Posibila asociere între diabetul de tip 2 și riscul crescut de cancer a fost mult timp speculată, dar rezultatele raportate anterior erau inconsistente. În cel mai mare studiu realizat până în prezent, în China continentală, care a fost publicat recent în Journal of Diabetes, cercetătorii au examinat informații din uriașa bază de date a Spitalului Shanghai Link.
Peste 410.000 de pacienți analizați
Ei au identificat 410.191 de adulți cu vârsta cuprinsă în 20 și 99 de ani, cu diabet zaharat de tip 2 (și fără antecedente de cancer), din iulie 2013 până în decembrie 2016. Pacienții au fost urmăriți până în decembrie 2017 pentru a evalua apariția și evoluția cancerului.
În perioada menționată au fost identificate un număr total de 8.485 de cazuri de cancer nou diagnosticat. Bărbații și femeile cu diabet zaharat au avut un risc mai mare 34% și, respectiv cu 62%, de a dezvolta cancer față de bărbații și femeile din populația generală (fără diabet).
Cancere la bărbați
În rândul bărbaților, cel mai mare risc a fost pentru cancerul de prostată: diabetul tip 2 a fost asociat cu o rată standardizată de incidență mai mare cu 1.86 pentru această formă de cancer. De asemenea, diabetul tip 2 a fost asociat și cu riscuri mai mari de leucemie, cancer de piele, cancer tiroidian, limfom, cancer renal, cancer de ficat, cancer pancreatic, cancer pulmonar, cancer colorectal și cancer de stomac. S-a observat un risc scăzut semnificativ pentru cancerul esofagian.
Cancere la femei
La femei, cel mai mare risc a fost pentru cancerul nazofaringian: diabetul tip 2 a fost asociat cu un risc de două ori mai mare pentru acest tip de cancer. Tot la femei, diabetul tip 2 a fost asociat și cu riscuri mai mari de cancer la ficat, cancer esofagian, cancer tiroidian, cancer pulmonar, cancer pancreatic, limfom, cancer uterin, cancer colorectal, leucemie, cancer mamar, cancer de col uterin și cancer de stomac. În contrast, a existat un risc semnificativ scăzut pentru cancerul vezicii biliare.
„Shanghai Hospital Link Center a colectat informații clinice de la principalele spitale generale și specializate din oraș și a creat o bază de date centralizată pentru toți locuitorii din Shanghai, începând cu 2013. Bazându-ne pe această bază de date, cercetarea noastră a putut fi realizată fără probleme și eficient", a explicat coautorul studiului, Dr. Bin Cui, de la Facultatea de Medicină Jiao Tong a Universității Shanghai, din China.
El și coautorii săi recomandă stabilirea de strategii pentru screening-ul și prevenirea cancerului specifice la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.