Dieta ketogenică te poate proteja împotriva obezității prin acizi biliari specifici. Impactul pe termen lung asupra microbiomului intestinal

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Dieta keto Foto: Freepik @Poyraz Design @prostooleh
Dieta keto Foto: Freepik @Poyraz Design @prostooleh

Un studiu recent sugerează că dieta ketogenică poate influența pozitiv nivelurile de zahăr din sânge și greutatea corporală prin modificări ale microbiomului intestinal.

Un nou studiu publicat în Nature Metabolism sugerează că o dietă ketogenică poate proteja împotriva obezității prin creșterea acizilor biliari specifici și scăderea absorbției caloriilor în intestine. Efectele pe termen lung asupra sănătății ale dietei ketogenice nu sunt clare, iar experții recomandă dietele bazate pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană, care promovează o diversitate mai favorabilă a microbiomului intestinal.

Studiul sugerează că urmarea unei diete cetogenice duce la modificări ale microbiomului intestinal care cresc nivelul sanguin al anumitor acizi biliari la șoareci. Acești acizi biliari, și anume acidul taurodeoxicolic și acidul tauroursodeoxicolic, pot proteja împotriva obezității prin scăderea absorbției caloriilor în intestine, ceea ce duce la o scădere a greutății corporale și a nivelului de zahăr din sânge la post.

Cercetătorii au documentat, de asemenea, asocieri similare între acizii biliari și trăsăturile metabolice în două studii la om, ceea ce sporește semnificația potențială a constatărilor lor. Această cercetare cu mai multe metode evidențiază o interacțiune specifică între gazdă și microbiomul intestinal care ar putea explica modul în care dieta ketogenică reduce greutatea corporală și nivelurile de zahăr din sânge la post atât la rozătoare, cât și la om.

Vezi și: Adevărul despre postul intermitent. Cele mai populare mituri și beneficii ale acestui plan de alimentare. Ce spun cercetările de 20 de ani

Efectele dietei ketogenice

Cercetătorii au descoperit că o dietă ketogenică modifică semnificativ nivelul sanguin al metaboliților bioactivi la șoareci, ducând la reducerea greutății corporale și a nivelului de zahăr din sânge la post. Studiul a constatat că 22 de metaboliți specifici au crescut în timpul dietei ketogenice, în timp ce 18 au scăzut. O altă intervenție care a implicat suplimentarea cu metionină a inversat scăderile greutății corporale și ale glicemiei de post cauzate de dieta ketogenică.

De asemenea, aceasta a redus șase acizi biliari legați de modificările de greutate și glucoză. Doi acizi biliari, acidul taurodeoxicolic și acidul tauroursodeoxicolic, au scăzut semnificativ greutatea corporală și glicemia și au îmbunătățit toleranța la glucoză, indiferent dacă șoarecii au urmat o dietă obișnuită sau o dietă cetogenică suplimentată cu metionină. Alți acizi biliari detectați au rămas neafectați de schimbările de dietă.

Cercetătorii au concluzionat că o dietă ketogenică a crescut nivelul sanguin al acidului taurodeoxicolic și al acidului tauroursodeoxicolic, reducând în același timp greutatea corporală și nivelul glucozei la post.

Cercetătorii au efectuat un studiu observațional privind acizii biliari la 416 participanți sănătoși cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani și 25 de femei adulte cu supraponderalitate sau obezitate. Ei au constatat că nivelurile sanguine mai scăzute ale acizilor biliari specifici la om au fost asociate în mod semnificativ cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare și cu niveluri mai ridicate de zahăr din sânge la post.

De asemenea, au găsit gene specifice ale bacteriilor intestinale legate de IMC și de glicemia de post la om. Intervenția cu o dietă săracă în carbohidrați a redus în mod semnificativ aceste gene, care au fost legate de IMC, glucoza de post și nivelurile de acizi biliari.

Foto: Freepik @rawpixel.com

Modificările acizilor biliari și pierderea în greutate

Un studiu a constatat că dietele ketogenice pot duce la scăderea greutății corporale și a nivelului de glucoză la post la șoareci și oameni. Cercetătorii sugerează că dieta ketogenică reduce nivelurile unei bacterii intestinale numită Lactobacillus murinus ASF361, care produce o enzimă numită hidrolază a sărurilor biliare.

Nivelurile mai scăzute ale acestei bacterii sau reducerile hidrolazei sărurilor biliare cresc nivelurile acizilor taurodeoxicolici și tauroursodeoxicolici, care, la rândul lor, reduc absorbția caloriilor prin interferarea cu expresia unei proteine care codifică gena numită anhidrază carbonică 1, care poate fi legată de obezitate. Această absorbție redusă a caloriilor duce la pierderea în greutate și la scăderea nivelului de zahăr din sânge la post.

Impactul pe termen lung al dietei keto asupra microbiomului intestinal

Un studiu a constatat că dieta ketogenică poate fi eficientă pentru pierderea în greutate pe termen scurt, dar ridică semne de întrebare cu privire la impactul acesteia asupra microbiomului intestinal, putând afecta sănătatea pe termen lung.

Cercetarea sugerează că dieta ketogenică poate reduce diversitatea și modifica acizii biliari, reducând potențial producția de antioxidanți benefici și acizi grași cu lanț scurt. Alyssa Simpson, dietetician înregistrat și nutriționist gastrointestinal certificat, consideră că impactul dietei ketogenice asupra reducerii diversității microbiene este selectiv și ar trebui interpretat cu prudență.

Eliza Whitaker, dietetician înregistrat și consilier medical în nutriție la Dietitian Insights, este, de asemenea, de acord cu constatările lui Simpson, afirmând că rezultatele diferă de studiile anterioare care sugerează că dietele bogate în grăsimi pot avea un impact asupra microbiomului intestinal în moduri care ar putea contribui la obezitate.

Atât Simpson, cât și Whitaker recomandă diete asociate mai consistent cu îmbunătățirea sănătății pe termen lung, inclusiv dietele mediteraneene și DASH, care promovează diversitatea microbiomului printr-o varietate de alimente vegetale și furnizează nutrienți esențiali, care pot susține mai bine bunăstarea generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel