Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik
cancer - FOTO: Freepik

Această dietă pur și simplu ajută celulele canceroase să crească și să se răspândească. Formează o "armură" în jurul celulelor canceroase, ajutându-le să ajungă în alte organe și să formeze metastaze.

Vezi și: Boala Parkinson: Semne timpurii pe care nu trebuie să le ignori

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Național de Cercetare în Cancer (CNIO) sugerează o legătură între obezitate și metastazele cancerului de sân. Acesta arată că o dietă bogată în grăsimi activează procese biologice care susțin răspândirea cancerului, iar celulele tumorale circulă protejate de plachetele sanguine.

Dieta bogată în grăsimi și metastazele cancerului

Obezitatea a fost deja legată de un risc crescut de dezvoltare a cancerului de sân, dar și de o probabilitate mai mare ca tumora să se răspândească în alte organe. Cu toate acestea, mecanismele biologice exacte care explică acest fenomen nu au fost pe deplin clarificate până acum.

Cercetătorii de la CNIO au studiat modelele animale de cancer mamar triplu negativ, care se răspândește în mod frecvent la plămâni. Rezultatele studiului au fost publicate în Nature Communications și arată că o dietă bogată în grăsimi poate activa procese biologice care promovează metastazele.

Vezi și: Cum ne îmbolnăvește goana după fericirea afișată pe social media. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: Oamenii experimentează suferințe, tristețe

Cum se răspândesc celulele tumorale

Pentru ca celulele tumorale să metastazeze, trebuie mai întâi să părăsească tumora primară, să circule prin sânge și să se stabilească într-un alt organ. Uneori, tumora trimite semnale moleculare care modifică organele îndepărtate, creând un mediu favorabil pentru ca celulele tumorale să crească, cunoscut sub denumirea de premetastatic niche (loc premetastatic).

Mecanismele descoperite

Cercetătorii de la CNIO au descoperit că șoarecii care au fost făcuți obezi printr-o dietă bogată în grăsimi au dezvoltat schimbări biologice care sprijină formarea unui loc premetastatic în plămâni.

Aceste schimbări includ activarea plachetelor sanguine și coagularea sângelui, precum și activarea fibronectinei, o proteină care ajută la legarea celulelor în țesutul pulmonar, făcând astfel plămânii mai primitori pentru celulele tumorale metastatice.

Plachetele sanguine, armură pentru celulele tumorale

Una dintre descoperirile cheie ale studiului este că dieta bogată în grăsimi duce la o activare mai mare a plachetelor sanguine. Acestea formează o "armură" în jurul celulelor tumorale care se desprind de la tumora primară, protejându-le pe parcursul călătoriei lor prin sânge.

"Celulele care sunt eliberate din tumora primară sunt înconjurate, în timpul călătoriei lor prin sânge, de mai multe plachete decât în cazul șoarecilor cu dietă normală", a explicat Marta Hergueta, cercetător la CNIO și autor principal al studiului.

Héctor Peinado, șeful Grupului de Microambient și Metastază la CNIO, subliniază că această ”armură” face dificilă diagnosticarea cancerului.

"Plachetele ar putea face dificilă detectarea celulelor canceroase de către sistemul imunitar: plachetele formează o armură în jurul celulelor tumorale, împiedicând sistemul imunitar să le recunoască și să le elimine", a spus Héctor Peinado, șeful Grupului de Microambient și Metastază la CNIO.

Vezi și: Vaccinul COVID-19: Răspunsuri imunologice durabile și protecție împotriva infecțiilor

Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură - FOTO: Freepik@kjpargeter

Un mediu fertil pentru metastaze

În cazul plachetelor sanguine, cercetătorii CNIO au observat că dieta bogată în grăsimi crește și expresia proteinei fibronectină în țesutul pulmonar. Fibronectina construiește țesutul care leagă celulele pulmonare și facilitează formarea unui loc premetastatic care sprijină creșterea celulelor tumorale.

"Interacțiunea dintre celula tumorală și endoteliul pulmonar, precum și interacțiunea cu plachetele, este reglată de fibronectină", a mai adăugat Peinado.

Studii umane

Pentru a studia implicațiile acestor descoperiri pentru pacienții umani, Unitatea de Cercetare Clinică a Cancerului la Sân de la CNIO, condusă de Miguel Ángel Quintela, a participat la studiu.

După analiza probelor de sânge ale pacienților cu cancer mamar triplu negativ, obținute înainte de intervenția chirurgicală și după chimioterapie, nu s-a verificat că obezitatea ar reprezenta un risc suplimentar pentru generarea metastazelor. Totuși, pacienții cu coagulare sanguină crescută, adică un timp de protrombină mai scurt, au fost găsiți cu un risc mai mare de recidivă la cinci ani.

"Aceste descoperiri ar putea ajuta la identificarea unor factori suplimentari de risc în cazul pacienților cu cancer mamar care urmează un tratament, contribuind astfel la o gestionare mai bună a bolii", a mai explicat Peinado.

Vezi și: Anestezia, impact asupra creierului. Ce efect au, de fapt, sedativele din timpul intervenției chirurgicale

Aplicabilitate clinică

În colaborare cu alte unități CNIO și centre din Spania și Canada, cercetătorii au explorat posibilități de aplicare clinică a rezultatelor. Una dintre direcțiile studiate a fost modificarea dietei în modelele animale. Când dieta bogată în grăsimi a fost eliminată și șoarecii au slăbit, comportamentul plachetelor și al coagulării a revenit la niveluri normale, iar metastazele au fost reduse.

"Cred că aceste rezultate, împreună cu studiile clinice ale altor grupuri, prezintă un viitor în care intervențiile dietetice sau schimbările dietetice, alături de controlul activității plachetelor, ar putea crește eficiența unor tratamente antitumorale", a concluzionat prof. Peinado.

Aceste abordări nu vor reprezenta tratamente de sine stătătoare, dar ele pot complementa terapiile deja existente.

Un studiu recent arată că o dietă nesănătoasă poate ajuta celulele tumorale să se răspândească mai ușor în corp, protejându-le de sistemul imunitar. Plachetele sanguine formează o "armură" în jurul lor, iar acest lucru le ajută să ajungă în alte organe și să formeze metastaze. Cercetătorii sugerează că schimbarea dietei și controlul plachetelor ar putea ajuta la prevenirea răspândirii cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel