Dieta perfectă prespune să respectați câteva reguli de bază și să faceți o schimbare foarte simplă, cea a locului de unde vă faceți cumpărăturile.
Ce e bine să mănânci
Regulile de bază sunt extrem de simple, potrivit nutriționiștilor de la medicinenet.com. Trebuie să alegem alimente cât mai neprocesate, neprăjite și necălite. În meniu trebuie să avem pește de două ori pe săptămână, carne de maximum 3 ori, zilnic multe legume și fructe. Și cantitatea mâncată la o masă să nu fie industrială, ci decentă.
„Adulții”, spune și medicul nutriționist român Laura Ene, „au nevoie de fix trei mese pe zi, micul dejun și prânzul fiind cele principale, iar seara, doar o gustare. Mesele trebuie să fie la minimum 4 ore una de alta, iar masa de seară nu se ia sub nicio formă după ora 9”.
Problema e de unde cumperi alimentele, pentru că este posibil ca supermarketul sau magazinul în care v-ați obișnuit să intrați, pentru că e convenabil sau pentru că e aproape, să nu fie cea mai bună alegere.
Nutrițoniștii americani spun că e periculos să ne obișnuim în anumite magazine, pentru că ne vom duce direct, din inerție, la aceleași produse. Iar dacă alegerea a fost din start una nesănătoasă, așa va rămâne. În plus, în supermarketuri găsim de toate, de-a valma, ceea ce înseamnă că putem și să cădem ușor pradă tentațiilor reprezentate de alimentele de tip junk-food sau de cele superprocesate.
Cum și de unde cumperi
Un studiu realizat la Universitatea din San Diego a analizat obiceiurile de cumpărături ale studenților din Minneapolis / St. Paul. Cercetătorii s-au uitat la tipare, dacă cumpărătorii preferă alimente proaspete, dacă sunt comozi sau dacă fac alegeri conștiente indiferent de magazinul în care au mers. Așa au aflat care tip de cumpărători au diete sănătoase.
De exemplu, oamenii care merg la cumpărături în piață, de unde aleg alimente proaspete, legume și fructe, au avut o dietă mai bună decât cumpărătorii de supermarketuri. Cumpărătorii comozi o duc rău - chiar dacă încearcă să mănânce bine, pentru că alegerile sănătoase disponibile la supermarketuri sunt adesea limitate, conform medicinenet.com.
Un al doilea studiu, efectuat anterior la Universitatea din Kentucky, a constatat, de asemenea, că magazinul face diferența când vine vorba de ce mănânci și ce bei. Persoanele care frecventau piețele agricultorilor sau magazinele cu produse tradiționale cel puțin o dată pe săptămână aveau mai multe șanse să mănânce fructe și legume, în timp ce cumpărătorii de la supermarketurile tipice aveau mai multe șanse să fie băutori cu sucuri acidulate.
Cum să „întinzi” bugetul
Bugetul dvs. poate fi, de asemenea, un factor în cazul în care trebuie să decideți ce și cum să cumpărați. Alimentele bogate în proteine și produsele proaspete pot consuma mare parte din bugetul pentru alimente. Nu este o surpriză, așadar, faptul că o cină gata făcută și înghețată luată de la supermarket costă, de obicei, mai puțin decât un filet de pește proaspăt. Pentru a vă întinde bugetul ca să vă ajungă pentru cumpărături sănătoase, o soluție este să eliminați alimentele tip junk food și să redistribuiți acești bani pe alegeri mai bune.
De asemenea, să e bine să fiți flexibil cu planificarea meselor pentru a putea cumpăra alimente proaspete atunci când le găsiți la vânzare. Luați suficient pentru două sau mai multe mese, una pe care o veți mânca acum și restul puteți îngheța pentru mai târziu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.