Dietă, creier. Cercetătorii au descoperit că, după șapte zile, o dietă bogată în grăsimi, de tip fast food, cu un adaos ridicat de zahăr, tineri voluntari au obținut rezultate mai proaste la testele de memorie și au găsit mâncarea de tip fast food mai de dorit chiar imediat după ce au terminat de mâncat.
Constatarea sugerează că o dietă occidentală îngreunează oamenii să-și regleze pofta de mâncare și indică o perturbare într-o regiune a creierului numită hipocamp ca și cauză posibilă. „După o săptămână pe o dietă în stil occidental, mâncarea cum ar fi gustările și ciocolata devine mai de dorit atunci când ești sătul. Acest lucru va face mai greu să rezistați, ducându-vă să mâncați mai mult, ceea ce la rândul său generează mai multe daune hipocampului și un ciclu vicios al supraalimentării”, susține Richard Stevenson, profesor de Psihologie la Universitatea Macquarie din Sydney, potrivit dailymail.co.uk.
Studiile anterioare la animale au arătat că mâncarea de tip fast food afectează hipocampul, o regiune a creierului implicată în controlul memoriei și al apetitului. Nu se știe deocamdată clar motivul, dar cercetătorii bănuiesc că hipocampul blochează sau slăbește în mod normal amintirile despre mâncare atunci când suntem sătui. Ca să analizeze cum dieta occidentală afectează oamenii, la studiu au fost recrutați 110 studenți slabi și sănătoși, cu vârste între 20 și 23 de ani, care au mâncat în general o dietă bună. Jumătate au fost repartizați la întâmplare unui grup de control care a avut o dietă normală timp de o săptămână. Iar cealaltă jumătate a fost pusă pe o dietă în stil occidental, care a prezentat un aport generos de napolitane belgiene și fast-food.
”Demonstrarea faptului că alimentele procesate pot duce la tulburări cognitive subtile, care afectează apetitul și servesc la promovarea supraalimentării la tinerii sănătoși altfel ar trebui să fie o constatare îngrijorătoare pentru toți”, a spus cercetătorul Stevenson.
Lucrarea este publicată în Royal Society Open Science. Pe termen mai lung, consumul unei diete în stil occidental contribuie la obezitate și diabet, ambele fiind legate de scăderea performanței creierului și riscul de a dezvolta demență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.