Dieta bogată în fibre, efect dovedit în boli netransmisibile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cerealele integrale sunt bune împotriva cancerului la ficat
Cerealele integrale sunt bune împotriva cancerului la ficat

O meta-analiză bazată pe sute de studii observaționale și clinice realizate pe o perioadă de 40 de ani, dovedește beneficiile unei diete bogate în fibre și cereale integrale. Un aport zilnic de 25 până la 29 de grame de fibre scade masiv riscul de boli netransmisibile, arată lucrarea publicată în revista The Lancet.

Rezulatele meta-analizei sugerează că dieta bogată în fibre și cereale integrale reduce riscul de deces la modul general și, particular, cel datorat bolilor de inimă, cu 15 până la 30%, cumparativ cu persoanele care au dieta cea mai săracă în cele două elemente.

Particular, în cazul bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral (AVC), a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal, dieta bogată în fibre reduce riscul cu 16-24%. La 1.000 de oameni, asta se traduce în cu 13 decese mai puțin și cu 6 cazuri mai puțin de boală coronariană.

În plus, meta-analiza realizată pe baza mai multor studii clinice a relevat faptul că aportul crescut de fibre este asociat cu o greutate corporală mai mică și un colesterol mai scăzut decât la persoanele care consumă cantități mici de fibre.

Mega-studiul a fost comandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a putea actualiza recomandările privind cantitatea zilnică optimă de fibre și pentru a determina ce tip de carbohidrați oferă cea mai bună protecție contra bolilor ne-comunicabile (necontagioase, netransmisibile) și a obezității.

Ce cantitate de fibre ar trebui să mâncăm

Cei mai mulți dintre oameni au un aport zilnic mai mic de 20 de grame de fibre. În 2015, Comitetul Științific Consultativ pentru Nutriție din Marea Britanie a recomandat creșterea cantității de fibre consumate zilnic la 30 de grame, dar doar 9% dintre adulții britanici reușesc să ajungă la o asemenea cantitate. În SUA, aportul mediu de fibre în dietă e de 15 grame pe zi. Surse bogate în fibre dietetice includ cerealele integrale, leguminoase, vegetale și fructe.

243 de studii analizate

„Studiile precedente examinau de regulă un singur indicator al calității carbohidraților și un număr limitat de boli, deci nu era posibil să stabilești care alimente pot fi recomandate pentru protecția contra unie plaje largi de afecțiuni”, spune profesorul Jim Mann, de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă, autorul corespondent al meta-analizei.

„Descoperirile noastre aduc dovezi convingătoare că ghidurile de nutriție trebuie să se concentreze pe creșterea aportului dietetic de fibre și dpe înlocuire a cerealelor procesate cu cele integrale. Asta va reduce incidența deceselor datorate unei arii largi de boli importante".

Pentru această meta-analiză, cercetătorii au lujat în considerare 185 de studii observaționale și 58 de studii clinice care au implicat 4.635 de adulți. Acestea se focusau pe decese premature și pe incidența bolilor coronariene, a bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), dar și asupra incidenței diabetului de tip 2, a cancerului colorectal și a cancerelor asociate cu obezitatea: de sân, endometrial, esofagian și de prostată.

Autorii meta-analizei au luat în considerare doar studiile cu subiecți sănătoși, astfel încât constatările să nu poată fi aplicate pacienților cu boli cronice.

Cu cât mai multe fibre consumi, cu atât ți-e mai bine

Pentru fiecare plus de 8 grame de fibre în dieta zilnică, totalul deceselor și incidența bolilor coronariene, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal scade cu între 5 și 27%. De asemenea, protecția contra AVC-ului și a cancerului de sân crește. O cantitate de 25 până 29 de grame de fibre pe zi este adecvată, dar datele sugerează că un consum mai mare crește protecția.

Pentru fiecare 15 grame de cereale integrale consumate în plus pe zi, numărul total al deceselor datorate bolilor coronariene, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal scade cu între 2 și 19%. Un consum mai mare de cereale integrale a fost asociat cu o reducere de 13-33% a riscului de boli netransmisibile – ceea ce se traduce în cu 26 de decese datorate cauzelor generale mai puțin de la 1.000 de persoane și cu 7 cazuri mai puțin de boli coronariene la mia de persoane.

De asemenea, meta-analiza a inclus studii clinice legate de cereale integrale care au arătat că acestea reduc greutatea corporală. Cerealele integrale sunt bogate în fibre dietetice, ceea ce poate explica efectele benefice.

Studiul poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel