Radiologia intervențională, chirurgia fără bisturiu cum i s-ar putea spune, se montează endoproteze, fiind tratat anevrismul fără a deschide cutia craniană sau cutia toracică dacă e cazul anevrismelor de aortă.
În cazul creierului, anevrismele sunt tratate de mult timp cu dispozitive inovative, care umplu acel spațiu în care vasul de sânge este dilatat, bolnav. Iată că în prezent vorbim despre proteze care reprezintă un real avantaj pentru pacienții, dincolo de avantajele psihologice.
"Astăzi, la SANADOR, suntem fericiți că am făcut primul caz de preimplantare de endoproteză web într-un pacient, în sistemul privat sanitar românesc. E al doilea caz în România, primul făcut tot de mine într-un spital public. Acum am reușit să o facem și la SANADOR.
Endoproteza web are multiple avantaje, asta e clar. Unul dintre avantajele pe care l-aș enumera este că manipularea sacului anevrismal este minimă, este de ordinul a 20 de secunde.
Spiralele de platină durează 25 - 40 de minute. Imaginați-vă că atinge o bombă 20 de secunde, iar reversul sunt 40 de minute. Este frumusețea acestei noi tehnici. (...)
În operație am folosit o altă premieră, simulare virtuală, un soft acreditat în lumea, folosit frecvent în marile centre, care arată 3D-ul pacientului. Acest soft de simulare virtuală ne spune ce se va adapta la anevrismul pacientului dat și ne permite să fim foarte preciși în ce endoproteză vom alege pentru pacientul pe care-l tratăm", a declarat dr. Cristian Mihalea, medic specializat în radiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipa de radiologie intervențională condusă de Dr. Cristian Mihalea și Conf. Dr. Bogdan Popa a realizat, în premieră pentru sistemul medical privat din România, o procedură endovasculară de implantare a unui dispozitiv intrasacular pentru tratamentul unui anevrism cerebral de arteră comunicantă anterioară. Anevrismul, cu dimensiunea de 6 mm în diametru, a fost tratat cu ajutorul unei endoproteze implantate în sacul anevrismal (WEB SL 6*3 mm Microvention USA) printr-o procedură de neuroradiologie intervențională.
Procedura a fost efectuată sub anestezie generală și a durat 2 ore și jumătate.
Mai mult, în cadrul procedurii, a fost utilizat un soft de simulare virtuală pe baza achiziției volumetrice de tip 3D, ce permite simularea endoprotezelor de diferite dimensiuni pentru a permite alegerea optimă a dimensiunilor dispozitivului implantat.
Cum știi dacă ai nevoie de endoproteză. "Moartea subită se previne"
"Nefericirea specialității noastre este că pacientul cu anevrism cerebral nu are simptomatologie decât foarte rar, atunci când anevrismul e foarte mare și atunci depistăm de multe ori întâmplător, prin examenele radiologice pe care pacienții le fac din diferite motive: cefalee, urmăriri oncologice etc.
Pacienții fac uneori RMN cerebral și atunci descoperim acest anevrism întâmplător. Niciunde în lume nu există încă un program de screening în care să facem un RMN la persoanele de peste 45 de ani.
Durerea de cap în cazul anevrismului cerebral la 9 - 11 mm e explicabilă. Nu avem argumente medicale sub dimensiunea asta. Anevrismul e periculos și trebuie tratat de la 5 - 6 mm în sus.
Dacă avem o persoană cu migrene frecvente, migrene care nu mai sunt cum le știa, e clar că e un lucru care trebuie dat de gândit și trebuie făcută imagistica", a mai spus medicul.
"Mulți pacienți din sfera ORL ajung să fie descoperiți cu anevrism cerebral", a completat medicul, explicând că mulți pacienți merg la un control oftalmologic pentru a-și schimba ochelarii din cauza durerilor de cap, fie merg să-și analizeze sinusurile.
Medicul a mai spus că limita pentru ca anevrismul să fie tratat este de 5 mm.
"Cam asta e limita și în spitalele din Vestul Europei și din SUA, de la 5 mm ne cam punem problema să tratăm. De ce? Pentru a preveni o moarte subită prin ruptură.
Se produce hemoragie care în 50% din cazuri e fatală, iar în 50% din cazuri pacientul ajunge la spital. Dar una e să tratez de acum, un tratament preventiv pentru ruptura prin proteza care reduce trombozarea anevrismului și alta e să tratez un anevrism rupt. E același tratament, dar problema este că hemoragia odată prezentă, ea deteriorează creierul și poate provoca hidrocefalie și poate fi fatală.
Noi vrem să prevenim și se previne moartea subită prin ruptură de anevrism, datorită faptului că îl tratăm preventiv", a conchis medicul Cristian Mihalea.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.