"Degeaba avem tehnologie și chirurgie robotică dacă pacientul vine prea târziu". Horvat: Pacienții vin în stadiul 3 sau 4. Diagnosticul precoce e vechi de când lumea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Diagnosticul precoce, chirurgie robotica - Foto: Freepick @rawpixel
Diagnosticul precoce, chirurgie robotica - Foto: Freepick @rawpixel

Diagnosticul precoce oferă șansa la vindecare pacienților. Noile tehnologii din domeniul medical pot fi implementate cu succes doar dacă boala este depistată în primele faze.

Diagnosticul precoce este cheia vindecării și în cazul afecțiunilor oncologice. Prof. dr. Teodor Horvat a vorbit în excluvisivitate la Academia de Sănătăte de la DC Medical despre progresele recente în chirurgia toracică și de impactul unui diagnostic tardiv. 

”Tot ce e legat recent în chirurgia toracică aproape a evoluat datorită tehnologiei. Ultimul răcnet este chirurgia robotică. Nu s-ar putea aplica această tehnologie, dacă nu s-ar aduce spre operații bolnavi cu un diagnostic precoce. Dacă diagnosticăm pacienții în stadiul 3 sau 4, toată aceste descoperiri recente nu se vor putea aplica. 

Degeaba avem toracoscop, degeaba avem puncții ghidate transbronșcice, degeaba avem chirurgie robotică dacă pacientul respectiv nu poate beneficia pentru că a venit prea târziu, adică în stadiul 3 sau 4. 

Conceptul de diagnostic precoce e vechi de când lumea. Trebuie făcut totul ca pacientul să vină în stadiul 1, când i se poate aplica cu succes o metodă chirurgicală modernă”, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, prof. dr. Teodor Horvat. 

Vezi și: Ce înseamnă când mă mănâncă în palmă. Semnul dat de organism că există o problemă

Ce înseamnă grupa de risc

Pacienții din grupele de risc ar trebui să își efectueze anual controale medicale. Prof. dr. Teodor Horvat a explicat ce înseamnă grupele de risc. 

”Bolnavul dacă se încadrează în grupa de risc, adică are peste 40 de ani, este fumător și mai locuiește și într-o zonă unde factorul poluant este prezent el trebuie să își facă un control periodic, cel puțin o dată pe an. Nu este rentabil să se reintroducă microradiofotografia, dar s-ar putea introduce citologia sputei, mai ales la grupele de risc. Dacă cel din grupa de risc își face o radiografie are un mare avantaj. Contrastul gazos îți permite să pui în evidență un nodul când este sub centimetri, la 0,7-0,8 se vede dacă nu este în zonele ascunse. 

În momentul în care apare un nodul pulmonar este un semnal de alarmă, chiar dacă pacientul respectiv nu este fumător. Noi suntem o țară endemică în tuberculoză. 

Următoarea etapă este tomografia computerizată. Următoarea etapă este PET-CT. PET-ul are o valoare extraordinară pentru că ne atrage atenția ce funcționalitate are această leziune”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Palpitațiile, cauze și tratament. Când trebuie să te adresezi unui medic specialist

Chirurgul, esențial în tratamentul cancerului

Echipa multidisciplinară care tratează pacientul oncologic trebuie să fie formată și dintr-un chirurg și anatomo-patolog. Rolul celor doi este bine definit, fiind esențial pentru stabilirea corectă a tratamentului. 

”Gândirea chirurgului se aseamănă foarte mult cu cea a muzicianului, a celui care interpretează și care vede cu 2-3-4 mișcări înainte. Actul chirurgical e la fel. Vede cu 3-4 mișcări înainte. Soarta unui pacient oncologic depinde foarte mult de primul doctor cu care vine în contact.

Dacă acesta îl pune pe o linie greșită, la capătul drumului nu există decât o singură ieșire. În neant.

Un chirurg trebuie să fie obligatoriu. Scările diagnosticului sunt multiple. Pe lângă oncologi și toți ceilalți, anatomo-patologul este esențial în diagnostic, mai ales în toate variantele. Toate aceste analize histochimice, testele genetice, sunt de bază. Cred că anatomo-patologul este esențial pentru noi și pacient. Apoi, noi trimitem pacientul la oncolog”,  a mai spus prof. dr. Teodor Horvat la Academia de Sănătate.

Vezi mai multe în VIDEO

 

Youtube video image

Cancer pulmonar, simptome, cauze, tratament și stadii de boală. Radonul, substanța din casă care poate provoca acest tip de cancer

Oricine se poate îmbolnăvi de cancer pulmonar, dar 90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt rezultatul fumatului.

Fumul dăunează țesutului pulmonar din prima secundă în care îl inhalezi. Odată ce celulele pulmonare sunt deteriorate, acestea încep să se comporte anormal. Acest lucru crește riscul de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar cu celule mici este aproape întotdeauna asociat cu fumatul intens. Atunci când încetați să fumați, plămânii pot fi capabili să se vindece, reducând riscul de cancer pulmonar.

De asemenea, vă puteți crește riscul de cancer pulmonar prin inhalarea de substanțe periculoase, cum ar fi:

- radon. Expunerea la radon este a doua cauză principală a cancerului pulmonar, potrivit Asociației Americane a Plămânilor.

- azbest

- arsenic

- cadmiu

- cromul

- nichel

- unele produse petroliere

- uraniu.

Cercetările arată că mutațiile genetice moștenite vă pot face mai predispus la apariția cancerului pulmonar, mai ales dacă fumați sau sunteți expus la alți agenți cancerigeni. Uneori, nu există o cauză evidentă pentru cancerul pulmonar.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel