Dieta mediteraneană, un model alimentar axat pe alimente pe bază de plante, ulei de măsline, fructe, legume și cereale integrale, a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea cardiovasculară.
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a examinat relația dintre dieta mediteraneană și riscul mai multor boli cardiometabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 și atacurile de cord.
Cercetătorii au constatat că urmarea dietei mediteraneene poate reduce șansele de a dezvolta o primă boală cardiometabolică la multimorbiditatea cardiometabolică, care este o combinație de mai multe afecțiuni concomitente legate de sănătatea cardiovasculară și metabolică, pe perioade de urmărire de 10 și 15 ani.
Dieta mediteraneană și sănătatea cardiometabolică
S-a constatat că dieta mediteraneană scade riscul primei boli cardiometabolice și al multimorbidității cardiometabolice într-un studiu care utilizează date din studiul European Prospective Investigation of Cancer (EPIC)-Norfolk.
Studiul a implicat 21.900 de participanți fără atac de cord, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2 la momentul inițial. Cercetătorii au măsurat conformarea participanților la dieta mediteraneană folosind două scoruri: scorul dietei mediteraneene bazat pe piramidă și scorul dietei mediteraneene bazat pe mediană.
Timpul median de urmărire a fost de 21,4 ani, iar studiul a luat în considerare covariate precum vârsta, educația, istoricul familial de atac de cord sau accident vascular cerebral, utilizarea medicamentelor și nivelurile de activitate fizică.
Pe parcursul celor 21,4 ani de urmărire, dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc redus de multimorbiditate cardiometabolică. Studiul a examinat, de asemenea, modul în care dieta mediteraneană a afectat tranziția de la prima boală cardiometabolică la morbiditatea cardiometabolică.
La 10 și 15 ani, dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc scăzut al acestei tranziții, posibil legat de primul atac de cord sau de dezvoltarea diabetului de tip 2. Cu toate acestea, pe parcursul urmăririi de 20 de ani, nu s-a constatat nicio reducere semnificativă din punct de vedere statistic a riscului pentru această tranziție asociată cu dieta mediteraneană.
Ce este mai exact sănătatea cardiometabolică
Sănătatea cardiometabolică se referă la combinația de factori de risc din sistemul cardiovascular, inclusiv inima, sângele și vasele de sânge. Cercetătorii au analizat rezultatele unui sondaj la peste 55.000 de adulți pentru a estima numărul de persoane cu o sănătate cardiometabolică optimă.
Măsurile optime includeau un indice de masă corporală și o circumferință a taliei ideale, glicemie normală, niveluri ideale de colesterol, tensiune arterială normală și nicio dovadă de boală cardiovasculară, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral anterior.
Foto: Freepik @timolina
Cum să îți protejezi sănătatea cardiometabolică
Un studiu sugerează că oamenii își pot reduce riscul de multimorbiditate cardiometabolică urmând recomandările „Life's Essential 8” ale Asociației Americane a Inimii.
Acestea includ urmarea unei diete sănătoase, evitarea alimentelor procesate sau ultraprocesate, practicarea unei activități fizice de intensitate moderată, renunțarea la consumul de tutun, o cantitate și o calitate sănătoase ale somnului, menținerea unei greutăți sănătoase, gestionarea nivelului de colesterol, a glicemiei și a tensiunii arteriale și colaborarea cu medicii și specialiștii lor.
Multimorbiditatea cardiometabolică este definită ca o persoană care are două sau mai multe dintre următoarele boli cardiometabolice: atac de cord, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2.
Pentru a pune în aplicare aceste recomandări, oamenii ar trebui să colaboreze cu medicii și specialiștii lor și să abordeze potențialele obstacole în calea adoptării dietei mediteraneene.
Acest lucru va ajuta mai multe persoane să profite de această opțiune dietetică sănătoasă și să își reducă riscul de afecțiuni cardiovasculare și metabolice.
Pe cine ajută dieta mediteraneană
S-a constatat că dieta mediteraneană reduce semnificativ riscul de tranziție de la un prim eveniment cardiometabolic, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, la afecțiuni cardiometabolice suplimentare, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2.
Această asociere este mai evidentă în perioadele de urmărire mai scurte, de 10-15 ani, ceea ce sugerează că efectele protectoare ale regimului alimentar au cel mai mare impact în stadiile incipiente ale dezvoltării bolii.
Factorii socioeconomici, inclusiv clasa socială, pot modifica impactul alimentației asupra sănătății, în special în ceea ce privește calitatea alimentației și accesul la alimentele mediteraneene.
Cu toate acestea, studiul are limitări, cum ar fi concentrarea sa asupra persoanelor de origine europeană, participanții fiind adulți în vârstă de 40 de ani și mai în vârstă, neidentificarea participanților cu sindrom coronarian cronic de bază și nediferențierea între subtipurile de accident vascular cerebral.
De asemenea, participanții și-au raportat singuri alegerile dietetice și aderența, care ar fi putut să nu corespundă dietelor lor reale.
Cercetătorii au recunoscut posibilele motive pentru care aderența la dieta mediteraneană părea să aibă cel mai mare efect asupra tranziției de la prima boală cardiometabolică la morbiditatea cardiometabolică la perioadele de urmărire de 10 și 15 ani.
Scorurile dietetice de bază ar putea scădea în raportarea exactă a calității dietei în timp, astfel încât ar putea fi necesare mai multe cercetări pentru a examina efectele pe termen lung ale dietei mediteraneene asupra acestui domeniu de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.