Dieta pe bază de plantă încetinește progresia cancerului de prostată

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul de prostata - FOTO: Freepik@stockgiu
cancerul de prostata - FOTO: Freepik@stockgiu

Acest aliment încetinește răspândirea cancerului, conform unui studiu recent. 

O dietă bazată pe plante ar putea juca un rol crucial în gestionarea cancerului de prostată, conform unui studiu recent publicat în JAMA Network Open. Cercetarea sugerează că adoptarea acestei diete după diagnosticul de cancer de prostată poate reduce semnificativ riscul de progresie a bolii.

Studiul, care a implicat peste 2000 de pacienți, a evidențiat că cei care consumă mai multe alimente pe bază de plante prezintă un risc mai mic de recurență sau complicații severe. Aceste rezultate ar putea orienta recomandările dietetice pentru îmbunătățirea gestionării cancerului de prostată și a calității vieții pacienților.

Alegerile alimentare, impact asupra sănătății

Conform autorului principal Vivian N. Liu, MAS, anterior coordonator principal de cercetare clinică la UCSF Osher Center for Integrative Health, aceste rezultate ar putea ghida oamenii să facă alegeri alimentare mai sănătoase, care să acopere întreaga lor dietă, în loc să elimine sau să adauge doar anumite alimente.

Studiul subliniază că progresia către stadii avansate este o preocupare majoră pentru pacienții cu cancer de prostată și familiile acestora, alături de medicii și îngrijitorii acestora. Liu a subliniat că o dietă predominant pe bază de plante oferă multiple beneficii de sănătate, inclusiv reducerea riscului de diabet, bolilor cardiovasculare și mortalității generale.

Vezi și: Statul picior peste picior, impact asupra organismului. Efectul asupra tensiunii, varicelor, posturii și a sarcinii

Studiu extins

În studiul respectiv, pacienții au completat un chestionar detaliat despre dieta și stilul lor de viață, inclusiv un chestionar validat de frecvență alimentară (FFQ). Rezultatele au arătat că cei care au avut scoruri în quintilul superior al dietei bazate pe plante (PDI) au avut un risc redus cu 47% de progresie a cancerului de prostată în comparație cu cei din quintilul inferior (HR, 0,53; IC 95%, 0,37-0,74; P = 0,003).

Studiul nu a arătat că o dietă sănătoasă cu multe plante are un efect semnificativ asupra riscului general de progresie a cancerului (HR, 0,81; IC 95%, 0,54-1,20; P = 0,34). Însă, printre pacienții cu cancer de prostată de grad Gleason 7 sau mai mare, cei care au adoptat o dietă bogată în plante au avut un risc cu 55% mai mic de progresie comparativ cu cei cu o dietă mai puțin sănătoasă (HR, 0,45; IC 95%, 0,25-0,81; P = 0,01). La pacienții cu grade Gleason sub 7, nu s-a observat nicio legătură între dieta pe bază de plante și progresia cancerului.

În plus, cercetătorii nu au găsit nicio legătură semnificativă între indicele dietetic și riscul de mortalitate specifică cancerului de prostată.

Vezi și: În Anglia se încearcă descurajarea populației să facă ecografii. Dr. Radu Mihai: Odată ce ai cerut-o, o să ai un diagnostic de nodul tiroidian

Calitatea vieții, îmbunătățită

Stacey A. Kenfield, ScD, profesor de urologie la UCSF, a subliniat că mici ajustări în alimentație pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pentru cei diagnosticați cu cancer de prostată. Consumul mai mare de alimente pe bază de plante în urma diagnosticului a fost asociat cu îmbunătățiri în funcții precum sexualitatea, urinarea și vitalitatea, aducând beneficii pe multiple planuri.

Studiul a inclus în total 2062 de pacienți cu cancer de prostată non-metastatic, confirmați prin biopsie, cu o vârstă mediană de 65 de ani (IQR, 59-70). Aceasta a fost o sub-studiu al Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CaPSURE) care a investigat impactul dietei și stilului de viață asupra evoluției bolii, potrivit Urology Times.

Vezi și: Vârsta la care arsura solară e cea mai periculoasă. De ce unii se ard, alții se bronzează. Dr. Olga Simionescu: Atunci chiar e o nenorocire

Dieta pe bază de plante - FOTO: Freepik@kovalnadiya

Noi cercetări

Conform concluziilor studiului, durata până la progresia cancerului de prostată a constituit rezultatul principal, incluzând recurența biochimică, tratamentele secundare, metastazele osoase sau decesul din cauza cancerului de prostată. Măsura secundară a fost reprezentată de mortalitatea specifică cancerului de prostată.

Autorii au subliniat că "aceste constatări sugerează că adoptarea unor modele alimentare bazate pe plante ar putea fi asociată invers cu riscul de progresie a cancerului de prostată, dar este necesară realizarea de cercetări ulterioare pentru a valida și reproduce aceste rezultate. Aceste date confirmă rezultatele anterioare care evidențiază importanța factorilor dietetici în promovarea sănătății și bunăstării generale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel