Endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă. Este o afecțiune inflamatorie cronică care apare atunci când țesutul similar cu mucoasa uterină (endometrul) crește în afara uterului.
Endometrioza poate provoca dureri cronice, balonare, disfuncții intestinale și ale vezicii urinare, dureri în timpul actului sexual și infertilitate. Aceste simptome pot duce la reducerea calității vieții și la probleme de sănătate mintală.
Deși durerea endometriozei poate fi tratată cu medicamente sau intervenție chirurgicală, aceste opțiuni nu sunt potrivite pentru toată lumea, iar un număr semnificativ de femei prezintă simptome recurente chiar și după intervenția chirurgicală.
Multe femei cu endometrioză apelează la terapii complementare pentru a-și gestiona simptomele, care pot include modificări alimentare și administrarea de suplimente.
Un studiu recent, citat de Reuters, a încercat să înțeleagă diferitele strategii dietetice utilizate de femeile cu endometrioză și modul în care acestea le afectează nivelul durerii. Cercetătorii au descoperit că reducerea consumului de produse lactate, gluten, cofeină și alcool ar putea îmbunătăți durerea provocată de endometrioză.
Să aruncăm o privire mai atentă.
Ce au făcut și ce au descoperit cercetătorii
Studiul, care a fost condus de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, a implicat un sondaj online. Acesta a adresat femeilor cu endometrioză întrebări cu privire la orice modificări alimentare pe care le-au făcut și orice suplimente pe care le-au folosit și dacă au considerat că acestea sunt utile pentru gestionarea durerii.
Un total de 2 388 de femei cu un diagnostic confirmat de endometrioză au completat sondajul. Aproximativ 84% dintre respondenți au făcut cel puțin o modificare a regimului alimentar, 67% dintre aceștia declarând că aceste modificări le-au ameliorat durerea. În același timp, 59% au folosit suplimente, dintre care 43% au considerat că aceste schimbări le-au ameliorat durerea.
Următoarele sunt unele dintre cele mai populare schimbări alimentare încercate de femei și modul în care acestea au considerat că aceste schimbări le-au afectat durerea:
- consumul mai mic de alcool (a îmbunătățit durerea la 53% dintre femei)
- consumând mai puțin gluten (45%)
- consumul mai mic de lactate (45%)
- consumul mai mic de cofeină (43%)
- consumul de mai puțin zahăr procesat, care se găsește în alimente și băuturi precum acadele, prăjituri, biscuiți și băuturi răcoritoare (41%)
- consumul mai mic de alimente procesate, care includ mezeluri, gustări sărate, cum ar fi chipsuri și rulouri cu cârnați, și ciocolată (38%)
- urmarea unei diete cu conținut scăzut de FODMAP, care presupune evitarea carbohidraților cu lanț scurt (anumite tipuri de zaharuri) pentru a reduce gazele, balonarea, durerea și disconfortul (32%)
- adoptarea unei diete mediteraneene, care este o dietă bogată în alimente vegetale (inclusiv fructe și legume cu frunze verzi), ulei de măsline extravirgin, pâine, pește, lactate fermentate și cereale și săracă în carne roșie și carne și alimente prelucrate (29%).
Pentru suplimente:
- turmeric sau curcumină, ingredientul activ din turmeric (a îmbunătățit durerea la 48% dintre femei)
- magneziu (32%)
- mentă (26%)
- ghimbir (22%).
Unele limitări
Există câteva puncte slabe în acest studiu pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când interpretăm rezultatele. În primul rând, este vorba despre un studiu observațional, ceea ce înseamnă că nu putem spune că aceste modificări ale regimului alimentar și suplimentele determină scăderea durerii, ci doar că pare să existe o legătură.
Pentru a fi mai încrezători cu privire la efectele modificărilor alimentare sau ale suplimentelor, ar trebui să efectuăm studii randomizate cu grupuri de control.
De asemenea, participanții au raportat singuri schimbările alimentare pe care le-au făcut în trecut și nivelurile durerii din trecut. Acest lucru se bazează pe memorie, care poate fi nesigură.
Acestea fiind spuse, acest tip de cercetare ne oferă indicii cu privire la ceea ce ar putea funcționa, în special atunci când le combinăm cu cunoștințele noastre despre acțiunile pe care aceste alimente și suplimente le au în organism.
Cum ar funcționa?
Având în vedere componenta inflamatorie a endometriozei, concluziile acestui studiu nu sunt pe deplin surprinzătoare. Multe dintre modificările alimentare și suplimentele analizate în acest studiu au proprietăți antiinflamatorii.
De exemplu, reducerea consumului de alcool, reducerea alimentelor prelucrate, adoptarea unei diete mediteraneene și utilizarea turmericului sau a curcuminei pot reduce inflamația.
Unele dintre concluziile acestui studiu par să se alinieze cu alte dovezi, în timp ce altele nu.
De exemplu, o analiză recentă a arătat că dieta mediteraneană poate duce la reducerea durerii, însă studiile relevante nu au avut grupuri de control. Aceeași revizuire a arătat că o dietă săracă în FODMAP a redus durerea și a îmbunătățit calitatea vieții la persoanele cu endometrioză.
Între timp, o lucrare din 2024 a concluzionat că există o lipsă de dovezi care să susțină o dietă fără gluten pentru simptomele endometriozei. Autorii au susținut că evitarea glutenului pentru a gestiona afecțiunea ar trebui descurajată.
Menta a fost raportată ca reducând durerile menstruale și greața. Dar nu am putut găsi nicio dovadă specifică pentru endometrioză.
Ce ar trebui să faceți?
Dacă aveți endometrioză, acest studiu și dovezile existente sugerează că urmarea unei diete mediteraneene sau a unei diete sărace în FODMAP poate reduce durerea. Studiul de față indică, de asemenea, că reducerea consumului de alcool, zahăr și alimente procesate poate ajuta.
Este important de reținut că aceste schimbări nu vor dăuna sănătății dumneavoastră generale. De fapt, orientările dietetice australiene recomandă consumul moderat de alcool și de alimente prelucrate, având în vedere legăturile cu o serie de boli cronice. Așadar, aceste schimbări pot avea și alte beneficii.
Cu toate acestea, unele dintre modificările dietetice raportate în acest studiu pot fi problematice.
De exemplu, eliminarea produselor lactate va reduce semnificativ aportul de calciu, care este important pentru construirea unor oase sănătoase și pentru reducerea riscului de osteoporoză la vârste mai înaintate. Cu toate acestea, există și alte modalități de a asigura un aport adecvat de nutrienți care se găsesc în produsele lactate.
Reducerea cofeinei nu va duce la probleme de sănătate sau nutriționale, dar poate afecta calitatea vieții persoanelor cărora le place să bea cafea sau ceai.
Femeile cu endometrioză pot încerca suplimente precum turmericul sau curcumina și ghimbirul, dar cel mai bine este să le încercați pe rând, astfel încât să puteți identifica care dintre ele funcționează pentru dumneavoastră.
Dacă doriți să vă schimbați dieta pentru a încerca să gestionați simptomele endometriozei, poate fi mai bine să consultați un dietetician înregistrat sau acreditat pentru a vă asigura că urmați o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.