Diabetul zaharat este boala generată de un nivel ridicat al glicemiei, ca urmare a secreției inadecvate de insulină. Diabetul zaharat este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, boala cardiacă ischemică și accidentul vascular cerebral fiind primele două cauze de deces, la nivel mondial. Diabetul zaharat se află în top 10 al deceselor.
Potrivit International Diabetes Federation (IDF), la nivel global, aproximativ 537 de milioane de adulți au această afecțiune, iar estimările arată că până la finalul deceniului numărul va ajunge la 643 de milioane, iar în 2045 la 783 de milioane de persoane.
Evoluția este una alarmantă, având în vedere că în ultimii 40 de ani numărul diabeticilor a crescut de la aproape 100 de milioane, iar coroborată cu riscul de obezitate și de boli de inimă, diabetul este o problemă de sănătate publică.
Numai în 2021, 6,7 milioane de persoane au decedat din cauza diabetului, mai arată IDF.
De altfel, cercetătorii investighează care sunt aspectele ce stau în spatele acestui trend ascendent al cazurilor de diabet.
Unul dintre factori este cel legat de dietă, potrivit unui studiu realizat realizat pe persoanele cu diabet de tip, 95% dintre acestea sunt cauzate de stilul alimentar, arată Science Alert.
Ce spune studiul
Cercetătorii au analizate datele colectate din 184 de state colectate în perioada 1990-2018, extrăgând statistici din bazele de date de sănătate publică, studii anterioare și înregistrări demografice ale populației.
Potrivit datelor, o dietă deficitară ar putea fi responsabilă pentru până la 14,1 milioane de cazuri de diabet de tip 2 identificate în 2018, iar acest număr reprezintă aproximativ 70% din noile diagnostice la nivel mondial.
Astfel, dintre cei 11 factori alimentari diferiți luați în considerare, trei sunt cei mai importanți: insuficiența de cereale integrale, prea mult orez și grâu rafinat și prea multă carne procesată. Iar aceștia sunt parte din dieta occidentală, care pare că a acaparat o mare parte din piața alimentară.
Alți factori cu impact mai mic asupra diabetului ar fi consumul insuficient de nuci sau de legume fără amidon.
”Studiile noastre sugerează că o calitate slabă a carbohidraților este un factor determinat al diabetului zaharat de tip 2 atribuit alimentației la nivel global, cu variații importante în funcție de stat și în timp”; a afirmat dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de nutriție la Universitatea Tufts din Massachusetts.
De altfel, dieta deficitară a fost mai clar legată de cazurile de diabet în rândul bărbaților comparativ cu femeile, iar pe categorii de vârstă, aceasta a fost mai legată de cei tineri decât de adulți. Totodată, cei din mediul urban au o dietă mai deficitară față de cei din mediul rural.
O altă direcție analizată a arătat că populația din zona central și est europeană, precum și din Asia Centrală are o prevalență mai mare a cazurilor de diabet, spun cercetătorii că aceasta poate fi cauzată și de consumul crescut de carne roșie, respectiv de carne procesate. Cifre ridicate au fost și în rândul celor din America Latină și zona Caraibelor.
”Aceste noi constatări relevă domenii critice la nivel național și global pentru îmbunătățirea nutriției și reducerea poverii devastatoare a diabetului”, a mai spus Mozaffarian.
Totodată, cercetătorii au sugerat necesitatea unei abordări viitoare diferite, de la un accent mai mare pus de educatori pe o alimentație sănătoasă până la o mai bună etichetare nutrițională a alimentelor.
Dieta mediteraneeană, cea mai sănătoasă, inclusiv în prevenția diabetului
Potrivit specialiștilor în nutriție și a medicilor, cea mai sănătoasă dietă din lume, ce a fost reconfirmată pentru al șaselea an la rând, este dieta mediteraneeană, despre care spun aceștia este și cea mai potrivită pentru prevenirea diabetului, nu doar prin alimentele permise, cât mai ales prin controlul porțiilor.
Beneficiile pe care le are dieta mediteraneeană includ:
- gestionarea diabetului de tip 2
- reducerea bolilor cardiovasculare
- reducerea riscului de AVC în rândul femeilor
- scăderea sau menținerea în greutate
- eficiența în artrita reumatoidă
- reducerea riscului de cancer
- ameliorarea depresiei
- prevenirea declinului cognitiv, notează Every Day Health.
Cum funcționează dieta mediteraneană
Astfel, pentru a vă bucura de beneficiile dietei mediteraneene trebuie să țineți cont atât de alimentele permise în aceasta, dar și de moderația porțiilor, acest fapt fiind de altfel și cel care vine în sprijinul persoanelor cu diabet.
- umpleți-vă farfuria cu o gamă largă de alimente
- consumați zilnic fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci, leguminoase, ulei de măsline, ierburi și condimente
- mâncați fructe de mare și pește cel puțin de două ori pe săptămână
- păsările de curte, ouăle, brânza și iaurtul sunt bune, dar cu moderație
- carnea roșie și dulciurile sunt cel mai bine rezervate ca răsfățuri ocazionale
- un pahar ocazional de vin roșu este acceptabil, potrivit US News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.