Dieta carnivoră: riscantă sau benefică. Cum se simte organismul tău dacă renunți la legume

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta carnivora Foto: Freepik @yarunivstudio
Dieta carnivora Foto: Freepik @yarunivstudio

Descoperă avantaje, riscuri și controverse despre o dietă foarte populară, unde te limitezi doar la consumul de alimente de origine animală, excluzând legumele, fructele și cerealele.

Dieta carnivoră este o dietă restrictivă care exclude majoritatea alimentelor vegetale, inclusiv fructele, legumele și fasolea, și se bazează exclusiv pe produse de origine animală pentru nevoile nutriționale. Este populară în rândul celor care îți doresc să piardă în greutate și să îmbunătățească afecțiuni medicale precum diabetul.

În ciuda preocupărilor legate de sănătate, unii susțin că dieta carnivoră este un mod sănătos de a mânca. Mai jos vom discuta în profunzime efectele dietei carnivore, principiile sale și impactul său asupra sănătății.

Cum poți să urmezi dieta carnivorelor

Dieta carnivoră, o dietă săracă în carbohidrați, a fost studiată de oamenii de știință timp de secole. Ea își are originea în dietele tradiționale pe bază de carne ale societăților arctice sau nomade, Dr. John Rollo tratând pacienții cu diabet de tip 2 cu o dietă formată în principal din carne și grăsimi. Această dietă a fost adoptată pe scară largă până la descoperirea insulinei în 1921.

A fost popularizată de Shawn Baker în 2018, după ce a constatat că este benefică pentru sănătatea sa. Această versiune pledează pentru eliminarea completă a alimentelor vegetale și dependența totală de carne și produse de origine animală, cum ar fi ouăle, fructele de mare și produsele lactate grase.

Unii susținători ai acestei dietei urmează versiuni stricte, în timp ce alții permit cantități mici de alimente pe bază de plante. Cele mai multe persoane care urmează diete de tip carnivor își iau cea mai mare parte a caloriilor din carne și alte alimente de origine animală.

Vezi și: Cele mai bune surse naturale de zinc. Renunță la suplimentele de zinc în schimbul acestor 10 alimente

Alimente pe care le poți mânca

Dieta carnivoră este un tip de alimentație în care oamenii consumă în principal alimente de origine animală, inclusiv carne, organe, păsări de curte, fructe de mare, produse lactate grase și ouă. Sunt permise, de asemenea, condimente precum sarea, piperul, ierburile și mirodeniile.

Un studiu din 2021 a constatat că produsele din carne roșie, cum ar fi carnea de vită, miel și vânat, sunt cele mai consumate alimente, urmate de ouă și produse lactate fără lapte. Peste 50% dintre participanți au băut cafea cel puțin o dată pe zi, ceea ce indică faptul că dieta este o alegere populară pentru cei care urmează acest regim.

Alimente de evitat

Dietele carnivore sunt un tip de dietă în care majoritatea caloriilor provin din alimente de origine animală. De obicei, oamenii evită anumite alimente, cum ar fi fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele, fasolea, gustările și băuturile zaharoase.

Fructele includ fructele de pădure, merele, strugurii, bananele, avocado și piersicile, legumele includ cartofii, dovleceii, broccoli, sparanghelul și verdețurile, cerealele includ pâinea, quinoa, orezul, pastele și tăițeii, fructele cu coajă lemnoasă și semințele includ migdalele, caju, untul de arahide, semințele de dovleac, fasolea include fasolea neagră, năutul, fasolea roșie și lintea, iar dulciurile includ fursecurile, chipsurile, înghețata, prăjiturile și bomboanele. Apa este băutura preferată, dar ceaiul și cafeaua sunt, de asemenea, comune.

O opțiune simplă de mări aportul de minerale este să consumi puțină sare la dieta carnivoră, pentru a facilita nivelul de electroliți din organism, astfel ajutând hidratarea celulelor.

Vezi și: Nivelurile mai ridicate de cofeină din sânge scad riscurile de obezitate și osteoartrită. Câte cești poți să bei pe zi

Foto: Freepik @bondarenko_rimma

Benefici

Dieta carnivoră, o dietă bogată în proteine și foarte săracă în carbohidrați, s-a dovedit a fi benefică pentru unele persoane, cum ar fi cele cu diabet de tip 2, datorită conținutului scăzut de carbohidrați. Deși nu există un raport strict de macronutrienți, aceasta poate fi benefică pentru anumite afecțiuni de sănătate.

Cu toate acestea, dietele foarte sărace în carbohidrați, cum ar fi dieta keto, nu sunt același lucru cu dieta carnivoră, iar în prezent există dovezi limitate că dieta carnivoră îmbunătățește în mod specific sănătatea. În ciuda acestui fapt, dieta carnivoră poate oferi unele beneficii.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Dietele sărace în carbohidrați sunt eficiente în îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate la persoanele cu diabet datorită aportului minim de carbohidrați. Pe de altă parte, o dietă carnivoră reduce aportul de carbohidrați și scade nivelul de zahăr din sânge și dependența de medicamentele pentru diabet.

Un studiu din 2021 a constatat că participanții cu diabet de tip 2 au înregistrat reduceri ale nivelului hemoglobinei A1c și reduceri semnificative ale utilizării medicamentelor pentru diabet. 84% dintre participanți au renunțat la medicamentele orale pentru diabet și 92% au renunțat la utilizarea insulinei, potrivit Health.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga eficacitatea și siguranța dietei carnivore. De asemenea, este important de remarcat că diabetul poate fi gestionat în mod eficient folosind diete mai puțin restrictive, cum ar fi dietele pe bază de plante și dietele mai cuprinzătoare cu conținut scăzut de carbohidrați, care sunt mai bune pentru sănătatea generală și mai ușor de respectat pe termen lung.

Promovează pierderea în greutate

Dieta carnivoră, un model alimentar care elimină alimentele și băuturile legate de creșterea în greutate, este posibil să promoveze o pierdere în greutate pe termen scurt. Un studiu din 2021 a constatat reduceri semnificative ale indicelui de masă corporală (IMC) după trecerea la această dietă.

Cu toate acestea, dieta este foarte restrictivă și probabil nesustenabilă pentru majoritatea oamenilor. Diete similare, cum ar fi dieta keto, au fost eficiente pentru pierderea în greutate pe termen scurt. Cu toate acestea, aceste diete sunt dificil de urmat și este posibil să nu fie la fel de eficiente pe termen lung.

Prin urmare, în timp ce dieta carnivoră poate promova o pierdere rapidă în greutate, dietele mai incluzive și mai ușor de urmat sunt probabil la fel de eficiente pentru pierderea în greutate pe termen lung și menținerea unei greutăți sănătoase.

Impactul pe termen lung

Un studiu din 2021 a constatat că urmarea unei diete carnivore a îmbunătățit starea generală de sănătate, bunăstarea fizică și mentală și unele afecțiuni medicale cronice. Acest lucru se poate datora eliminării de către această dietă a alimentelor și băuturilor nesănătoase, cum ar fi alimentele ultraprocesate și zaharurile adăugate.

Impactul pe termen lung al dietei, inclusiv riscul de îmbolnăvire, este necunoscut și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele sale asupra sănătății generale.

Riscuri și efecte secundare

Dieta carnivoră, o dietă care se concentrează pe consumul de produse de origine animală, a fost asociată cu pierderea în greutate și îmbunătățirea bolilor cronice. Cu toate acestea, această dietă este restrictivă, excluzând nutrienții esențiali, cum ar fi fructele și legumele, care sunt importante pentru sănătate. Dietele sărace în carbohidrați au fost legate de creșterea riscului de boli precum cancerul și bolile de inimă.

Consumul ridicat de carne roșie și procesată a fost legat de diverse afecțiuni de sănătate. De asemenea, această dietă are un impact semnificativ asupra mediului, deoarece producția de carne roșie contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră și la încălzirea globală. În plus, o dietă săracă în alimente vegetale poate duce la efecte secundare precum constipație, oboseală, stare de spirit scăzută și deficiențe nutritive.

Dieta carnivoră, o dietă restrictivă populară pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea condițiilor de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, are dovezi limitate în sprijinul beneficiilor sale pe termen lung pentru sănătate. Adepții pe termen lung pot crește riscul unor probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul colorectal și bolile de inimă.

Pentru o abordare mai sigură, bazată mai mult pe dovezi, ia în considerare o dietă mai puțin restrictivă, cum ar fi dieta mediteraneană sau o dietă săracă în carbohidrați, planuri alimente care sunt bogate în nutrienți cunoscuți pentru îmbunătățirea sănătății generale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel