Diabetul tip 2, redus prin renunțarea la alimentele ultraprocesate. Cu ce să le înlocuiești

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
alimente ultraprocesate Foto: Freepik @Usman Fayyaz
alimente ultraprocesate Foto: Freepik @Usman Fayyaz

Un nou studiu confirmă faptul că alimentele ultraprocesate contribuie semnificativ la creșterea riscului de diabet de tip 2 și alte afecțiuni cronice.

Vezi și: Cum să prepari cana perfectă de ceai. Cele mai populare stiluri de preparare a ceaiului

Un nou studiu realizat de University College London, în colaborare cu alți experți, a constatat că persoanele care consumă mai multe alimente ultraprocesate prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Acest lucru se datorează faptului că aproximativ 60% din aportul caloric zilnic al americanilor provine din aceste alimente. Cercetarea, care a fost publicată în martie 2024, a asociat consumul unor cantități mai mari de alimente ultraprocesate cu un risc mai mare de 32 de efecte negative asupra sănătății, inclusiv cancer, boli de inimă, sindrom metabolic, boala ficatului gras nonalcoolic și diabet de tip 2.

Studiul a constatat, de asemenea, că acest risc poate fi redus prin înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu alimente mai puțin procesate în dieta unei persoane.

Studiul care a analizat consumul de alimente ultraprocesate și rezultatele asupra sănătății pentru 312 000 de persoane din opt țări europene a constatat că aceste alimente sunt foarte accesibile, ieftine, convenabile și puternic comercializate.

Acestea conțin adesea aditivi și noi tipuri de grăsimi, carbohidrați și proteine, care nu se găsesc de obicei în alimentele gătite acasă. Problema cu aceste alimente este că ele sunt adesea identificate printr-o listă lungă de ingrediente pe ambalaj, o etichetă colorată și unele mențiuni nutriționale, cum ar fi conținut scăzut de grăsimi sau conținut ridicat de fibre. Studiul subliniază necesitatea unei mai mari conștientizări și educări cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu alimentele ultraprocesate.

Reducerea consumului de alimente ultraprocesate este benefic pentru sănătatea metabolică

Un studiu realizat de Dicken și echipa sa a constatat că fiecare creștere cu 10% a alimentelor ultraprocesate în dieta unei persoane a fost asociată cu un risc cu 17% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

De asemenea, ei au constatat că înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu alimente mai puțin procesate a fost asociată cu o rată mai scăzută a diabetului de tip 2 în populația studiată. Ei au constatat că înlocuirea a 10% din alimente ultraprocesate cu 10% din alimente minim procesate sau ingrediente culinare procesate a redus riscul de diabet de tip 2 cu 6%, iar înlocuirea a 10% din alimente ultraprocesate cu 10% din alimente procesate a redus riscul de diabet cu 8%.

Studiul a luat în considerare, de asemenea, riscurile asociate cu alte grupuri de prelucrare a alimentelor, dacă riscul alimentelor ultraprocesate diferă între subgrupuri și asocierea cu înlocuirea unui grup de alimente prelucrate cu altul. Concluzia principală este că, în general, consumul unei diete mai puțin procesate este o idee bună pentru reducerea riscului de diabet de tip 2.

Citește și: Când dulcele devine dăunător: cum zahărul îți poate schimba creierul. Cât de ușor se formează dependența de zahăr

Foto: Freepik

Efectele asupra sănătății

Un studiu realizat de Noa Tal, endocrinolog certificat la Centrul de Tulburări Pituitare de la Institutul de Neuroștiințe Pacific, a constatat că alimentele ultraprocesate au un impact semnificativ asupra sănătății metabolice, cardiace și neurologice.

Noa Tal consideră că riscul asociat cu aceste alimente poate fi redus prin înlocuirea lor cu alimente mai puțin procesate. Aceasta subliniază importanța îngrijirii eficiente începând de acasă, în special în bucătărie. În continuare, sugerează investigarea în continuare a mecanismelor prin care alimentele ultraprocesate contribuie la creșterea în greutate și la diabetul de tip 2, deoarece anumite alimente pot afecta în mod diferit microbiomul sau pot interacționa cu bariera intestin-creier în moduri unice, putând duce la creșterea inflamației sau la alte tulburări metabolice.

Înțelegerea acestor mecanisme ar putea ajuta la identificarea celor mai dăunătoare componente ale alimentelor ultraprocesate și la orientarea unor strategii mai eficiente de atenuare a efectelor lor negative.

Ce să mănânci să eviți alimentele ultraprocesate

Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, sugerează că, pentru a reduce consumul de alimente ultraprocesate, ar trebui mai întâi să se înțeleagă motivele consumului.

Aceste motive pot include comoditatea, limitările financiare sau de accesibilitate, disponibilitatea sau distribuția alimentelor în afara alegerii persoanei, sau datorită unei preferințe sau afinități.

Nutriționistul recomandă monitorizarea modelelor alimentare, cum ar fi consumul de fructe sau legume în coajă, consumul de mese și gustări cu 15-20 de ingrediente care nu sunt produse alimentare în sine, consumul de mese sau gustări fast-food drive-through, consumul de alimente pe bază de plante și prepararea meselor din surse de alimente integrale.

Examinarea coșurilor de cumpărături, a coșurilor de gunoi și a bonurilor alimentare poate oferi informații despre sursa de hrană și calitatea alimentelor.

Monique Richard oferă, de asemenea, sfaturi generale pentru a ajuta la reducerea alimentelor ultraprocesate din alimentația personală, cum ar fi:

- Deprinderea de abilități culinare sănătoase,

- Prepararea propriului mic dejun și a propriului prânz,

- Înțelegerea riscurilor pentru sănătate,

- Includerea alimentelor bogate în fibre și grăsimi sănătoase la fiecare masă,

- Consumul de alimente care se mestecă greu,

- Înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu ovăz clasice cu nuci, semințe și fructe și optarea pentru gustări naturale, cum ar fi portocalele.

Urmând aceste sfaturi, persoanele își pot reduce consumul de alimente ultraprocesate și își pot îmbunătăți starea generală de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel