Dieta care îți poate aduce o bătrânețe fără boli. Harvard dezvăluie: ce trebuie să mănânci acum pentru o viață lungă

Dieta - Foto: Freepik @tongpatong
Dieta - Foto: Freepik @tongpatong

O alimentație sănătoasă în tinerețe poate favoriza o bătrânețe sănătoasă: Concluziile unui studiu Harvard de 30 de ani

Un nou studiu prezentat recent la o cofeină majoră de nutriție evidențiază impactul pe termen lung al unei alimentații sănătoase asupra procesului de îmbătrânire. Cercetătorii de la Harvard au analizat datele colectate pe parcursul a trei decenii de la peste 106.000 de participanți, descoperind că o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi nesaturate în perioada de mijloc a vieții poate îmbunătăți șansele de a trăi o viață sănătoasă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, în deceniile ulterioare.

Studiul, condus de dieteticianul Anne-Julie Tessier, asociat de cercetare la Școala de Sănătate Publică Harvard, s-a bazat pe datele obținute de la participanți din Studiul Sănătății Asistentelor și Studiul Urmăririi Profesioniștilor în Sănătate.

La începutul studiului, în 1986, participanții aveau cel puțin 39 de ani și nu prezentau boli cronice. În perioada 1986-2010, aceștia au completat la fiecare patru ani un chestionar detaliat privind frecvența alimentelor consumate, ceea ce a permis cercetătorilor să urmărească evoluția dietei fiecărui participant în timp.

Pentru a evalua impactul dietei asupra îmbătrânirii, cercetătorii au comparat datele privind alimentația participanților cu opt tipare dietetice recunoscute pentru beneficiile lor nutriționale. Printre acestea, dieta DASH (concepută pentru a preveni sau a reduce hipertensiunea arterială), indicele alternativ de alimentație sănătoasă (AHEI) și dieta planetară, care minimizează consumul de produse animale și pune accent pe fructe, legume și grăsimi sănătoase.

Rezultatele studiului: Alimentația și îmbătrânirea sănătoasă

Cercetarea a arătat că un consum mai mare de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi a fost asociat cu șanse mai mari de a îmbătrâni sănătos. În schimb, dietele bogate în grăsimi trans, sodiu și carne roșie sau procesată au fost legate de șanse mai mici de a trăi o bătrânețe sănătoasă.

Tessier explică faptul că ”persoanele care au urmat cel mai strict un tipar alimentar sănătos, au avut șanse cu 43% până la 84% mai mari de a îmbătrâni bine, în comparație cu cei care nu au urmat aceste diete”.

Ce înseamnă ”îmbătrânire sănătoasă”?

Conceptul de ”îmbătrânire sănătoasă” a fost definit în studiu ca supraviețuirea până la cel puțin 70 de ani, având o funcție cognitivă, mentală și fizică bună și fiind liber de boli cronice precum diabetul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală și majoritatea cancerelor.

Deși aproximativ jumătate dintre participanți au murit în decursul celor 30 de ani, doar 9% au reușit să ajungă la vârsta de 70 de ani fără afecțiuni cronice și cu o sănătate fizică și cognitivă neafectată.

Cercetătorii subliniază că studiul, fiind unul observațional, nu poate demonstra cauzalitatea directă între dietă și îmbătrânirea sănătoasă. Cu toate acestea, numeroase alte studii susțin legătura dintre alimentație și reducerea riscului de afecțiuni cronice.

Dr. R. Sean Morrison, șef al departamentului de Geriatrie și Medicină Paliativă de la Spitalul Mount Sinai, care nu a fost implicat în studiu, afirmă că ”este important să luăm în considerare faptul că cei care urmează diete sănătoase sunt, de asemenea, mai predispuși să facă exerciții fizice, să locuiască în cartiere avantajoase din punct de vedere social și să aibă acces la îngrijiri medicale de calitate”.

Rezultatele acestui studiu se aliniază cu cele ale cercetărilor anterioare, spune și Dr. Lawrence Appel, profesor de medicină la Școala de Medicină de la Universitatea John Hopkins. ”Acest studiu se alătură unui cor de alte cercetări care leagă comportamentele alimentare sănătoase din tinerețe cu o sănătate mai bună în deceniile următoare”, adaugă el.

Mesajul este clar: ”Dacă mănânci bine acum, s-ar putea să trăiești bine mai târziu”.

Pe lângă o alimentație echilibrată, pentru o îmbătrânire sănătoasă sunt esențiale exercițiile fizice, evitarea produselor din tutun, protecția solară, somnul adecvat și participarea la activități sociale. Astfel, putem maximiza șansele de a ne bucura de o viață lungă și sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel