Dieta MIND, impact asupra creierului. Poate încetini declinul cognitiv

Monika Baciu |
Data publicării:
dieta mind - FOTO: Freepik@AI Generated
dieta mind - FOTO: Freepik@AI Generated

Aceste alimente fac scut în jurul creierului și încetinesc declinul cognitiv.

Vezi și: Vitamina D, cheia pentru sănătatea cardiometabolică. Reglează tensiunea, glicemia și colesterolul

Un studiu recent publicat în Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie, a descoperit că respectarea dietei MIND este asociată cu un risc redus de afectare cognitivă.

Dieta MIND, o combinație a două diete bine cunoscute

Dieta MIND este un hibrid între dietele mediteraneană și DASH, recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății inimii. Aceasta pune accent pe alimente precum legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, cerealele integrale, uleiul de măsline, peștele, carnea de pasăre, nucile și fructele de pădure, în special afinele.

Dieta limitează consumul de carne roșie, dulciuri, produse de patiserie și alimente prăjite sau de tip fast food, și încurajează un pahar de vin pe zi, potrivit WebMD.

Potrivit autorului principal al studiului, Dr. Russell P. Sawyer de la Universitatea din Cincinnati, rutina noastră alimentară poate avea un impact asupra creierului.

"Având în vedere că numărul persoanelor cu demență crește odată cu îmbătrânirea populației, este esențial să găsim schimbări pe care le putem face pentru a întârzia sau încetini dezvoltarea problemelor cognitive", a spus dr. Russel P. Sawyer, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Panencefalita sclerozantă subacută, boala gravă la care vă supuneți copiii. Dr. Simin Aysel Florescu: E de netratat așa ceva! Apare la 8 - 10 ani de la infecție

Dieta MIND - FOTO: Freepik@Ayan-Design-works

Studiu amplu

Studiul a urmărit 14.145 de participanți pe o perioadă medie de 10 ani, vârsta medie a acestora fiind de 64 de ani. 70% dintre participanți erau albi, iar 30% erau de culoare. Pentru a măsura respectarea dietei MIND, participanții au completat un chestionar alimentar, iar cercetătorii au punctat răspunsurile acestora în funcție de cât de mult se aliniau obiceiurile lor alimentare cu dieta.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri, în funcție de scorurile lor alimentare. Grupul cu aderență scăzută a avut un scor mediu de cinci, grupul mediu a avut un scor de șapte, iar grupul cu aderență ridicată a avut un scor mediu de nouă.

Abilitățile cognitive au fost evaluate atât la începutul, cât și la sfârșitul studiului. În cursul studiului, 12% dintre cei din grupul cu aderență scăzută, 11% dintre cei din grupul mediu și 10% dintre cei din grupul cu aderență ridicată au dezvoltat afectare cognitivă.

După ajustarea pentru variabile precum vârsta, tensiunea arterială și diabetul, cercetătorii au descoperit că cei din grupul cu aderență ridicată aveau un risc cu 4% mai mic de afectare cognitivă în comparație cu cei din grupul cu aderență scăzută.

Beneficiile au fost mai semnificative pentru femei, care aveau un risc redus cu 6%, deși același lucru nu a fost observat la participanții bărbați.

Vezi și: Dr. Simin Aysel Florescu, TEST pentru nevaccinați: Dacă nu vrei să te vaccinezi, trebuie să te mut într-o zonă a spitalului unde nu ești în pericol. Unde? Că tot spitalul e cu risc

Rezultate

Un alt rezultat notabil a fost impactul dietei asupra ritmului de declin cognitiv. Cei care au urmat mai îndeaproape dieta MIND au prezentat un declin mai lent al abilităților cognitive comparativ cu cei care nu au respectat dieta, iar acest efect a fost mai pronunțat la participanții de culoare decât la cei albi. Femeile care au urmat dieta cu strictețe au avut rezultate mai bune decât bărbații.

"Aceste descoperiri necesită studii suplimentare, în special pentru a examina acest impact variabil în rândul bărbaților și femeilor, precum și al persoanelor albe și de culoare, dar este încântător să ne gândim că oamenii ar putea face câteva schimbări simple în dietă și, astfel, ar putea reduce sau întârzia riscul de probleme cognitive", a mai explicat dr. Sawyer.

Vezi și: Zavicefta, antibioticul pentru infecții intra-abdominale, pulmonare și intraspitalicești. Farm. Anca Crupariu: Poate fi folosit de la naștere

Limitări și necesitatea cercetărilor suplimentare

Deși studiul oferă perspective încurajatoare, are totuși unele limitări. Cercetarea a inclus doar adulți mai în vârstă de culoare și albi, ceea ce ridică întrebări cu privire la modul în care aceste descoperiri se pot aplica altor grupuri rasiale și etnice. În plus, studiul arată o asociere între dieta MIND și un risc redus de afectare cognitivă, dar nu dovedește că dieta previne direct declinul cognitiv.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora aceste asocieri în populații mai diverse și pentru a înțelege mai bine efectele diferite ale dietei asupra bărbaților, femeilor și persoanelor de diverse origini etnice. Cu toate acestea, această cercetare reprezintă un pas potențial înainte în identificarea schimbărilor de stil de viață care ar putea încetini apariția problemelor cognitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel