Pierderea în greutate are cel mai mare succes în cazul supraviețuitorilor unui infarct atunci când partenerii din cuplu fac împreună efortul de a ține dietă, arată o cercetare prezentată astăzi la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC).
„Îmbunătățirea stilului de viață după un atac de cord (infarct, n.r.) este o parte crucială pentru prevenirea repetării unor astfel de evenimente”, a declarat autorul studiului, asist. Lotte Verweij, doctorand la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam, Olanda. „Studiul nostru arată că, atunci când soții se alătură efortului de a schimba obiceiurile culinare, pacienții au șanse mai bune de a deveni mai sănătoși - în special atunci când vine vorba de pierderea în greutate”, a continuat aceasta.
Implicarea partenerului contează
Studiul RESPONSE-2 a constatat anterior că supraviețuitorii de atac de cord s-au care au aderat la programe de reducere a greutății, de activitate fizică și de renunțare la fumat, au o probabilitate mai mare de a modifica comportamente în comparație cu cei care primesc îngrijiri obișnuite. În ambele grupuri, faptul că ai un partener de viață a fost legat de un mai mare succes în a renunța la obiceiurile proaste. Dar cele mai notabile îmbunătățiri ale stării de sănătate și greutății au fost remarcate la pacienții cu parteneri de viață.
Studiul prezentat astăzi, care vine în continuarea celorlalte, a investigat dacă implicarea partenerului în programele de stil de viață a avut un impact asupra schimbării comportamentului. „Dacă partenerii contribuie la adoptarea obiceiurilor sănătoase, ar putea deveni o recomandare importantă pentru a evita atacurile de cord recurente”, a explicat doamna Verweij.
Un total de 824 de pacienți au fost repartizați aleatoriu în grupul de intervenție (programe de stil de viață și de îngrijiri obișnuite) sau în grupul de control (îngrijire obișnuită numai) .3,4
Această analiză s-a concentrat asupra celor 411 pacienți din grupul de intervenție, care au intrat în trei programe: de stil de viață pentru reducerea greutății, de activitate fizică și de renunțarea la fumat, în funcție de nevoile și preferințele lor. Partenerii lor de viață au putut participa gratuit și asistenții medicali i-au încurajat să participe. Participarea partenerilor a fost definită ca fiind prezența cel puțin o dată la sesiuni.
Au slăbit de două ori mai mult
Aproape jumătate (48%) dintre parteneri au participat la intervențiile de stil de viață. În comparație cu cei fără partener, pacienții cu un partener participant au o probabilitate de 2,45 ori mai mare să își îmbunătățească cel puțin unul dintre cele trei domenii - scădere în greutate, exerciții fizice, renunțarea la fumat - în decurs de un an.
Atunci când influența partenerilor a fost analizată separat pe cele trei domenii, pacienții cu un partener participant au avut cel mai mare succes în reducerea greutății în comparație cu pacienții fără partener (rata proporțională 2,71).
„Pacienții cu parteneri care s-au alăturat programului de pierdere în greutate au pierdut slăbit mai mult decât pacienții cu un parteneri care nu s-au alăturat programului”, a spus asist. Verweij.
Explicația este simplă, a arătat ea. „Cuplurile au adesea stiluri de viață comparabile, iar schimbarea obiceiurilor este dificilă atunci când doar o singură persoană depune efort. Probleme practice intră în joc, cum ar fi cumpărarea alimentelor, dar și provocări psihologice, unde un partener implicat poate ajuta la menținerea motivației”.
Asist. Verweij a menționat că studiul nu a găsit o îmbunătățire a renunțării la fumat sau a activității fizice atunci când partenerii au participat activ. „Aceste probleme de stil de viață ar putea fi mai mult supuse motivației și persistenței individuale, dar această ipoteză are nevoie de mai multe investigații”, a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.