Diagnosticul de Alzheimer pus precoce cu un test care durează 2 minute. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Cască EEG. Foto: Chris Hope / Flickr
Cască EEG. Foto: Chris Hope / Flickr

Cercetătorii au dezvoltat un test pasiv de două minute, numit „Fastball EEG”, care măsoară undele cerebrale ale oamenilor ca răspuns la o serie de imagini și care ar putea ajuta la extinderea diagnosticului precoce al demenței, inclusiv de tip Alzheimer. 

O abordare simplă, dar revoluționară a diagnosticului precoce de Alzheimer a inițiată de cercetători printr-o inițiativă care ar putea deschide calea pentru rezultate mai bune pentru persoanele care dezvoltă boala în viitor.

Cercetarea inovatoare, condusă de psihologi de la Universitatea din Bath și finanțată de organizația caritabilă pentru demență BRACE, folosește o nouă metodă de măsurare pasivă a activității creierului. Acesta a presupus ca participanții să poartă o cască de Electroencefalograma (EEG) în timp ce privesc o serie de imagini intermitente pe un computer, timp de două minute, timp în care undele creierului lor erau măsurate.

Studiul pe această temă, publicat astăzi în revista BRAIN (link direct studiu), arată că tehnica este extrem de eficientă în detectarea modificărilor mici și subtile ale undelor cerebrale care apar atunci când o persoană își amintește o imagine. În mod crucial, tehnica este complet pasivă, ceea ce înseamnă că persoana care face testul nu trebuie să înțeleagă sarcina sau să răspundă și nici măcar nu poate fi conștientă de răspunsul memoriei sale.

Echipa din spatele tehnologiei „Fastball EEG” susține că abordarea este ieftină, portabilă și se bazează pe tehnologia preexistentă deja și disponibilă în spitale, făcând-o ușor scalabilă. Acum ei au lansat  „Fastball EEG” într-un studiu al primelor etape ale bolii Alzheimer în colaborare cu Institutul de cercetare pentru îngrijirea persoanelor în vârstă (RICE) și Centrul Bristol Brain de la Spitalul Southmead.

Boala Alzheimer reprezintă aproximativ 60% din cazurile de demență, cu o rată de prevalență estimată în Europa și America de Nord de 5-7% din populație. Estimările sugerează că boala costă economia Marii Britanii, spre exemplu, în jur de 26 de miliarde de lire sterline pe an, cu costuri preconizate să crească pe măsură ce populația în vârstă va crește.

Boala Alzheimer este diagnosticată în prezent utilizând o combinație de rapoarte subiective și obiective de declin cognitiv, implicând adesea teste de memorie administrate într-o clinică. Aceste teste sunt predispuse la diferite prejudecăți, inclusiv anxietatea de evaluare, dar necesită și abilități de comunicare verbală și scrisă care le fac ineficiente pentru anumite persoane.

Un posibil test de screening

Aflând mai multe despre boala oamenilor într-un stadiu precoce, tratamentele pot fi prescrise mai devreme și pot fi mai eficiente, cum ar fi Aducanumab aprobat în iunie 2021 de FDA, primul tratament care modifică boala pentru Alzheimer. Intervențiile privind stilul de viață pot fi, de asemenea, implementate pentru a ajuta la încetinirea progresiei bolii. Diagnosticul actual pentru Alzheimer apare de obicei târziu în progresia bolii.

Cercetătorul principal și neurologul cognitiv Dr George Stothart de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Bath a explicat că „Fastball oferă un mod cu adevărat nou de a măsura modul în care funcționează creierul nostru. Persoana care este evaluată nu trebuie să înțeleagă testul, sau chiar să răspundă, se uită pur și simplu pe un ecran la imagini intermitente și, prin modul în care manipulăm imaginile care apar, putem afla o cantitate enormă de informații despre ceea face sau nu creierul ei.

Testele pe care le folosim în prezent pentru a diagnostica Alzheimer ratează primii 20 de ani de boală, ceea ce înseamnă că pierdem oportunități uriașe de a ajuta oamenii. De zeci de ani avem instrumente în cercetarea științifică care au reușit să cerceteze modul în care funcționează creierul , dar nu am făcut niciodată saltul către un instrument clinic viabil pentru evaluarea obiectivă a cunoașterii. Sperăm că Fastball ar putea fi acel salt”.

„În cele din urmă, Sfântul Graal al unui astfel de instrument de detecție ar fi un un test de screening al demenței utilizat la vârsta de mijloc pentru toată lumea, indiferent de simptome, în același mod în care testăm tensiunea arterială crescută. Suntem departe de asta, dar acesta este un pas către acest obiectiv”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel