Balerinele intră, din punctul de vedere al consumului caloric, în categoria sportivilor, acestea având nevoie de o dietă echilibrată pentru a putea avea masa musculară necesară efortului depus pentru pregătirea unui spectacol, dar și pentru a se menține în limitele unei greutăți optime.
Astfel, aspectul fizic pe care îl au balerine a determinat destul de multă lume să încerce abordarea unui stil alimentar similar cu al acestora pentru a pierde din greutate, în primul rând.
Această dietă se bazează pe un conținut redus de calorii. De altfel, este cunoscut faptul că atunci când vrem să scădem în greutate, aportul caloric contează mai mult decât raportul nutrienților.
Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:
- 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)
- 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)
- peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).
Pe de altă parte, intervalele acceptabile de distribuție a macronutrienților stabilite de Institutul de Medicină al Academiilor Naționale recomandă ca oamenii să aibă:
- 45-65% din calorii din carbohidrați
- 20-35% din calorii din grăsimi
- 10-35% din calorii din proteine, arată Healthline.
Dieta balerinelor: alimente permise, alimente interzise
Dieta balerinelor este potrivită pentru cei care vor să slăbească rapid, fără a-și pune sănătatea în pericol, motiv pentru care a și devenit populară între cei care caută metode de a slăbi.
Ce trebuie reținut este faptul că această dietă nu implică înfometarea sau renunțarea la mâncare, ci reducerea aportului caloric, prin reducerea porțiilor de mâncare.
Alimente permise
Dieta balerinelor se concentrează, astfel, pe alimentele cu un conținut scăzut de calorii și bogate în proteine, astfel putându-se obține nivelul optim de energie pentru activitatea fizică intensă.
Lista alimentelor permise în dieta balerinelor include:
- ouă
- carne de pui
- fasole verde
- cartofi
- afine
- carne de pește.
Alimente interzise
În ceea ce privește alimentele interzise în acest tip de dietă, ele sunt aceleași cu alimentele pe care nutriționiștii le indică limitarea sau renunțare din orice dietă care ar trebui să fie considerată un stil de viață, nu o corvoadă.
Astfel, pe lista alimentelor interzise se află:
- alimentele procesate
- alimente bogate în grăsimi saturate
- zahărul adăugat
- băuturile carbogazoase
- carbohidrații simpli, precum zahărul și făina.
Dieta balerinelor, etape
Dieta balerinelor cuprinde patru etape de acțiune, astfel:
- etapa de detoxifiere care durează 3-4 zile și se bazează pe supe de legume, fructe proaspete și apă. Această fază poate ajuta la îmbunătățirea funcției digestive și la eliminarea excesului de apă din corp.
- etapa de slăbire, durează între 7 și 10 zile, perioadă în care se vor consuma alimentele sărace în calorii, dar bogate ăn proteine și fibre. În această etapă se va stimula arderea grăsimilor și pierderea rapidă în greutate.
- etapa de stabilizare durează între 2 și 4 săptămâni, iar meniul zilnic se va diversifica. În plus, în această perioadă sunt permise alimentele bogate în grăsimi sănătoase, precum nucile și semințele sau avocado. Scopul acestei faze este de a menține greutatea pierdută și de a permite organismului să se adapteze la noile obiceiuri alimentare.
- etapa de menținere este ultima din cadrul acestei diete și sunt permise alimente din toate grupele, dar în cantități moderate. Pentru a vă menține în greutatea dobândită, dar și pentru a reduce riscul de boli cronice, este indicat să limitați pe cât posibil consumul alimentelor procesate.
Dieta balerinelor, avantaje și dezavantaje
Printre avantajele urmării dietei balerinelor, puteți avea o serie de avantaje, precum:
- pierderea rapidă în greutate
- detoxifierea organismului într-un mod sănătos și natural
- îmbunătățirea flexibilității tonusului muscular, ca urmare a consumului de proteine
- promovarea unui stil de viață sănătos.
Pe de altă parte, dieta balerinelor are și câteva dezavantaje de care ar trebui să țineți cont înainte de a o urma, astfel:
- restricțiile alimentare, care pot fi dificil de respectat pe termen lung
- riscul de deficiență nutrițională, prin limitarea alimentele care oferă vitamine și minerale
- posibile tulburări alimentare, arată WebMD.
Dieta balerinelor, contraindicații
Dieta balerinelor este contraindicată:
- persoanelor cu diabet zaharat, de tip 1 sau 2
- afecțiunile renale
- femeilor însărcinate.
Dieta balerinelor, meniu
Meniul recomandat pentru dieta balerinelor și care să atingă cele 2.000 de calorii zilnice poate fi următorul:
Mic dejun: un covrig din cereale integrale cu 2 linguri de cremă de brânză simplă și o ceașcă de cafea fără zahăr.
Gustare: Un sfert de cană de ananas, o cană de struguri și 30 g de nuci de macadamia.
Prânz: Două căni de spanac cu un sfert de cană de brânză de capră, 90 g de piept de pui la grătar, 15 g de nuci pecan, un sfert de avocado, un sfert de ceașcă de merișoare uscate și o lingură de dressing vinaigrette (din ulei de măline, oțet, muștar dijon, sirop de arțar, usturoi, sare și piper).
Gustare: O cană de afine cu o cană și jumătate de lapte de soia.
Cina: 90 g de somon la grătar, o cană de broccoli gătit, o lingură de ulei de măsline, o cană de quinoa gătită.
Gustare: Un biscuit cu unt de arahide de mărime medie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.