România se confruntă cu „o lipsă de consecvență" în ceea ce privește reglementările și politicile în domeniul medicamentului, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale Diana Păun, care a susținut că tratamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, iar cele generice dispar de pe piață.
În opinia sa, accesul la medicamente al pacienților români a reprezentat și continuă să reprezinte „o provocare majoră".
„Accesul la medicamente al pacienților în România a reprezentat și continuă să reprezinte o provocare majoră. Politicile de stabilire a prețurilor și de rambursare sunt orientate către furnizarea de medicamente generice, iar actualizarea listei de medicamente este de dată relativ recentă, medicamentele inovatoare fiind introduse doar în ultimii ani. (...) Medicamentele inovatoare sunt introduse, din păcate, cu dificultate, iar, în același timp, medicamentele generice dispar de pe piață. Taxa clawback este un subiect care a ocupat și continuă să ocupe agenda publică în special în ultimii ani. Ne confruntăm, din nefericire, cu o lipsă de consecvență în ceea ce privește reglementările și politicile în domeniul medicamentului, iar România în ultima ediția a Euro Health Consumer Index la subcategoria medicamente are, din păcate, cinci din șase indicatori în așa numita zonă roșie, zonă critică", a afirmat Păun, citată de Agerpres.
Ea consideră că plasarea reală a pacientului în sistemul de sănătate nu se poate face decât prin implicarea „reală" a acestuia în luarea deciziilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.