De la începutul anilor 2000, numeroase studii au arătat că dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați, fără a fi nevoie de numărarea caloriilor, sunt eficiente pentru pierderea în greutate și pot duce la diverse îmbunătățiri ale sănătății.
Inițial, dieta a fost considerată nesănătoasă, mai ales din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate. Astăzi, efectul grăsimilor saturate asupra sănătății și a bolilor de inimă, în special, este un subiect de dezbatere între cercetători.
"Această dietă este eficientă în kilograme, dar dacă gândim un pic, atunci când se consumă foarte multe proteine și se exclud carbohidrații, adică nu mai sunt glucide, ci doar proteine, totul arde, se transformă totul într-o lipoliză, corpii cetonici vor fi sursa de energie. Noi știm foarte bine că funcționăm pe glucoză.
A nu mai avea glucide deloc nu este firesc, iar acest tip de dietă funcționează atâta timp cât e ținută.
Eficient, nu se pierde grăsime, ci se pierde apă și masă musculară.
Ne trezim că nu mai există putere, deși corpul este slim, este subțire, nu mai există putere, pentru că s-a pierdut masa musculară și a apărut deshidratarea.
Motivația zilei: Vei învăța să lupți cu ele!
La prima bucățică de pâine mâncată, la primul dulce mâncat, 4 - 5 kilograme reapar instantaneu, lucru foarte frustrant, pentru că la acele kilograme scăzute, la acele rezultate s-a muncit și nu este de durată.
În plus, se menține corpul într-o permanentă aciditate care știm că este total nebenefică. Înseamnă o permanentă scădere a imunității în fază de acidoză, acidoză metabolică în principal, dar cu un pic de carbohidrat de bună calitate, până la urmă și în Tatăl Nostru pâinea o cerem, nu carne sau proteine. Acel cubuleț de pâine, acel cubuleț de cartof fiert nevinovat, dar de care este nevoie, pentru că baza energetică este până la urmă carbohidratul.
Ăsta este motivul pentru care piramida alimentară are la bază carbohidrați și nu proteine.
Dacă ne gândim, ca și specie, noi avem nevoie de 40 - 60% carbohidrați, undeva 12 - 18% proteine și restul 25 - 30% grăsimi mononesaturate, de bună calitate. Deci nu proteina dă energie.
Grăsimea este cea care înmagazinează multă energie, la fel și carbohidratul, este cel care arde și dă energie", a declarat Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Dieta Atkins, un plan în 4 faze
Iată un scurt rezumat al modului în care trebuie urmată dieta Atkins. Este întotdeauna o idee bună să vă consultați cu medicul înainte de a începe un nou plan de dietă pentru pierderea în greutate.
Dieta Atkins este împărțită în 4 faze diferite:
Faza 1 (inducție): Sub 20 de grame de carbohidrați pe zi timp de 2 săptămâni. Mănâncă alimente bogate în grăsimi și proteine, cu legume cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi legumele cu frunze verzi. Acest lucru dă startul la pierderea în greutate.
Faza 2 (echilibrare): Adăugați încet-încet mai multe nuci, legume cu conținut scăzut de carbohidrați și cantități mici de fructe din nou în dieta dumneavoastră.
Faza 3 (reglajul fin): Când sunteți foarte aproape de greutatea dorită, adăugați mai mulți carbohidrați în dieta dvs. până când pierderea în greutate încetinește.
Faza 4 (întreținere): Aici puteți mânca atâția carbohidrați sănătoși câți poate tolera organismul fără a vă recăpăta greutatea.
Cu toate acestea, este posibil ca toate aceste faze să nu fie necesare.
Unele persoane aleg să sară complet peste faza de inducție și să includă de la început multe legume și fructe. Această abordare poate fi foarte eficientă și vă poate ajuta să vă asigurați că primiți suficiente substanțe nutritive și fibre, de asemenea.
Alții preferă să rămână în faza de inducție pe termen nelimitat. Acest lucru este cunoscut și sub numele de dietă ketogenică foarte săracă în carbohidrați (keto).
Alimente care trebuie limitate în dieta Atkins
Persoanelor care urmează dieta Atkins li se spune să evite sau să limiteze următoarele alimente:
- zahăr: se găsește în băuturi răcoritoare, sucuri de fructe, prăjituri, bomboane, înghețată și produse similare
- cereale: grâu, spelta, secară, orz, orez
- alimente "dietetice" și "cu conținut scăzut de grăsimi": sunt uneori foarte bogate în zahăr
- legume bogate în carbohidrați: morcovi, napi etc. (numai prin inducție)
- fructe bogate în carbohidrați: banane, mere, portocale, pere, struguri (numai în timpul inducției)
- amidon: cartofi, cartofi dulci (numai în timpul inducției)
- leguminoase: linte, fasole, năut etc. (numai prin inducție).
Alimente de consumat în dieta Atkins
Ar trebui să vă bazați dieta pe aceste alimente în timp ce urmați dieta Atkins:
- carne: carne de vită, porc, miel, pui, șuncă și altele.
- pește gras și fructe de mare: somon, păstrăv, sardine și macrou
- ouă: îmbogățite cu omega-3 sau de pășunat - cele mai dense în nutrienți (16)
- legume cu conținut scăzut de carbohidrați: varză kale, spanac, broccoli, sparanghel și altele
- produse lactate integrale: unt, brânză, smântână, iaurt gras
- nuci și semințe: migdale, nuci de macadamia, nuci, semințe de floarea-soarelui
- grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, ulei de cocos, avocado și ulei de avocado
Alcătuiți-vă mesele în jurul unei surse de proteine bogate în grăsimi, cu multe legume, nuci și câteva grăsimi sănătoase.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.