Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, a explicat la Antena 3 care este dieta cea mai potrivită pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, o dietă cu efecte și asupra surplusului de greutate, iar prin intermediul căreia putem să avem parte de ”sănătate și longevitate”.
”Auzim de multe ori această remarcă: Eu sunt tânăr, pot să mănânc orice, sunt sănătos. În principiu, pot să mănânc orice, dar la 20 de ani îmi construiesc niște obiceiuri, la 20 de ani mă obișnuiesc să fac alegerile corecte, să știu să aleg o pâine neagră, o pâine cu cereale integrale. Sigur, poate că o aleg instinctiv, poate că am primit-o de acasă, dacă nu, poate ne ascultă cineva și aude că această pâine cu cereale integrale are un rol foarte bun”, a spus dr. Anca Hâncu, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.
”Cerealele acestea au rol în construirea microbiomului sănătos. Sunt cele care previn bolile cardiovasculare. O pâine neagră integrală este cea care are minerale şi nutrienţi. La fel şi în cazul orezului. Un orez alb este un orez rafinat, încercăm să îl evităm și să mâncăm orez brun, orez roșu sau orez negru.
Sunt mici trucuri pe care noi le putem face. În loc să mâncăm cartofi pai, putem alege o salată, putem alege o mâncare de legume sau o mâncare de dovlecel cu vinete, sunt foarte multe ghiveciuri plăcute. Trebuie să ne obișnuim să facem alegeri sănătoase, dar să ne și placă. Niciodată să nu ne obligăm să mâncăm ceva care nu ne place pentru că nu este bine pentru corpul nostru și nu este bine pentru a putea adera pe termen lung la un stil de viață”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism
Dieta care previne boala Alzheimer
Potrivit Ancăi Hâncu, există o dietă care construiește ideea de longevitate prin vitalitate, și care ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Acesta este dieta MIND (acronimul de la Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) și care este o combinație între dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului de tip 2, și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandată persoanelor cu hipertensiune, astfel că mulți experți le consideră pe cele două ca fiind printre cele mai sănătoase diete.
Dieta MIND își încurajează adepții să mănânce fructe de pădure, dar nu pune accentul pe consumul de fructe în general.
”Dintre toate fructele, să alegem fructele de pădure, pentru că au o cantitate mare de antioxidanți, dar tot cu efect antiinflamator sunt și prunele, cireşele, strugurii.
Aceste fructe au un conținut ridicat de resveratrol. Şi vinul are un conţinut ridicat de resveratrol, dar trebuie să-l tratăm cu moderanţie.
Polifenolii din ceai și cafea au un efect de întinerire, desigur, dacă nu adăugăm zahăr sau frişcă. Laptele nu ar avea un efect distructiv asupra cafelei, însă problema este dacă noi bem cafele, ca gustări, toată ziua, 2-3, în plus, între mese, este ca și cum facem corpul să mai secrete insulină și îl punem în starea de a mânca.
Trebuie să evităm alimentele procesate. De evitat tot ce este ambalat sau împachetat, sunt alimente proinflamatorii, proboală și proîmbătrânire”, mai spune Anca Hâncu.
Mai puțin alcool, mai mult somn
De altfel, aceasta are câteva sfaturi și cu privire la consumul de alcool, dar și la lipsa de odihnă, care poate avea un impact negativ asupra sănătății, în general, dar și al siluetei.
”Consumul exagerat de alcool este o problemă. Femeile nu ar trebui să depăşească o porţie de alcool pe zi. O porţie înseamnă 150 ml de vin. Pentru bărbaţi, nu mai mult de două pahare. Ideea este să nu fie zilnic.
Pierderea nopţilor într-un mod regulat atrage după sine creșterea insulino-rezistenței, care este de fapt primul mecanism prin care se declanșează diabetul zaharat tip 2.
Dacă se poate, activitate fizică zilnic. Un somn odihnitor între 7-9 ore pe noapte, dacă se poate şi ziua ar fi bine. Să nu uităm nici de gândirea pozitivă”, a concluzionat medicul.
Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor
Cu toții suntem în căutarea dietei potrivite, care să ne dea și aportul necesar de nutrienți, dar și să ne ajute pentru a da jos câteva kilograme, sau de ce au pune câteva, ori a ne menține la o greutate anume.
”În anii '50-'60 s-a descris științific modelul alimentar mediteraneean, cunoscut ca 'studiul celo 7 țări', un studiu comandat în zona cretană.
Ce au descoperit acești oameni de știință a fost că persoanele din țările din zona mediteraneeană, în care alimentația este cu totul altfel, au longevitate ridicată, risc scăzut de boli cardiovasculare, face bine pentru diabet, prevenția diabetului. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.