O analiză a studiilor publicate până acum indică faptul că dieta mediteraneană poate reduce riscul de fragilitate la persoanele în vârstă. Rezultatele, care au fost publicate în Journal of the American Geriatrics Society (Jurnalul Societății Americane de Geriatrie), sugerează că o dietă care pune accentul în principal pe alimente pe bază de plante - cum ar fi fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și nuci - poate ajuta la menținerea oamenilor sănătoși și independenți pe măsură ce îmbătrânesc.
Fragilitatea este frecventă în rândul persoanelor în vârstă și prevalența sa crește pe măsură ce populația îmbătrânește. Adulții mai în vârstă pot avea adesea cu un nivel scăzut de energie și au pierderi în greutate și rezistență musculară slabă. Ei sunt mai susceptibili să sufere de numeroase probleme de sănătate, inclusiv căderi, fracturi, spitalizare, să aibă nevoie de asistență medicală la domiciliu, dizabilitate, demență și moarte prematură. Fragilitatea este asociată și cu o calitate mai scăzută a vieții.
Fragilitatea, redusă la jumătate
Se crede că nutriția joacă un rol crucial în dezvoltarea fragilității, așa că o echipă condusă de doctor Kate Walters, și doctor Gotaro Kojima, de la University College London, din Marea Britanie, s-a uitat să vadă dacă urmând o dietă sănătoasă riscul de fragilitate poate fi scăzut.
Cercetătorii au analizat probele din toate studiile publicate care examinează asocierile dintre aderarea la o dietă mediteraneană și dezvoltarea fragilității la persoanele mai în vârstă. Analiza lor a inclus 5.789 de persoane din patru studii din Franța, Spania, Italia și China.
„Am descoperit că dovezile (din aceste studii, n.r.) erau foarte consistente și arătau că persoanele în vârstă care urmează o dietă mediteraneană aveau un risc mai mic de a deveni fragile", a spus dr. Walters. „Persoanele care au urmat o dietă mediteraneană au avut, în general, au avut o probabilitate redusă la jumătate de a deveni fragile pe o perioadă de aproape patru ani, comparativ cu cele care au urmat-o cel mai puțin."
Anchetatorii au remarcat că dieta mediteraneană poate ajuta persoanele în vârstă să mențină forța musculară, activitatea, greutatea și nivelul de energie de care au nevoie, potrivit concluziilor lor. „Studiul nostru susține tot mai multe dovezi cu privire la potențialele beneficii aduse sănătății de dieta mediteraneană, în cazul nostru pentru a ajuta persoanele în vârstă să rămână în stare bună pe măsură ce îmbătrânesc", a spus dr. Kojima.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.