Publicitate
Dieta Cambridge, cunoscută și sub denumirea de "The 1:1 Diet", este un program de pierderea în greutate care implică înlocuirea meselor obișnuite cu produse special concepute, precum shake-uri, supe și batoane proteice.
Această dietă a fost dezvoltată în anii 1970 la Universitatea Cambridge din Marea Britanie de către Dr. Alan Howard și a fost lansată în piață în ani 1980.
Vezi și:
Sughițul, semnul unei boli grave. Detaliul pe care nu trebuie să-l ignori atunci când sughiți
Dieta Cambridge este structurată în mai multe etape, fiecare cu un aport caloric specific și cu diferite combinații de produse Cambridge și alimente convenționale.
Dieta Cambridge nu este doar despre pierderea kilogramelor, ci și despre resetarea obiceiurilor alimentare printr-un plan structurat pe etape. Dieta pune accent pe educația nutrițională, ajutând oamenii să-și gestioneze mai bine porțiile și alegerile alimentare după finalizarea programului.
Etapa 1 presupune un aport caloric foarte scăzut, între 400 și 600 de calorii pe zi, consumând exclusiv produse Cambridge.
Etapele 2-5 presupun reintroducerea treptată a alimentelor obișnuite, crescând aportul caloric zilnic și combinând produsele Cambridge cu mese convenționale.
Etapa 6 presupune mentenanța, care implică un aport caloric de aproximativ 1500 de calorii pe zi, cu mese regulate și, opțional, produse Cambridge.
Scopul principal al dietei Cambridge este inducerea cetozei, o stare metabolică în care organismul arde grăsimile stocate precum energie, datorită aportului redus de carbohidrați.
Dieta Cambridge este destinată persoanelor sănătoase care doresc o pierdere rapidă în greutate.
Este esențial ca această dietă să fie urmată sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății, precum un medic sau un dietetician,pentru a monitoria starea de sănătate și a preveni eventualele efecte secundare.
Dieta Cambridge nu este recomandată pentru:
- persoanele cu afec'iuni medicale preexistente, cum ar fi diabetul de tip 1, problemele renale sau boli cardiovasculare.
- femeile însărcinate sau care alăptează
- persoanele cu tulburări alimentare sau cu un istoric de astfel de tulburări.
Dieta Cambridge poate duce la o pierdere rapidă în greutate, în funcție de etapa urmată și de respectarea strictă a planului.
În etapa 1 se estimează o pierdere în greutate de aproximativ 1 - 2 kilograme pe săptămână.
În etapele ulterioare, pierderea în greutate poate varia în funcție de aportul caloric și de reintroducerea alimentelor obișnuite și promite până la 10 kilograme pierdute.
Dieta Cambridge poate avea efecte secundare, mai ales în etapele cu aport caloric foarte scăzut:
- amețeli, oboseală și constipație
- respirație urât mirositoare, cauzată de cetoza indusă
- risc de efect yo-yo, adică recâștigarea rapidă a greutății pierdute după încheierea dietei.
Din aceste motive, este esențial ca dieta să fie urmată sub supravegherea unui profesionist din domeniul medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.