Dieta pe bază de plante, asociată cu scăderea riscului de cancer. Fitochimicalele, efecte semnificative

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@KamranAydinov
cancer - FOTO: Freepik@KamranAydinov

Această dietă previne cancerul. O singură farfurie conține sute de compuși benefici care purifică organismul și reduc inflamația.

Vezi și: Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină

Mulți compuși naturali au fost studiați pentru potențialul lor benefic în prevenirea și combaterea cancerului. Aceștia includ fitochimicale, antioxidanți, vitamine și minerale, care pot sprijini funcționarea sănătoasă a organismului și proteja celulele de daunele care pot duce la dezvoltarea tumorilor.

Substanțele active precum flavonoidele, carotenoidele și glucozinolații sunt doar câțiva dintre acești compuși, care au demonstrat efecte anticancerigene prin reducerea inflamației, protejarea ADN-ului și inhibarea creșterii celulelor tumorale.

Dieta pe bază de plante, efect semnificativ

Atunci când vine vorba despre identificarea tipurilor de alimentație care oferă cea mai mare protecție împotriva cancerului, dietelor pe bază de plante le revine primul loc pentru reducerea riscului la mai multe tipuri de cancer sensibile la factori de stil de viață.

Deși majoritatea cercetărilor privind tiparele alimentare din ultimele decenii s-au concentrat pe compararea dietei mediteraneene cu dieta occidentală, meta-analizele din ultimii 5 ani au adus o atenție mai mare beneficiilor dietelor pe bază de plante.

Una dintre ipotezele principale care explică asocierea între dietele pe bază de plante și reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer este modul în care consumul diversificat de plante influențează microbiomul.

De exemplu, un studiu publicat pe 6 ianuarie în Nature Microbiology a comparat microbiomurile veganelor, vegetarienelor și omnivorelor din cinci cohorte totalizând 21.561 de persoane.

Cercetătorii au constatat că omnivorii aveau mai multe bacterii asociate cu un risc crescut pentru cancerul de colon, în timp ce microbiomurile veganelor conțineau mai multe microorganisme cu markeri favorabili pentru sănătatea cardiometabolică.

Însă acei microbi sănătoși din microbiomul veganelor au apărut într-o cantitate mai mare și în microbiomul omnivorelor care consumau mai multe alimente pe bază de plante. Această constatare sugerează că o dietă bazată pe plante ar putea fi mai benefică pentru prevenirea cancerului decât eliminarea cărnii.

Vezi și: Chlamydia, impact asupra fertilității. Dr. Ciprian Cristescu: Influențează. Nu e factor favorizant pentru cancer

Importanța factorilor de stil de viață în reducerea riscului de cancer

Acum câteva decenii, ideea că schimbarea comportamentelor de viață ar putea avea un impact asupra riscului de cancer era atât de radicală încât mulți o considerau o "falsă speranță" vândută de "vânzători de uleiuri de șarpe", după cum a spus Nigel Brockton, PhD, vicepreședinte al cercetării la American Institute for Cancer Research (AICR).

Astăzi, este mult mai bine înțeles că factorii de stil de viață joacă un rol major în multe tipuri de cancer, dar cercetătorii încă lucrează pentru a înțelege exact cum. Acesta este un domeniu deosebit de complex atunci când vine vorba despre dietă.

"În special în ultimii 10 ani, cercetările s-au concentrat mai mult pe tiparele alimentare decât pe alimentele individuale sau pe macronutrienți", a spus Brockton, potrivit Medscape.

Însă pe măsură ce dovezile se acumulează, ele tind să sugereze un singur principiu: mai multe plante, mai puțin cancer.

Definirea dietelor pe bază de plante

AICR promovează o dietă pe bază de plante bazată pe totalitatea dovezilor din cel mai recent raport al său despre factorii de stil de viață și cancer. Totuși, o provocare majoră în determinarea cât de protejante ar putea fi dietele pe bază de plante în prevenirea anumitor tipuri de cancer este definirea vagă a termenului "dietă pe bază de plante".

"Dietă pe bază de plante este, de fapt, un termen umbrelă care acoperă multe tipuri diferite de diete. Nu există o listă de verificare", a spus Elizabeth A. Platz, ScD, profesor de epidemiologie a cancerului la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

AICR menționează multiple tipuri de diete care se încadrează sub umbrela dietelor pe bază de plante. În loc de o listă de verificare, ei promovează "New American Plate", care conține cel puțin două treimi legume, fructe, cereale integrale și fasole, iar restul de până la o treime provine din proteine de origine animală.

"Nu există o singură definiție a dietei pe bază de plante. Dietele care conțin multe legume și fructe, care sunt sărace în carbohidrați rafinați și relativ sărace în grăsimi saturate sunt “bune" în reducerea riscului de obezitate și al riscului de unele tipuri de cancer", a spus Anne McTiernan, MD, PhD, profesor de epidemiologie la Fred Hutch Cancer Center.

Vezi și: Fastingul intermitent, soluție eficientă pentru arderea grăsimii abdominale. Susține și sănătatea metabolică

Dieta pe bază de plante - FOTO: Freepik@wirestock

Ce spun cercetările

Majoritatea cercetărilor care analizează riscul de cancer și tiparele alimentare se concentrează pe dieta mediteraneană, în special în comparație cu dieta occidentală. Dar, în ultimii 5-10 ani, tot mai multe studii au început să se concentreze pe dietele vegetariene sau predominant pe bază de plante, iar suficiente dovezi s-au acumulat pentru a trage câteva concluzii generale.

Cancerele sistemului digestiv, inclusiv cancerul esofagian, gastric, de colon, rectal, hepatic și posibil pancreatic, par să fie cele mai beneficiare în urma dietei pe bază de plante pentru reducerea riscului, a spus Edward Giovannucci, MD, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health. De asemenea, ar putea fi protejante și împotriva cancerului mamar și a celui de prostată, însă dovezile sunt încă în dezvoltare.

Un studiu din 2023, de exemplu, a constatat că dietele pe bază de plante reduc riscul de recidivă al cancerului de prostată.

Mecanismele care explică legătura

Într-o oarecare măsură, mecanismele prin care dietele pe bază de plante pot reduce riscul de cancer nu sunt un mister, a spus Platz.

"Se pare că această strategie alimentară, fie că urmezi o versiune vegană sau ad-hoc, este pur și simplu mai sănătoasă în general", a spus dr. Platz.

Dietele pe bază de plante "tind să nu conțină alimente ultra-procesate și sunt mai bune pentru controlul glicemiei datorită fibrei".

Dar există și mecanisme specifice care pot juca un rol important, a spus ea. De exemplu, bacteriile Helicobacter pylori sunt un factor de risc stabilit pentru cancerul gastric, iar nivelurile ridicate de sodiu favorizează creșterea bacteriei, sporind riscul de cancer gastric. Sarea este utilizată frecvent pentru conservarea cărnii, așa că consumul mai mic de carne poate duce la o reducere a consumului de sodiu.

De asemenea, dietele pe bază de plante tind să mențină glicemia la un nivel scăzut, iar multe plante sunt cunoscute pentru efectele lor antiinflamatorii, în timp ce dietele bogate în zahăr cresc nivelul de insulină, un factor de creștere implicat în dezvoltarea cancerului.

În plus, dietele pe bază de plante sunt asociate cu un aport caloric mai scăzut, ceea ce reduce riscul de obezitate, a spus Brockton.

"Probabil în următorii 10 ani, obezitatea va depăși fumatul ca factor principal de risc pentru cancer", a spus prof. Brockton.

Vezi și: Fibrele, esențiale pentru prevenirea cancerului. Au superputeri, potrivit unui studiu Stanford

Microbiomul și legătura cu cancerul

Un alt mecanism care câștigă tot mai multe dovezi este rolul unei diete diverse, plină de plante, în promovarea unui microbiom sănătos, datorită creșterii fibrei și a diferitelor fitochemicale.

"Microbiomul are un impact asupra sistemului imunitar, așa că un microbiom mai sănătos și mai diversificat duce la un sistem imunitar mai diversificat. De fapt, oamenii care au un aport mai mare de fibre au răspunsuri mai bune la imunoterapie în melanom", a spus Brockton.

De asemenea, aceia care urmează o dietă mai bogată în plante tind să fie mai activi fizic, să fumeze mai puțin și să consume mai puțin alcool – toate comportamente care reduc riscul de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel