Boala ficatului gras non-alcoolic (FGNA) este diagnosticată de medici dacă grăsimea reprezintă 5-10% din greutatea ficatului, adesea alături de obezitate, hipertensiune arterială, diabet și colesterol ridicat. FGNA poate duce la steatohepatită non-alcoolică (NASH), inflamație, și ciroză, cicatrizare și disfuncție hepatică. Acumularea de grăsime în ficat poate apărea în timpul sarcinii sau în timpul consumului ridicat de alcool, dar FGNA și NASH nu sunt cauzate de acest lucru.
NAFLD, sau boala ficatului gras, este diagnosticată de un medic dacă mai mult de 5-10% din greutatea ficatului este reprezentată de grăsime. Această afecțiune nu este severă, ci nu provoacă simptome sau nu are un impact semnificativ. Multe persoane cu ficat gras nu știu că au această afecțiune, dar o pot descoperi în timpul testelor de rutină sau dacă un medic recomandă testarea din cauza factorilor de risc.
NASH, cauzată de acumularea de grăsime, poate provoca inflamarea ficatului, afectând între 1,5% și 6,5% dintre adulți. Simptomele includ mâncărimi, umflături abdominale, icter, vânătăi ușoare, sângerări, vene asemănătoare cu cele ale unui păianjen, dificultăți de vorbire, confuzie și modificări comportamentale.
Vezi și: Gastrita și impactul ei asupra funcției digestive. Principalele cauze ale inflamației stomacale
Ficatul gras este o afecțiune care nu poate fi tratată, dar diverse strategii pot reduce riscul și pot inversa leziunile existente. Fundația americană pentru ficat recomandă pierderea în greutate, consumul de cereale integrale, fructe și legume, alegerea uleiurilor sănătoase, limitarea cărnii roșii și a grăsimilor saturate, evitarea adaosului de sare, zahăr, practicarea de exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute zilnic și evitarea alcoolului.
Alte modalități de a proteja ficatul includ respectarea instrucțiunilor medicului, solicitarea sfatului medical înainte de a utiliza suplimente sau remedii pe bază de plante și vaccinarea împotriva hepatitei A și B. Un studiu din 2019 sugerează consumul de fibre prebiotice și iaurt îmbogățit cu probiotice pentru a gestiona aportul caloric și pentru a stimula sănătatea microbiotei intestinale. Medical News Today recomandă, de asemenea, proteine pe bază de plante.
Vitamina E poate fi benefică, dar sunt necesare mai multe cercetări. O dietă adaptată și un plan de exerciții fizice pot reduce, de asemenea, riscul unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, adesea asociate cu FGNA.
Foto: Freepik @allahstockspic
Impactul vitaminei B3
Un studiu de mare amploare realizat de Universitatea Sun Yat-sen din China prezintă impactul aportului de niacină asupra cauzei de deces la persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică (FGNA). Studiul a implicat 4.315 adulți cu vârsta de 20 de ani sau mai mult cu FGNA, colectați din National Health and Nutrition Examination Survey realizat de CDC în SUA între 2003-2018.
Participanții au fost rugați să își amintească tipurile și cantitățile de alimente pe care le-au consumat în cele 24 de ore anterioare interviului. Studiul a constatat că participanții cu cel mai mare consum zilnic de niacină au avut un risc cu 30% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 35% mai mic de mortalitate din toate cauzele decât cei cu un aport zilnic de niacină de 18,4 mg sau mai mic.
Studiul sugerează că 20 mg de niacină pe zi ar fi de ajutor pentru persoanele cu FGNA. Cu toate acestea, studiul nu a investigat efectele suplimentării cu niacină, deoarece a fost estimată doar cantitatea totală de niacină din alimentație.
Alimente bogate în niacină
Niacina, cunoscută și sub numele de vitamina B3, este un nutrient vital care se găsește în multe alimente. Aceasta are numeroase funcții, inclusiv transformarea nutrienților în energie, crearea colesterolului și a grăsimilor, replicarea ADN-ului și căile de reparare.
Printre alimentele bogate în vitamina B3 se numără carnea, cum ar fi carnea de pui și de curcan, peștele, cum ar fi tonul și somonul, fructele care au coajă lemnoasă, cum ar fi arahidele și semințele de floarea-soarelui, precum și cerealele integrale, cum ar fi orezul brun și grâul.
Niacina poate îmbunătăți performanța musculară la om, posibil datorită precursorilor săi, nicotinamida adenină dinucleotidă (NAD) și nicotinamida adenină dinucleotidă fosfat (NADP), care sunt esențiale pentru căile metabolice, cum ar fi metabolismul energetic și oxidarea.
Descoperirile recente privind beneficiile potențiale ale niacinei pentru persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică (FGNA) evidențiază importanța nutriției în gestionarea obezității și a afecțiunilor legate de obezitate. Rolul vitaminei B3 în transformarea alimentelor în energie, în repararea ADN-ului și în reducerea nivelului de colesterol ar putea explica efectele sale benefice asupra FGNA.
Cu toate acestea, este esențial să se abordeze suplimentarea cu prudență, deoarece un aport excesiv poate duce la efecte adverse.
Complicații
Boala hepatică grasă (NAFLD) poate provoca ciroză la până la 10% dintre persoanele cu NAFLD, ceea ce poate necesita un transplant de ficat. Ciroza este a treia cauză principală de deces după bolile cardiovasculare și cancer, iar persoanele cu NAFLD și NASH pot avea, de asemenea, un risc mai mare de cancer la ficat.
Ciroza, o afecțiune care afectează 10-25% dintre persoanele cu NASH, poate duce la insuficiență hepatică și cicatrizare. Simptomele includ oboseală, greață, vărsături, diaree, pete roșii pe palme, vene foarte vizibile sub piele, scaune palide sau închise la culoare, urină închisă la culoare, mâncărimi, icter, umflături abdominale, dureri, umflarea gleznelor, picioarelor și gambelor, modificări menstruale, pierderea dorinței sexuale, confuzie, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie, halucinații și schimbări de personalitate. În cazurile severe, poate fi necesar un transplant de ficat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.