Dieta cu restricție calorică îți adaugă ani de viață. Cum să trăiești mult și bine

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Eliminarea anumitor alimente din dietă poate avea efecte foarte benefice asupra organismului
Eliminarea anumitor alimente din dietă poate avea efecte foarte benefice asupra organismului

Dieta cu restricție calorică presupune reducerea cantității zilnice de calorii cu 300, și asta timp de doi ani. Chiar dacă ai nevoie de ceva voință, spun cercetătorii, chiar și persoanele sănătoase, tinere, subțiri pot beneficia de pe urma ei, pentru că îți adaugă ani de viață, scade tensiunea și colesterolul, și crește sensibilitatea la insulină.

Persoanele care au făcut adoptat dieta cu retsricție calorică timp de doi ani au avut tensiunea arterială mai scăzută, colesterolul total mai mic, o mai bună sensibilitate la insulină și risc mai mic de sindrom metabolic. De asemenea, au pierdut în medie aproximativ 7,25 kilograme, din care 71% erau grăsime.

Strategia ar putea fi una viabilă pentru reducerea „ravagiilor" pe care le fac bolile cardiovasculare, potențând longevitatea, au scris autorii unui nou studiu publicat în jurnalul The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Înseamnă pur și simplu că trebuie să reduci un pic porțiile zilnice

„Mesajul din această cercetare este: Orice este mai bun decât ceea ce facem acum. O restricție calorică, fie ea chiar și mai modestă, poate aduce beneficii ", a declarat Dr. William E. Kraus, autorul principal al studiului, cardiolog și profesor la Școala de Medicină a Universității Duke.

„Să renunți la 300 de calorii e foarte ușor de făcut", a punctat el.

Studiul a urmat 218 de persoane care au fost repartizate la întâmplare fie pentru a reduce 25% din caloriile din dieta lor obișnuită timp de doi ani, fie pentru a continua să mănânce așa cum au făcut-o întotdeauna, în aceași perioadă.

Participanții aveau între 21 și 50 de ani, sănătoși și subțiri sau ușor supraponderali. Au fost măsurate la nivel inițial diverse aspecte ale sănătății lor, inclusiv tensiunea arterială, colesterolul, riscul sindromului metabolic și rezistența la insulină.

Persoanele care au urmat dieta hipocalorică și-au pregătit mesele la centrele clinice în prima lună pentru a înțelege cum arăta o reducere de 25% a caloriilor zilnice. Au fost, de asemenea, consiliați cu privire la elementele de bază ale restricției de calorii – să mănânce o friptură de 170 de grame în loc de una de una de 225 de grame, spre exemplu. Dar cercetătorii nu au încercat să le schimbe dieta de bază, adică alimentele pe care de obicei le mâncau, a spus Kraus.

Cei care au ținut dietă au participat, de asemenea, la sesiuni de consiliere în primele șase luni ale studiului. Oamenii din grupul de control și-au continuat regimul alimentar normal, fără nici o intervenție sau consiliere dietetică.

Persoanelor la dietă din studiu li s-a cerut să mențină reducerea de 25% a caloriilor lor zilnice timp de doi ani, dar au înregistrat o medie aproximativ jumătate, adică 12% - însumând consumul cu 300 de calorii pe zi. Chiar cu această reducere, factorii lor de risc cardiometabolic au „scăzut semnificativ", a subliniat studiul. De asemenea, au pierdut aproximativ 10 la sută din greutatea lor corporală, majoritatea fiind grăsime.

De ce e atât de benefică restricția de calorii?

„Aceasta este întrebarea de milioane de dolari, este ceva ce nu știm cu adevărat", a spus Kraus.

„Nu se datorează doar (modificării, n.r.) greutății. Există altceva despre restricționarea caloriilor care pare să aibă beneficii asupra factorilor cardiometabolici, pe care nu-l înțelegem cu adevărat".

Dar studiul a arătat, de asemenea, cât de provocator este ca oamenii să mănânce mai puțin pe termen lung, a menționat dr. Frank Hu, președinte al departamentului de nutriție de la Școala de sănătate publică T.H. Chan, de la Harvard.

Rata abandonului în studiu a celor care țineau dietă a fost de peste trei ori mai mare decât cea a persoanelor din grupul de control. De asemenea, strategia a necesitat numărarea caloriilor în fiecare zi.

Combinarea restricției calorice cu alte strategii precum postul intermitent, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau dieta mediteraneană ar putea ajuta oamenii să mențină un stil de viață sănătos, care asigură un corp slab pe termen lung - „modul optim de a promova longevitatea", a scris Hu într-un comentariu care a însoțit studiul în The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Cum elimini 300 de calorii din meniul zilnic

Primul lucru pe care Kraus îl spune pacienților săi care trebuie să slăbească este: Nu mai mâncați nimic după cină. Nu mai gustați nici după ce v-ați ridicat de la masă".

„De obicei, asta va rezolva problema", a spus el. „Oamenii vin la clinica mea și îmi spun că au mâncat un bol de înghețată înainte de a merge la culcare și au o problemă pentru acele calorii nu vor fi folosite ci se vor depozita, deci este un aport caloric în exces de care nu au nevoie".

Identificați o componentă neesențială a dietei pe care o puteți sări cu ușurință. De obicei, este o felie de pâine, care are 100 de calorii, a spus Kraus.
Cel puțin inițial, numărați caloriile în fiecare zi, astfel încât să știți cum arată 300 de calorii și ce mănâncați de fapt. După un timp, veți ști instinctiv ce să mâncați și ce să evitați.

Dieta cu restricții calorice poate necesita foarte multă concentrare mentală și disciplină pentru a vă ține de ea, dar poate fi obținută consumând o varietate de fructe și legume cu conținut redus de calorii, amidon bogat în fibre, proteine slabe din plante și animale și grăsimi sănătoase pentru inimă, a notat NBC News Health and Nutrition Editor, Madelyn Fernstrom, citat de Today.com.

Ce înseamnă 300 de calorii

Cercetătorii au dat și o listă cu alimente care însemană 300 de calorii și pe care dacă le mănânci zilnic ar fi ușor să le elimini din dietă.

Spre exemplu, 300 de calorii înseamnă 6 biscuiți Oreo, un avocado, o pungă mică de cartofi prăjiți de la fast-food, doi biscuiți cu ciocolată, o felie de pizza, un sanviș de circa 30 de cm, o porție de macaroane cu brânză sau un bol de înghețată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel