Diagnosticată cu cancer în urma unei mâncărimi. Boala, dezvoltată din cauza pantofilor: Am fost șocată. Mama murise de cancer, sora mea fusese diagnosticată cu alt cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@fabrikasimf
cancer - FOTO: Freepik@fabrikasimf

O femeie a fost diagnosticată cu cancer în urma unei banale mâncărimi. A avut dimensiunea vârfului unui ac. 

O femeie de 48 de ani, din Iowa, a fost diagnosticată cu cancer în urma unei mâncărimi. Aceasta a dezvăluit cum un punct cu mâncărimi între degetele de la picioare s-a dovedit a fi un melanom mortal legat de frecarea pantofilor. 

Amy Jardon, pe atunci în vârstă de 40 de ani, a suferit o mâncărime între două dintre degetele de la piciorul stâng. Medicii au dezvăluit că avea un tip rar de cancer de piele care se dezvolta acolo. 

O femeie a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer de piele după ce a suferit o mâncărime intensă între degetele de la picioare care nu dispărea.

Amy Jardon a dezvăluit că mâncărimea a început la începutul anului 2015 și, înainte de a-și da seama, între degetele de la picioare i-a apărut o pată maro de mărimea unui cap de ac.

Vezi și: Drama medicului de familie. Sandra Alexiu, semnal de alarmă: Mă sperie! Știm cu toții ce va urma. Sunt 18 medici sub 30 de ani. Probabil și medicul vostru are păr alb

Melanomul acral, ce este

Medicii i-au făcut o biopsie și au diagnosticat-o cu melanom acral, un cancer de piele rar care apare doar la nivelul mâinilor, picioarelor, unghiilor de la mâini și de la picioare. Acesta este legat de iritarea și frecarea pielii, mai degrabă decât de expunerea la razele UV, ca alte tipuri de cancer de piele.

Jardon, care are acum 48 de ani, i s-a îndepărtat cu succes cancerul în timpul unei intervenții chirurgicale - și a putut chiar să alerge din nou la maraton câteva luni mai târziu. Acum, ea merge la controale cutanate în fiecare an.

”Am fost șocată. M-am așezat repede... Am fost diagnosticată în 2015, în ianuarie, februarie. Mama mea murise pe 12 decembrie din cauza unui cancer. Sora mea fusese diagnosticată cu șase luni înainte cu un alt cancer”, a spus Amy Jardon, potrivit Daily Mail.

Melanomul - principala formă de cancer de piele - este în general cauzat de expunerea la radiațiile UV de la lumina soarelui care declanșează mutații în celulele pielii, determinându-le să devină canceroase.

Dar melanomul acral, un tip rar de afecțiune, apare în zone care nu sunt expuse în mod normal la lumina soarelui. Centrul de tratare a cancerului City of Hope din California, clasificat ca fiind unul dintre cele mai bune din țară, spune că acest cancer poate fi cauzat de frecarea sau frecarea pielii.

Vezi și: De ce să nu te speli pe față cu apă. Marea greșeală pe care o faci când te demachiezi

Zonele neexpuse la soare, vulnerabile

”Aceste cancere se dezvoltă pe părți ale corpului care nu sunt expuse în mod regulat la soare. 'Cercetătorii nu știu exact ce cauzează melanomul acral, dar se crede că este legat de presiune, fricțiune, iritație și traume în zonă”, arată City of Hope California.

Iritarea și frecarea pielii pot duce la inflamații în zonă care cresc riscul apariției unor mutații dăunătoare în celulele pielii și, ca urmare, a cancerului de piele.

Se știe deja că alergătorii care petrec mult timp în aer liber prezintă un risc mai mare de melanom, deoarece au o expunere crescută la lumina soarelui.

Oncologul lui Amy Jardon a recomandat ca cancerul să fie extirpat printr-o operație numită excizia leziunii largi - în care se folosește un bisturiu pentru a tăia pielea canceroasă și zona sănătoasă din jurul ei.

Amy Jardon a cerut să amâne operația deoarece urma să participe la o cursă, lucru cu care medicii au fost de acord.

”Privind în urmă, nu aș recomanda oamenilor să facă asta. Cred că a crezut că era un stadiu incipient și că avea de gând să-mi distrugă lumea spunându-mi că nu mai pot alerga. Mă lăsa să am un ultim răgaz”, a mai dezvăluit Amy Jordan. 

După operație, Amy Jardon a petrecut o lună stând pe canapea, cu piciorul ridicat de pe podea, în timp ce pielea s-a vindecat. Când au fost îndepărtate copcile - care au ajutat pielea să crească la loc - a fost încurajată să înceapă să pună din nou greutate pe picior.

A început să îl folosească timp de aproximativ 10 minute pe zi, apoi 30 de minute și așa mai departe, până când a reușit să revină la o forță normală.

La câteva luni după operație, a putut să alerge din nou, reușind să termine o cursă de 13,1 mile și apoi două semimaratoane. 

Vezi și: Cele 10 superalimente care ar trebui consumate zilnic. Care sunt beneficiile pe care le puteți obține de la acestea

Cât de frecvent este melanomul acral

În fiecare an, în Statele Unite se înregistrează aproximativ 100.000 de cazuri de melanom, dintre care aproximativ 3.000-5.000 sunt de tip acral.

Semnele de avertizare includ o leziune inflamată pe mâini sau picioare, o pată neagră, gri sau cafeniu cu margini neregulate sau o dungă inexplicabilă într-o unghie. Petele pot avea, de asemenea, un model de crestături paralele - sau pot forma mai multe linii - care pot părea similare cu inelele din jurul lui Saturn.

Inflamația pe care cancerul o declanșează în zona afectată poate provoca, de asemenea, apariția unei mâncărimi.

Vezi și: Elena a primit diagnosticul de cancer la 35 de ani, pe 8 Martie, și s-a operat de ziua fiicei sale: Am murit de câteva ori. Medicul mi-a zis - Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici!

Melanomul acral, tratament

Principalul tratament pentru acest cancer este intervenția chirurgicală pentru a elimina celulele canceroase înainte ca acestea să se răspândească în alte zone ale corpului.

În cazurile în care este depistat într-un stadiu tardiv și s-a răspândit deja, pacienților li se poate oferi imunoterapie și alte medicamente care țintesc cancerul. Aproximativ 94 din 100 de persoane diagnosticate cu melanom supraviețuiesc afecțiunii timp de cinci ani sau mai mult după diagnosticare.

Dar în rândul pacienților cu melanom acral, rata de supraviețuire este ușor mai mică, de 80 din 100 de persoane la cinci ani după diagnosticare.

Cercetătorii sugerează că acest lucru se poate datora faptului că diagnosticarea cancerului durează mai mult timp din cauza poziției sale, ceea ce duce la un risc crescut ca acesta să se fi răspândit în alte zone ale corpului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel