"Pentru pacienții cu cancer este o dietă specială care trebuie adoptată de pacient în funcție de tratamentul pe care-l face. Fiecare dietă are specificul ei. Una este dieta unui pacient care face radioterapie pentru o tumoră de bază de limbă sau pentru o tumoră de oro-faringe. Alta e dieta pentru un pacient cu un cancer rectal care face tratament concomitent cu Capecitabină și radioterapie.
În principiu, pentru cancerul mamar sau sarcoame în tumorile care nu afectează viscere sunt mai ușor suportate de pacienți și fără reacții adverse.
Ce poate să afecteze alimentarea pacientului pe durata acestui tratament este mucozita, adică inflamația mucoasei linguale și a cavității bucale care-l împiedică pe pacient să se alimenteze și pentru asta există o serie de produse farmaceutice și preparate magistrale pe care medicii le recomandă.
Bineînțeles, este vorba de alimentație, pentru că pacienții trebuie să evite:
- alimentele foarte condimentate
- alimentele cu pH acid
- sucuri de citrice
- kechtup
- pasta de tomate
- condimentele prea puternice.
Toate acestea trebuie să le evite pe perioada tratamentului.
Trebuie să evite produsele care fermentează sau au risc de a produce diaree. Acestea trebuie evitate. În principiu, trebuie particularizat și în cadrul cenrtrului nostru medical, în funcție de fiecare localizare pacientul primește o recomandare cu ce are voie să mănânce, cât trebuie să se hidrateze, ce fel de tratamente sau ce fel de alte suplimente trebuie să evite pe durata tratamentului și aici o să accentuez un lucru: pentru noi e mai important ce nu trebuie să ia pacientul pe timpul tratamentului oncologic, pentru că există conceptul acesta extrem de periculos și greșit al vitaminelor, al antioxidanților, al produselor minune din diverse extrase din țări exotice, veninuri de scorpion...", a declarat medicul Bogdan Georgescu, specialist oncolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
De ce îi afectează vitaminele pe bolnavii de cancer, în timpul tratamentului
"Mecanismul este foarte simplu. Principiul prin care citostaticele și radioterapia au efect antitumoral ele atacă catenele de ADN ale celulei tumorale prin radicali liberi pe care îi produc.
Practic, noi, administrând antioxidante, contracarăm efectele citostaticelor și ale radioterapiei care se produc.
E ca și cum peste un jar aprins noi turnăm apă", a mai spus medicul oncolog.
"Să spunem că tumora este mai lacomă și ea va suferi prima dacă dăm citostatice", a completat Val Vâlcu.
"Am cunoscut foarte mulți pacienți care până la o anumită vârstă aveau un stil de viață complet nesănătos și după aflarea unui diagnostic oncologic adoptă o dietă bazată numai pe sucuri, crudități, sucuri de plante, de pătrunjel și nu fac decât să-și accentueze cașexia și pierderea de masă musculară și declinul biologic pe care-l au.
Dieta trebuie gândită în cadrul unei echipe (...)
Orice abordare radicală sau lipsită de fundamente demonstrate în ghiduri și autorizată de marile asociații de nutriție în principiu noi nu recomadăm. Pacienții sunt liberi sau pot fce ce vor, însă noi le recomandăm cu căldură să întrebe de fiecare dacă când vor să ia un supliment nutritiv sau o vitamină sau orice altă formă de terapie alternativă. Cel puțin am pretenția să fiu consultat, le spun riscurile și pacienții fac ce cred", a mai spus medicul Bogdan Georgescu.
VEZI ȘI:
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.