Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii

Muraturi - Foto: Freepik @user17804885
Muraturi - Foto: Freepik @user17804885

Nu vei mai renunța niciodată la murături. Secretul pe care nu ți l-a spus nimeni despre ele. Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci murături zilnic.

Murăturile, nelipsite de pe mesele din întreaga lume, nu sunt doar delicioase, ci și extrem de benefice pentru sănătate.

Vezi și:

VSH mare: cauzele care duc la creșterea lui. Analiza pe care să o faci dacă ai un VSH mare

Nutri-Score și sănătatea cardiovasculară. Studiul pan-european care arată legătura dintre mâncare și bolile cardiovasculare

Muraturi - Foto: Freepik @user17804885

De-a lungul timpului, numeroase studii medicale au analiza impactul lor asupra organismului, dezvăluind multiple efecte pozitive, mai ales atunci când sunt consumate în cadrul unei diete echilibrate.

Murăturile sunt mai mult decât o garnitură la fripturi sau diverse feluri de mâncare, ele reprezintă un aliment funcțional, bogat în probiotice și nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate, la îmbunătățirea digestiei până la susținerea unei diete sănătoase.

1. Sursă de probiotice naturale

Murăturile, în special cele fermentate în mod natural, sunt o sursă bogată de probiotice.

Aceste bacterii benefice, precum Lactobacillus, sunt esențiale pentru menținerea sănătății sistemului digestiv.

Un studiu publicat în Journal of Applied Microbiology a arătat că un consum de alimente fermentate, inclusiv murături, îmbunătățește flora intestinală și contribuie la reducerea inflamației din organism.

Bacteriile probiotice pot ajuta la prevenirea și tratarea unei afecțiuni precum sindromul de intestin iritabil (IBS) și diareea asociată cu antibiotice.

2. Beneficii pentru sistemul imunitar

Probioticele din murături nu doar că echilibrează flora intestinală, dar au și un rol important în întărirea sistemului imunitar.

Cercetările publicate în Nutrients au demonstrat că probioticele pot modula sistemul imunitar, ajutând organismul să se apere mai eficient împotriva infecțiilor.

Mai mult, consumul regulat de murături fermentate poate reduce riscul de răceli și gripă.

3. Susținerea unei diete echilibrate și scăderea în greutate

Murăturile, fiind sărace în calorii, pot fi incluse cu ușurință în diete hipocalorce destinate scăderii în greutate. Un castravete murat, de exemplu, are aproximativ 10 - 15 calorii, fiind astfel o gustare cu un aport caloric redus dar cu beneficii nutriționale importante.

În plus, acidul acetic prezent în oțetul utilizat pentru conservarea murăturilor a fost asociat cu o scădere a depozitelor de grăsime și o îmbunătățire a sensibilității la insulină.

Un studiu realizat în Japonia și publicat în Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, a constat că persoanele care consumă regulat oțet au înregistrat o scădere semnificativă a grăsimii corporale și a circumferinței taliei.

4. Controlul glicemiei

Pentru persoanele cu diabet au pentru cei care doresc să îți mențină nivelul glicemiei sub control, murăturile pot fi de mare ajutor.

Studiile arată că oțetul din murături ajută la încetinirea absorbției carbohidraților, prevenind astfel creșterile bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

Un studiu din Journal of Diabetes Research a arătat că pacienții cu diabet de tip 2 care au consumat oțet înainte de mese au avut un control glicemic mai bun comparativ cu cei care nu au făcut acest lucru.

5. Conținut ridicat de antioxidanți

Murăturile păstrează o parte din antioxidanții prezenți în legumele proaspete, precum vitaminele C și E, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot provoca stres oxidativ și pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv a cancerului și bolilor cardiovasculare.

Astfel, consumul de murături poate contribui la protecția celulară și la reducerea inflamației.

6. Electroliți esențiali pentru hidratare

Deși multe persoane asociază murăturile cu un conținut ridicat de sodiu, acesta poate fi un beneficiu în anumite situații.

Atleții, de exemplu, pot consuma murături pentru a-și reface rezervele de electroliți pierdute prin transpirație.

Potrivit unui studiu publicat în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, consumul de murături sau de suc de murături poate preveni crampele musculare la atleții care transpiră intens, datorită refacerii rapide a nivelurilor de sodiu și potasiu.

Cu toate acestea, deși există o mulțime de beneficii ale consumului de murături, trebuie să fim atenție la cantitatea de murături consumată. Din cauza conținutului ridicat de sare, murăturile ar trebui consumate cu moderație, mai ales de către persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau afecțiuni renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel