Diabetul zaharat: simptome, diagnostic și tratament. Ce este INSULINA

Anisia Nica |
Data publicării:
diabetul zaharat FOTO: Pexels @polina tankilevitch
diabetul zaharat FOTO: Pexels @polina tankilevitch

Cum se manifestă diabetul zaharat și ce complicații poate da boala? Este obligatorie terapia cu insulină?

Diabetul zaharat este una dintre cele mai diagnosticate boli cronice. Acestă afecțiune este o patologie endocrină a pancreasului și se referă la secreția insuficientă de insulină. Există situații în care, pe lângă deficitul de insulină, bolnavii vor prezenta și o rezistență a celulelor la acțiunea hormonului, iar acestă afecțiune poartă denumirea de diabet de tip 2.

Ce este insulina?

Insulina este un hormon secretat de celulele beta pancreatice și are un rol major în metabolismul glucidelor. Secreția de insulină crește după ce mâncăm, odată cu ridicarea concentrația de glucoză din sânge. Atunci când nivelul glicemiei a ajuns la cote înalte, secreția de insulină este inhibată. 

Simptomele diabetului

Bolnavii de diabet nu vor putea menține un nivel normal de glucoză în sânge, iar acest lucru va genera o serie de tulburări în organism. În evoluția diabetului, simptomele vor apărea treptat și se referă la:

-polidipsie (sete crescută);

-poliurie (creșterea cantității de urină eliminată);

-polifagie (senzație de foame exagerată);

-stare de oboseală;

-vedere tulbure și cataractă;

-infecții, în special cele ale aparatului urinar.

Ultimele două simptome reprezintă complicații ale diabetului.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul diabetului se face pe baza testelor de sânge și a examenului de urină pentru verificare nivelului de glucoză. Pentru detectarea bolii se mai determină și valoarea fructozaminei, a hemoglobinei glicozilate și se poate face testul de rezistență la insulină, util mai ales pentru persoanele suspecte de diabet de tip 2.

Controlul diabetului se va face printr-o monitorizare atentă a glicemiei și prin urmărirea unui tratament corespunzător. În funcție de evoluția bolii, medicul specialist va decide dacă este necesară sau nu terapia cu insulină. De obicei, acest tratament este administrat în diabetul de tip 1 și în cazurile grave de diabet de tip 2. Totodată, medicamentele hipoglicemiante pot fi folosite în ameliorarea bolii.

Persoanele care suferă de diabet trebuie să urmeze un regim alimentar sănătos, cu alimente sărace în glucide. Consumul de zahăr și îndulcitori este interzis bolnavilor de diabet.

Vezi și: Alimente de evitat în POST. Care dintre ele este bombă calorica

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel