"Cancerul de colon este o maladie care poate fi prevenită, pentru că prima dată apar polipii. Celulele care se produc în exces nu mai pot fi îndepărtate și se acumulează. Sunt polipi hiperplazici, adică au exact structura țesutului interstinal sau de tip adenomatos, care proliferează maii mult glandele din colon sau de tip vilos, anumite tipuri de glande.
Deci e o perioadă de câțiva ani în care sunt polipii, așa numită leziune benignă. Această proliferare în exces este identificată și îndepărată mecanic prin politoctemie, de către medic și supravegheată.
Ăsta e un interval liber destul de mare care trebuie exploatat. Exploatarea astra înseamnă că trebuie să cunoști ca să poți să tratezi", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Detoxul sau clisma, indicate?
"Sunt persoane care apelează la produse naturiste, pentru un detox, un fel de clismă prin ingestia unor substanțe. Își curăță colonul", a spus Val Vâlcu.
"Nu este de nerecomandat. Din când în când, poate de două ori pe an ar trebui făcută această modalitate în care să se curețe colonul și apoi să fie recolonizată și flora intestinală, un lucru foarte important. Dar nu trebuie să fie o practică.
Cel mai important lucru e să avem grijă să avem un tranzit normal și ăsta e un alt semn de întrebare. Deci genetica, factorii de mediu și semnele care apar. Deci ai un tranzit modificat, se întâmplă.
Dacă este cancerul situat pe colonul drept, o să ai scaune diareice.
Dacă e situat pe colonul stâng o să ai constipație.
În final, când e foarte avansat o să ai falsă diaree.
Deci orice tulburare de tranzit la un pacient care are o încărcare genetică în acest domeniu sau un pacient trecut de 50 de ani sau un pacient cu preferințe alimentare mai puțin ordotoxe trebuie să îngrijoreze și să conducă pacientul la medic", a mai spus medicul gastroenterolog.
Cancerul colorectal, simptome
"Ca incidență, cancerul colorectal este numărul 3 la bărbați, după cancerul de prostată și de plămâni și numărul 2 la femei, după cancerul de sân.
Cancerul colorectal este numărul 1 la femei și bărbați din UE.
Ca și mortalitate, este a doua cauză de deces de cancer și este prima cauză de deces în Europa de Est și Europa Centrală.
Acest tip de cancer poate fi detectat timpuriu, iar leuzinile prenoplazice pot fi tratate.
Societatea europeană de gastroenterologie trage un semnal de alarmă că acest tip de cancer este al doilea ca tip de mortalitate în rândul cancerelor, cancer care poate fi prevenit.
215.000 de decese se produc anual în Europa.
Bărbații sunt mai susceptibili decât femeile", a mai spus Alina Constantin.
Cancerul colorectal - simptome
- sângerare rectală
- sânge în scaun
- dureri abodminale
- lipsa apetitului
- scăderea în greutate fără motiv
- modificare în tranzitul intestinal
Cancerul colorectal - factori de risc
- Factor genetic, istoric familial
- Alcool în exces
- Consum de carne procesată
- Obezitatea
- Bolile inflamatorii intestinale
- Fumatul
Sarea, grăsimile și carnea, cauzele cancerului de colon?
"În mod special, pentru cancerul de colon, carnea și carnea roșie în mod deosebit e un factor de risc, dar și sedentarismul, o alimentație care nu este echilibrată, în sensul că trebuie să aibă o cantitate suficientă de fibre. Pentru că fibrele permit să ai un tranzit intestinal eficient, permit să-ți menți microbiota intersinală și atunci e important ce mănânci, cum mănânci și care e proporția alimentelor", a mai spus Florentina Ioniță Radu.
Mulți au scuza că fibrele balonează și că tocmai ele ar putea fi cele care supără colonul.
"Acum depinde în ce formă iei aceste fibre. Fibrele pot fi luate din cereale brute, din legume. Există mai multe tipuri de fibre. Dacă discutăm strict despre cancerul de colon, fibrele fac bine", a clarificat medicul.
"Din studiile făcute până acum s-a constatat că cei care consumă carne roșie, și pentru că există un anumit prototip al celui care consumă carne roșie, e cel care consumă mai puține legume și fructe, deci are o anumită tipologie de hrană, un stil de viață anume, face excesul. Pentru că sunt persoane care preferă să consume doar carne roșie, vânat", a explicat medicul gastroenterolog.
"Dacă definești mezelurile și afumăturile, nu sunt indicate, dar noi trebuie să avem o viață echilibrată, să mâncăm din fiecare și din ce ne place să nu dăm la o parte, dar să nu faccem nici abuz", a conchis medicul.
Ce se înțelege exact prin carne roșie și carne procesată - citește mai departe AICI
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.