avantajul vegetarian să continue pentru toți vegetarienii în anii lor mai târzii",  a spus Fraser, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: RI-AG03, medicamentul anti-Alzheimer. Are acțiune dublă

Studiu

Studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition a analizat date de la peste 88.000 de persoane ca parte a Adventist Health Study-2, un cohort care inițial a inclus aproape 96.000 de persoane care se identifică ca adventiști de ziua a șaptea. Acest grup de studiu a fost o sursă valoroasă pentru numeroase cercetări care explorează legăturile dintre dietă, sănătate și mortalitate.

Folosind chestionare despre alimentație, obiceiurile alimentare ale participanților au fost clasificate în cinci categorii: non-vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian (vegetarian care consumă și pește), lacto-ovo-vegetarian (vegetarian care include produse lactate și ouă) și vegan. Din aceste categorii, cercetătorii au observat diferențe semnificative în riscul de mortalitate.

Vezi și: Dioxidul de carbon, pericolul invizibil din fermentarea mustului. Dr. Cristian Paparău: Riscul de intoxicație este foarte mare

Pesco-vegetarienii, cel mai mare avantaj

Dintre diversele tipare alimentare studiate, cei care urmează o dietă pesco-vegetariană, care consumă pește în plus față de alimentele de origine vegetală, au avut un risc de deces cu 18% mai mic comparativ cu non-vegetarienii.

Lacto-ovo-vegetarienii au avut un risc de mortalitate cu 15% mai mic, în timp ce veganii stricți au avut o scădere modestă de 3%. Cu toate acestea, veganii de sex masculin au avut o rată de supraviețuire mai bună comparativ cu non-vegetarienii, spre deosebire de veganele de sex feminin.

"Per total, acestea sunt unele dintre cele mai clare date care arată că vegetarienii americani sunt mai bine protejați împotriva decesului prematur decât non-vegetarienii", a explicat prof. Fraser.

Descoperirile de la Loma Linda University Health subliniază avantajele încorporării peștelui într-o dietă predominant vegetariană pentru persoanele în vârstă. Deși dietele vegetariene susțin în general longevitatea, o abordare pesco-vegetariană pare să ofere protecție suplimentară, în special pe măsură ce indivizii ajung la o vârstă înaintată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel