Dieta ketogenică, gripă. Dieta ketogenică, gripă. Șoarecii alimentați cu o dietă ketogenă au fost mai capabili să combată virusul gripal decât șoarecii alimentați cu alimente bogate în carbohidrați, demonstrează un nou studiu al Universității Yale, publicat pe 15 noiembrie în revista Science Immunology.
Dieta ketogenică include carne, pește, păsări de curte și legume non-amidonice - activează un subset de celule T din plămâni care nu au fost asociați anterior cu imunitatea. Este răspunsul sistemului la gripă, sporind producția de mucus din celulele căilor respiratorii care pot captura virusul în mod eficient, raportează cercetătorii. "Aceasta a fost o constatare total neașteptată", a declarat co-autorul principal Akiko Iwasaki, profesor de Imunobiologie și Biologie moleculară, celulară și de dezvoltare, cercetător al Institutului Medical Howard Hughes, potrivit site-ului Universității Yale.
În studiul cercetătorilor au fost analizate creierele a doi stagiari. Aceștia din urmă s-au întrebat dacă dieta ar putea afecta răspunsul sistemului imunitar la agenți patogeni, cum ar fi virusul gripal. Au arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenică și infectați cu virusul gripal au o rată de supraviețuire mai mare decât șoarecii la o dietă normală cu conținut ridicat de carbohidrați. Mai exact, cercetătorii au descoperit că dieta ketogenică a declanșat eliberarea celulelor T gamma delta, celule ale sistemului imunitar care produc mucus în garniturile celulare ale plămânului - în timp ce dieta bogată în carbohidrați nu. Când șoarecii au fost crescuți fără gena care codifică pentru celulele T gamma delta, dieta ketogenică nu a oferit nicio protecție împotriva virusului gripal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.