Studiul, care apare în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, a investigat legătura dintre dieta unei persoane și apariția a două tipuri diferite de AVC.
Acestea au fost un accident vascular cerebral hemoragic, în care sângele dintr-o arteră ajunge în creier, și accidentul vascular cerebral ischemic, care rezultă dintr-un vas de sânge blocat.
În Statele Unite, aproximativ 795.000 de persoane se confruntă cu un accident vascular cerebral nou sau recurent în fiecare an și este a doua cauză de deces la nivel global.
Un accident vascular cerebral poate duce la dizabilități, iar persoanele afectate vor avea mai multe șanse să dezvolte demență în viitor.
Asociația Americană a Inimii (AHA) estimează că până în 2030, aproape 4% dintre adulții din SUA vor fi suferit un accident vascular cerebral.
Dieta vegetariană, bună sau rea pentru sanatate?
Vegetarianismul și veganismul au devenit din ce în ce mai populare atât în Marea Britanie, cât și în SUA.
În timp ce multe persoane optează pentru o dietă bazată pe plante din motive de bunăstare a mediului și a animalelor, de asemenea, deseori percep aceste diete ca fiind mai bune pentru sănătatea lor.
O cercetare pe care BMJ a publicat-o anul trecut a investigat accidentele vasculare cerebrale la mai mult de 48.000 de mâncători de carne și vegetarieni din U.K. Autorii studiului au raportat că, deși vegetarienii aveau rate mai mici de boli cardiace ischemice decât mâncătorii de carne, au avut mai multe șanse să aibă un accident vascular cerebral.
Ei au ajuns la concluzia că ar putea exista unii factori asociați cu consumul de alimente de origine animală care ar putea preveni un accident vascular cerebral.
Studiul Taiwan
În studiul publicat recent, cercetătorii au recrutat două grupuri de voluntari din comunitățile budiste din Taiwan, totalizând peste 13.000 de participanți.
La începutul studiului, cercetătorii au examinat medical participanții și i-au întrebat despre dieta lor, obiceiurile de fumat, consumul de alcool și activitatea fizică.
Cercetătorii au urmărit apoi sănătatea voluntarilor folosind baza de date națională de cercetare a asigurărilor de sănătate. Au urmat primul grup de voluntari în medie de 6 ani și cel de-al doilea grup de 9 ani.
Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 50 de ani. Cercetătorii nu au recrutat pe nimeni care a fost sub 20 de ani sau care au avut un istoric de accident vascular cerebral.
Aproximativ 30% dintre voluntari au fost vegetarieni care nu au mâncat nici carne, nici pește și, dintre acești indivizi, aproximativ un sfert au fost de sex masculin.
Vegetarienii au mâncat mai multe nuci, legume și soia decât nevegetarii. De asemenea, au băut mai puțin alcool și au fumat mai puțin.
În timp ce ambele grupuri au mâncat aceeași cantitate de fructe și ouă, nonvegetarieni au consumat mai multe lactate și grăsimi decât voluntarii vegetarieni.
Cercetătorii au calculat că, după ajustarea în funcție de vârstă, sex, fumat și alte condiții de sănătate, vegetarienii din primul grup au avut un risc cu 74% mai mic de accident vascular cerebral ischemic decât consumatorii de carne.
În cel de-al doilea grup, vegetarienii au avut un risc cu 60% mai mic de accident vascular cerebral ischemic, un risc cu 65% mai mic de accident vascular cerebral hemoragic și un risc cu 48% mai mic de accident vascular cerebral general decât nonvegetari.
„În general, studiul nostru a descoperit că o dietă vegetariană a fost benefică și a redus riscul de accident vascular cerebral ischemic chiar și după ajustarea pentru factori de risc cunoscuți, cum ar fi tensiunea arterială, nivelul glicemiei și grăsimile din sânge."
- Autor de studiu Dr. Chin-Lon Lin, Universitatea Tzu Chi din Hualien, Taiwan
"Acest lucru ar putea însemna că poate există un alt mecanism de protecție care poate [proteja] pe cei care mănâncă o dietă vegetariană de atac cerebral."
În lucrarea lor, autorii sugerează că rezultatele lor pot diferi de cele ale studiului mare care apar în BMJ, deoarece participanții lor au evitat alcoolul, un potențial factor de risc pentru accident vascular cerebral.
De asemenea, autorii au remarcat că, deși a fost util să existe date cuprinzătoare cu privire la un grup non-occidental de vegetarieni, rezultatele studiului s-ar putea să nu se aplice populațiilor care trăiesc în afara comunităților budiste din Taiwan.
J. David Spence, profesor de neurologie și farmacologie clinică la Western University din Londra, Canada, și Christy Tangney, profesor în departamentul de medicină preventivă la Rush University, Chicago, IL, comentează lucrările într-un editorial.
Ei spun: „Riscul general scăzut de accident vascular cerebral reflectă probabil vârsta medie de la aproximativ 50 de ani în ambele cohorte și durata relativ scurtă a urmăririi (5–7 ani în cohorta 1 și 9 ani în cohorta 2). "
„În ambele cohorte, ~ 30% au urmat o dietă vegetariană. Important, doar ~ 25% dintre vegetarieni erau bărbați. "
Autorii au subliniat, de asemenea, că cercetătorii au evaluat doar dietele voluntarilor la începutul studiului, menționând că participanții și-ar fi putut schimba obiceiurile alimentare în anii de urmărire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.