Studiul clinic a implicat 64 de copii din Atena, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, care prezentau astm bronșic ușor. Cercetătorii din Australia și Grecia au împărțit copiii în două grupuri și i-au instruit pe aproximativ jumătate dintre aceștia să mănânce două mese de pește gras gătit (de cel puțin 150 de grame), ca parte a dietei grecești mediteraneene, în fiecare săptămână timp de șase luni. Dieta a inclus peștele de tip somon, păstrăv și sardine. Ceilalți copii au urmat dieta normală. La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că grupul care a mâncat pește și-a redus inflamația bronșică cu 14 unități, în condițiile în care reducerea cu mai mult de 10 unități a inflamației este semnificativă, conform ghidurilor internaționale, informează Medicalxpress.com.
"Peștii grași sunt bogați în acizi grași omega-3 care au proprietăți antiinflamatorii. Studiul nostru arată că peștele consumat de doar de două ori pe săptămână poate scădea semnificativ inflamația pulmonară la copiii cu astm bronșic", a declarat Maria Papamichael, cercetător la Universitatea de la La Trobe.
Potrivit acesteia, rezultatele studiului se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi că o dietă sănătoasă ar putea fi o terapie potențială pentru astmul din copilărie.
,,Știm deja că o dietă bogată în grăsimi, zahăr și sare poate influența dezvoltarea și progresia astmului la copii și acum avem dovezi că este, de asemenea posibil, să gestionăm simptomele astmului mâncând sănătos ", a spus Maria Papamichael.
În opinia profesorului Catherine Itsiopoulos, co-cercetător al Universității La Trobe, rezultatele studiului sunt promițătoare.
"Includerea unei diete tradiționale mediteraneene, bogată în alimente pe bază de plante și pește, ar putea fi o modalitate ușoară, sigură și eficientă de a reduce simptomele astmului la copii. Din păcate, rata astmului în întreaga lume rămâne ridicată. Este imperativ să identificăm noi terapii pe care le putem utiliza împreună cu medicamentele convenționale de astm ", a spus profesorul Itsiopoulos.
Astmul este cea mai frecventă boală respiratorie la tineri și unul dintre motivele principale pentru spitalizări la copii.
Citiți concluziile studiului în Jurnalul de Nutriție Umană și Dietetică.
Dieta mediteraneeană poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Aflați mai multe detalii aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.