Diareea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în practica medicală. Cu toate că cele mai multe cazuri sunt ușoare și nu pun probleme deosebite, există forme care tind să devină cronice sau au un tablou clinic deosebit de sever, cu potențial amenințător de viață.
Diareea se caracterizează prin scaune anormale moi sau apoase și nevoia imperioasă de defecare. În timp ce majoritatea cazurilor de diaree sunt cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți, unele afecțiuni ale sistemului digestiv pot provoca, de asemenea, diaree, în special cu evoluție cronică.
Diaree, care sunt cauzele și cum se manifestă
"1. Cauzele diareei pot fi multiple, de la virusuri, bacterii sau paraziți până la medicamente, alimente netolerate, stări psihice alterate (intră în componenta sindromului de intestin iritabil). Există boli digestive care de asemenea se caracterizează prin episoade diareice (colon iritabil, boală Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică).
2. Orice diaree cu dureri într-o anumită parte a corpului, febră, sânge reprezintă motiv de prezentare la medic.
3. Foarte importante sunt pierderile lichidiene, care trebuie compensate. Se pierd foarte ușor electroliți precum sodiul sau potasiul.
4. Reechilibrarea hidroelectrolitică va fi mereu prioritate, iar aceasta, oricând este posibil, se va face pe gură. Se vor monta perfuzii în cadru spitalicesc și doar atunci când pacientul nu poate înghiți lichide.
5. Aportul hidric va însemna apă, sucuri, ceai, supe ce pot conține legume pasate sau bine fierte, puțină sare adăugată. Persoanele cu insuficiență cardiacă sau hipertensiune arterială vor fi atente la sare și nu vor exagera, pentru că pot decompensa afecțiunile de fond.
6. Se pot folosi și prafuri care se dizolvă în apă, suc sau ceai, precum și băuturi de tip sportiv, gata preparate.
7. Bebelușii sau copiii mici necesită atenție sporită. Dacă aportul de lichid nu este cel puțin egal cu pierderile, prezentarea la medic se impune pentru că poate apărea foarte ușor deshidratarea. Febra, vărsăturile semnificative, neliniștea pronunțată, apărarea musculară la nivelul abdomenului sunt și ele motive de mers la medic.
8. Febra nu este automat indiciu că antibioticul este necesar! Uzul nejustificat de antibiotice poate atrage consecințe negative pe viitor. Oricum febra intră în simptomele care, asociate cu diaree, impun prezentarea la medic, deci decizia se va lua în cadru profesionist.
9. Atenție la medicamentele administrate. Este recomandată o gestionare cât mai blândă și naturală a situației, pe primul loc fiind refacerea volumului de lichid, reluarea treptată a alimentației cu mâncăruri ușoare (supe cu legume, poate o banană, apoi revenire la alimente semisolide sau solide), recurgerea la preparate cu diverse substanțe active doar atunci când episoadele diareice sunt recurente sau când există alte simptome supărătoare", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.
Ce ar putea să declanșeze diareea
- infecții bacteriene sau parazitare
- alergii alimentare la soia, cerealele, ouă și fructe de mare
- intoleranta la lactoză, fructoză, histamină
- afectiuni ale tractului digestiv
- sindromul intestinului iritabil si alte tulburari functionale gastro-intestinale
- supraaglomerarea bacteriana a intestinului subtire
- colita ulcerativă
- boala celiacă
- boala Crohn
- intervenții chirurgicale abdominale (de apendice, vezică biliara, intestin gros, pancreas, intestin subțire)
- utilizarea pe termen lung a medicamentelor
- antibioticele care pot modifica flora intestinală normala și cresc șansele de infectare cu Clostridium difficile, o bacterie care poate provoca diaree cronica
- alte medicamente precum laxativele, care pot avea ca efecte secundare diareea.
- cauze endocrine
- factorii hormonali: boala Addison, hipertiroidie, tumori carcinoide
- cancer, în special cancere intestinale.
3 tipuri de diaree
1. Diareea acută = durează de obicei 1 sau 2 zile și dispare de la sine.
2. Diareea persistentă = durează între 2 și 4 săptămâni.
3. Diareea cronică = durează cel puțin 4 săptămâni.
Diareea sau constipația, semnele cancerului de colon. Florentina Ioniță Radu, despre DETOX sau CLISMĂ: De 2 ori pe an, dar să nu fie o practică
Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre cancerul colorectal.
"Cancerul de colon este o maladie care poate fi prevenită, pentru că prima dată apar polipii. Celulele care se produc în exces nu mai pot fi îndepărtate și se acumulează. Sunt polipi hiperplazici, adică au exact structura țesutului interstinal sau de tip adenomatos, care proliferează maii mult glandele din colon sau de tip vilos, anumite tipuri de glande.
Deci e o perioadă de câțiva ani în care sunt polipii, așa numită leziune benignă. Această proliferare în exces este identificată și îndepărată mecanic prin politoctemie, de către medic și supravegheată.
Ăsta e un interval liber destul de mare care trebuie exploatat. Exploatarea astra înseamnă că trebuie să cunoști ca să poți să tratezi", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Detoxul sau clisma, indicate?
"Sunt persoane care apelează la produse naturiste, pentru un detox, un fel de clismă prin ingestia unor substanțe. Își curăță colonul", a spus Val Vâlcu.
"Nu este de nerecomandat. Din când în când, poate de două ori pe an ar trebui făcută această modalitate în care să se curețe colonul și apoi să fie recolonizată și flora intestinală, un lucru foarte important. Dar nu trebuie să fie o practică.
Cel mai important lucru e să avem grijă să avem un tranzit normal și ăsta e un alt semn de întrebare. Deci genetica, factorii de mediu și semnele care apar. Deci ai un tranzit modificat, se întâmplă.
Dacă este cancerul situat pe colonul drept, o să ai scaune diareice.
Dacă e situat pe colonul stâng o să ai constipație.
În final, când e foarte avansat o să ai falsă diaree.
Deci orice tulburare de tranzit la un pacient care are o încărcare genetică în acest domeniu sau un pacient trecut de 50 de ani sau un pacient cu preferințe alimentare mai puțin ordotoxe trebuie să îngrijoreze și să conducă pacientul la medic", a mai spus medicul gastroenterolog.
Cancerul colorectal, simptome - Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.