Dieta și astmul bronșic ce au în comun

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dieta
Dieta

Dieta are o legătură strânsă cu astmul bronșic. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, a vorbit EXCLUSIV la Interviurile DC MEDICAL despre această conexiune. VIDEO

Puțină lume cunoaște care este legătura dintre astm și dietă. Totuși, medicii spun că este o conexiune directă între cele două. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medină, a arătat că legătura este foarte strânsă, la mijloc fiind, de fapt, unele alimente care pot fi factorii declanșatori ai alergiilor, dar și ai unei crize de astm.

„Dieta poate avea rol atât în patogeneza cât și în controlul astmului, precum și în păstrarea funcției pulmonare pe termen lung la persoana cu astm bronșic”, a spus ea.

Potrivit medicului, persoanelor cu astm li se recomandă să abodeze un stil de viață sănătos și să aibă suficiente ore de odihnă.

„Activitatea fizică, absența fumatului, bineînțeles, și un somn odihnitor. Este foarte important pentru pesoana cu astm să cunoască dacă are alergii alimentre, pentru că aproximativ 10% dintre peroanele cu astm suferă și de alergii. Și atunci, ar trebui să-și cunoască această alergie, pentru că un aliment poate declanșa și o alergie alimentară dar și o criză de astm, sau o poate agrava. Criza este deja o exacerbare care poate să ducă la Camera de urgență”, a mai arătat dr. Anca Hâncu.

Dieta bolnavului de astm

Consumul de grăsimi, carbohidtați sau sare excesivă poate avea rezultate dezastruoase în organismul unei persoane cu astm. Așa că, spune specialistul în nutriție, astmaticii ar trebui să aleagă o anume dietă, pe care dr. Anca Hâncu a și adaptat-o la stilul de alimentație românesc. 

„Eu, ca nutriționist, voi recomanda dieta mediteraneană, fiind cea mai populară și votată, anul acesta, cea mai bună dietă pentru organismul uman. Aceeași dietă o recomandăm și celor cu astm, datorită proprietăților antiinflamatorii și a dovezilor de protecție care există din studiile clinice”, spune medicul.

Dieta, mai spune ea, poate fi adaptată perfect, pentru că recomandă multe alimente pe car ele găsim în comerț.

„Are foart multe fructe, legume, pe care le găsim și aici. Are cereale integrale, carne de foart bună calitate – aici, poate  veți spune că e mai greu cu peștele, dar se recomandă consum de pește de două-trei ori pe săptămână și moderație la consumul de carne roșie. Practic, asta e important”, a mai arătat dr. Adnca Hâncu.

Medicul recomandă, totodată, evitarea consumului de carne roșie procesată, pe cât posibil.

Nu în ultimul rând, nutriționistul ne sfătuiește și să evităm consumul excesiv de sare, deoarece se consideră că aceasta poate duce la agravarea declinului funcției pulmonare.

Pe dealtă parte, mai spune medicul, peroanele cu astm terbuie să facă testele pentru alergie, să descopere dacă și la ce sunt alergici. Combinația astm-alergie poate fi extrem de periculoasă.

„Persoanele cu alergii trebuie să-și facă testele alergice, să cunoască ce alergii au. Cele mai comune sunt la fructe de mare, la nuci, la alune, dar interesantă este și intolerața la lactoză, care nu este o alergie, însă produce la nivelul microbiomului intestinal o disbioză, care poate declanșa crize de astm”, mai arată medicul nutriționist.

Sfaturile ei, pe larg, în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel