Dieta ketogenică: benefică sau nocivă. Cum funcționează organismul fără carbohidrați și ce efecte are asupra sănătății

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
dieta keto Foto: Freepik @thanyakij-12
dieta keto Foto: Freepik @thanyakij-12

Dieta keto, populară pentru pierderea în greutate și claritatea mentală, oferă beneficii dar prezintă și riscuri pentru sănătate, fiind esențială consultarea unui nutriționist.

Dieta keto, dezvoltată inițial pentru a trata epilepsia la copii, a câștigat popularitate ca plan de pierdere în greutate. Influencerii și antrenorii din social media susțin numeroasele sale beneficii, inclusiv claritatea mentală și reducerea inflamației. Cu toate acestea, realitatea acestor beneficii este complexă și este esențial să fii conștient de riscurile și dezavantajele asociate cu keto.

Keto, o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, este o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați cu două tipuri: standard și terapeutică. Standard este potrivită pentru sănătatea generală și pierderea în greutate, în timp ce terapeutică este utilizată pentru tratarea unor afecțiuni precum epilepsia. Valorile macro ale dietei diferă, standardul având 75% grăsimi, 90% grăsimi, 20% proteine, 5% proteine și 5% carbohidrați.

Este important să rețineți că keto nu este același lucru cu o dietă standard săracă în carbohidrați, care urmărește să mențină carbohidrații sub 150 de grame pe zi. La o dietă keto, carbohidrații sunt menținuți sub 50 de grame pe zi pentru a ajunge la cetoză, de unde provin beneficiile dietei pentru sănătate. Organismul procesează grăsimile în ficat, producând corpuri cetonice pentru energie.

Vezi și: Congelarea legumelor: cum să păstrezi prospețimea și calitatea nutrițională. Pot fi la fel de sănătoase ca cele proaspete

Beneficii

Dieta keto s-a dovedit a fi eficientă pentru pierderea în greutate, în special în cazul persoanelor cu un exces semnificativ de greutate corporală. Aceasta poate ajuta la scăderea rapidă a greutății apei pe cântar, ceea ce poate fi un factor motivant pentru multe persoane, ajutându-le să continue dieta. Cercetările sugerează că anumite tipuri de cetone eliberate în timpul cetozei pot juca un rol în suprimarea apetitului, facilitând respectarea unui deficit caloric.

Consumul de alimente cu conținut scăzut de carbohidrați ar putea, de asemenea, să faciliteze arderea grăsimilor de către organism, deoarece keto poate reduce vârfurile de insulină, care opresc lipoliza, procesul prin care organismul descompune grăsimile stocate, facilitând pierderea grăsimilor corporale.

Dietele keto au fost recomandate pentru gestionarea diabetului de tip 2, deoarece dietele sărace în carbohidrați au fost un pilon de bază al gestionării diabetului. Cu toate acestea, o meta-analiză din 2021 a constatat că beneficiile păreau să scadă după 1 an, iar mulți participanți au considerat că este greu să se țină de ea pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru înseamnă că un plan alimentar ușor mai puțin restrictiv și durabil poate da rezultate mai bune pe termen lung.

Cercetările privind keto ca parte a tratamentului cancerului sunt noi și extrem de controversate, dar unele studii mici au arătat posibile beneficii. Ideea din spatele acestui lucru este legată de efectul Warburg, care susține că există modificări metabolice în celulele canceroase care înseamnă că acestea folosesc în principal glucoza (carbohidrați) pentru energie, chiar și atunci când oxigenul este disponibil.

O dietă keto care reduce carbohidrații și forțează organismul să se bazeze pe grăsimi pentru combustibil ar putea "înfometa" celulele canceroase, slăbindu-le potențial, făcându-le mai sensibile la chimioterapie și radiații, protejând în același timp celulele normale.

Un alt beneficiu potențial al keto este reducerea riscului de boli cardiovasculare. În timp ce o meta-analiză din 2023 a arătat o scădere a trigliceridelor din sânge, aceasta a arătat, de asemenea, creșteri ale colesterolului HDL (bun) și ale colesterolului LDL (rău). Componența dietei keto joacă un rol în modificările trigliceridelor, HDL și LDL.

Prin urmare, este posibil ca nu dieta keto în sine să îmbunătățească în mod direct indicatorii de sânge pentru sănătatea cardiovasculară, ci mai degrabă tipurile de grăsimi pe care le consumați zilnic.

Citește și: De ce este mai bine să te antrenezi afară. Legătura dintre exercițiile în aer liber și îmbunătățirea funcției îmunitare și sănătății mintale

Foto: Freepik @natashabreen

Potențiale dezavantaje

Dieta keto, care limitează carbohidrații la 50 g, poate duce la deficiențe nutritive, deoarece nu include multe fructe sau legume, care sunt principala sursă a organismului de vitamine și minerale esențiale. Acești nutrienți sunt adesea săraci în vitaminele A, E și B6, precum și în folat, calciu, magneziu, potasiu și fier.

Pentru a atenua aceste deficiențe, se pot consuma legume cu conținut scăzut de carbohidrați, precum frunzele verzi, broccoli, sparanghel și dovlecei. Este recomandat să lucrați cu un dietetician autorizat dacă urmați această dietă pentru o perioadă îndelungată.

A consuma puțini carbohidrați înseamnă a nu consuma multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea, lintea sau cerealele integrale, care pot provoca constipație și încetini digestia. Consumul prea multor grăsimi poate fi, de asemenea, dificil pentru sistemul digestiv, ducând la probleme precum diaree, crampe, balonare și dureri de stomac.

O dietă keto bogată în grăsimi saturate, cum ar fi carnea, brânza și untul, poate dăuna sănătății inimii prin creșterea nivelului de colesterol LDL, care poate bloca arterele și duce la boli cardiovasculare și de inimă. Respectarea unei diete keto poate fi o provocare, în special pentru persoanele ocupate și pentru cele cu acces limitat la opțiuni prietenoase cu keto la restaurante și întâlniri sociale.

Dacă un stil de alimentație cu mai puțini carbohidrați se simte bine pentru propriul corp, o abordare mai relaxată, cum ar fi o dietă mediteraneană cu conținut scăzut de carbohidrați, ar putea fi o alegere mai simplă și mai durabilă.

Dieta keto, în ciuda numeroaselor sale beneficii, are riscuri semnificative, inclusiv probleme de sănătate cardiacă și probleme gastrointestinale. Nu există date de siguranță pe termen lung privind dieta keto. Cu toate acestea, pentru persoanele cu obezitate și diabet de tip 2, beneficiile pot depăși riscurile. Este recomandat să consultați un medic sau un dietetician înainte de a încerca keto, deoarece aceștia pot oferi sfaturi cu privire la practicile sigure și durabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel