Sănătatea creierului este o componentă importantă a sănătății generale și a stării de bine. Îmbătrânirea prematură a creierul, în comparație cu restul organismului, a fost asociată cu mai multe condiții medicale, inclusiv cu boala Alzheimer, ce a mai frecventă formă de demență ce afectează 60-70% dintre cei care suferă de această tulburare neurodegenerativă. La nivel mondial, peste 55 de milioane de adulți trăiesc cu demență.
Un studiu publicat în eLife a analizat modul în care pierderea în greutate poate contribui la încetinirea îmbătrânirii creierului, notează Medical News Today.
Astfel, cercetătorii au analizat trei diete în rândul persoanelor cu obezitate:
- dieta care respectă orientările alimentare sănătoase
- dieta mediteraneeană
- dieta mediteraneeană verde.
Cercetătorii au constatat că reducerea greutății în rândul participanților a fost asociată cu rate mai lente de îmbătrânire a creierului.
Rezultatele indică importanța menținerii unei greutăți sănătoase și impactul acesteia asupra vârstei creierului.
Dieta mediteraneeană versus dieta mediteraneeană verde
Deși dieta mediteraneeană este considerată de specialiști ca fiind cea mai sănătoasă dietă din lume, pentru al șaselea an la rând, cercetătorii au vrut să vadă diferența între dieta ”clasică” și cea verde, care pune accent pe legumele verzi și nu include carnea roșie sau derivații acesteia.
Astfel, în acest studiu, cercetătorii au inclus 102 participanți cu obezitate. Participanții au făcut parte din studiul Dietary Intervention Randomized Controlled Trial Polyphenols Unprocessed Study.
Toți participanții s-au implicat în activități fizice și au urmat una dintre cele trei diete specifice: o dietă care urmează orientările alimentare sănătoase, dieta mediteraneeană sau o dietă mediteraneeană verde.
Intervențiile privind stilul de viață au durat 18 luni.
Dieta mediteraneeană verde este similară cu dieta mediteraneeană, care pune accentul pe multe surse de alimente de origine vegetală și pe cantități moderate de proteine animale.
Spre deosebire de versiunile mai tradiționale ale dietei mediteraneene, dieta mediteraneană verde conține și mai multe alimente de origine vegetală, precum și ceai verde și planta acvatică Wolffia globosa sau Mankai, cunoscută și sub numele de ”duckweed” (lintiță).
Creierul, rată mai lentă de îmbătrânire
În acest studiu, cercetătorii au descoperi că scăderea în greutate a fost asociată cu cu rate mai lente de îmbătrânire a creierului. De asemenea, aceștia au constatat că un consum mai redus de alimente procesate și dulciuri a fost asociat cu o îmbătrânire mai redusă a creierului.
”Cercetarea noastră a scos la iveală câteva constatări cheie. În primul rând, am observat că o intervenție asupra stilului de viață la persoanele cu obezitate a dus la o reducere a îmbătrânirii creierului.
Mai exact, am constatat că o reducere cu 1% a greutății corporale a dus la faptul că, după 18 luni, creierul participanților părea cu aproape 9 luni mai tânăr decât era de așteptat.
În plus, aceste îmbunătățiri în ceea ce privește îmbătrânirea creierului au fost asociate cu schimbări pozitive în alte măsuri biologice, cum ar fi scăderea grăsimii hepatice și a enzimelor hepatice”, a precizat dr. Gidon Levakov, cercetător la Departamentul de Științe Cognitive, Ben Gurion University of the Negev, autorul principal al studiului.
De asemenea, rezultatele au indicat că intervențiile pentru pierderea în greutate pot oferi anumitor persoane beneficii cognitive și fizice.
”Constatările studiului nu reprezintă o surpriză, deoarece creierul - și toate celelalte țesuturi - suferă o îmbătrânire accelerată în contextul unor niveluri ridicate de inflamație corporală, caracteristic tipului de corp obez.
Acesta este unul dintre multele motive pentru care aproape toate bolile legate de vârstă, adică diabetul, cancerul, bolile coronariene și boala Alzheimer, apar cu o incidență mult mai mare în rândul populației obeze”, afirmă dr. Brett Osborn, neurochirurg, neimplicat în studiu.
Cercetările continuă
Potrivit autorilor studiului, acesta este are anumite limitări. În primul rând, nu dovedește că scăderea în greutate sau urmarea unei diete specifice determină în mod direct îmbunătățirea îmbătrânirii creierului.
Un alt aspect important este legat de numărul de participanți, cu un număr inegal de bărbați și femei, ceea ce face riscantă generalizarea rezultatelor.
În acest context, autorii au anunțat că cercetările vor continua, iar studiile viitoare pot include eșantioane mai diverse, cu o perioadă de urmărire mai lungă.
”Explorarea efectelor pe termen lung ale intervențiilor privind stilul de viață asupra îmbătrânirii creierului și investigarea componentelor specifice ale acestor intervenții care contribuie cel mai semnificativ la îmbunătățirile observate sunt căi importante pentru cercetările viitoare.
În plus, generalizabilitatea constatărilor noastre ar trebui evaluată prin studierea persoanelor cu diferite niveluri de obezitate și a unor populații diverse”, a mai spus dr. Levakov.
Cele trei componente esențiale ale dietei mediteraneene verzi
Principala sursă de antioxidanți de care se bucură această dietă este dată de polifenolii din legumele verzi
Din acest motiv, dieta include 3 componente esențiale:
Duckweed sau Mankai (lintiță). Potrivit revistei Clinical Nutrition, este o sursă ce poate substitui proteinele animale. De asemenea, conține polifenoli, vitamina B12 și minerale.
Lintița poate fi înlocuită cu alte surse de proteine vegetale, cum ar fi leguminoasele, derivații din soia sau semințele. Se recomandă consumul a 100 de grame de smoothie cu lintiță.
Ceai verde. Este cunoscut pentru conținutul său de polifenoli și alte substanțe antioxidante, iar în această dietă se pot consuma până la 3 căni pe zi.
Nuci. Acestea oferă grăsimi sănătoase, proteine și antioxidanți. Porția de nuci pe zi este de 30 de grame.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.